Corona verhoogt onze stress

Ruim de helft van de Nederlanders voelt zich tijdens de tweede lockdown gestrest en ervaart dit meer dan tijdens de eerste lockdown. Mensen geven aan dat de uitzichtloosheid van de coronasituatie hiervoor de grootste boosdoener is. Ook het gebrek aan sociale contacten, weinig manieren om te ontspannen, werkdruk  en zorgen om onze baan en het inkomen breken ons op.

Dat we nu meer stress ervaren dan aan het begin van de coronacrisis, is goed voorstelbaar. In de eerste periode was alles nog spannend en nieuw. Je ging er gezamenlijk mee aan de slag. Iedereen hoopte ook dat het kortstondiger zou zijn. Er was een gevoel van: we moeten hier even doorheen, daarna komt er een vaccin en kunnen we weer op vakantie. Dat laatste hebben we ook gedaan, met een tweede golf tot gevolg. Corona kwam terug, maar dan nog harder.

Gedesillusioneerd
De komst van het vaccin duurde langer dan gehoopt, het inenten ook en er zijn inmiddels varianten die wild om zich heen slaan. De uitzichtloosheid van de situatie is voor de meesten dan ook de grootste stressfactor. Daarnaast vinden we het sociale isolement en geen manieren om te ontspannen erg lastig. En is er de angst om ziek te worden, dierbaren te verliezen en spelen er allerlei zorgen om werk mee. Tot slot hebben ouders met thuiswonende kinderen het lastig met de combinatie van werk en zorg .

Werkgevers
Waar er eerst nog begrip van werkgevers was voor de situatie is dat er nu minder. Ook voor werkgevers gaat de ellende maar door. Veel bedrijven hebben moeite het hoofd boven water te houden. Ze willen terug naar normaal en het liefst zo snel mogelijk. In het begin was de instelling: we kijken het rustig aan. Nu is het meer: werknemers moeten hun werk gewoon doen

Burn-outcijfers
Toch is de hoge mate van stress onder veel Nederlanders wel iets wat zorgen baart. De burn-out-cijfers zijn al hoog en kunnen door corona een nog grotere vlucht krijgen. Je kunt zeggen: de situatie gaat wel weer over, we worden ingeënt en dan is alles weer normaal. Maar de mensen die zich gestrest voelen, hebben wel een serieus probleem. 

Werkplezier & Werkdruk
Ook het werkplezier is tijdens de tweede lockdown gedaald ten opzichte van de eerste en sommige mensen vinden de werkdruk nu hoger dan tijdens de eerste lockdown en ervaren daardoor minder arbeidsvreugde doordat de werkdruk is toegenomen. Ook zorgen om de baan en minder begrip van de werkgever zijn veelgenoemde redenen die wij horen. 

Maar, er zijn ook mensen die juist wel goede gedijen in deze pittige tijd. Omdat de werkzaamheden zijn veranderd of omdat zij minder sociale contacten juist een verademing vinden. En bedenk ook: er worden massa’s mensen gepest op het werk. Als je je werkzaamheden dan vanuit huis kunt uitvoeren, is dat heel fijn.

Wel hebben we ten opzichte van de eerste lockdown een ontwikkeling doorgemaakt: mensen vinden ook dat de samenwerking met collega’s  nu soepeler verloopt en ook over de werkgever zijn we over het algemeen tevreden. Toch vertrouwt een aantal mensen de werkgever nu minder dan tijdens de eerste lockdown. Bij veel bedrijven gaat het niet lekker. Er gaan wellicht ontslagen vallen en dat brengt onzekerheid met zich mee.

Ignorant eikel
Als je dit dan allemaal weet als werkgever dan ben je het aan jezelf verplicht om goed voor je werknemers te zorgen. Helaas gaat het daar vaak fout ! Ik zeg niet dat je nu direct mij moet bellen  (eigenlijk wel) zodat we het probleem van sluimerend verzuim kunnen voor zijn, maar lees tenminste mijn boek ! Want als je nog geen eens 25 euro wil investeren omdat je denkt dat burn-out bij jou op de werkvloer niet gaat plaatsvinden, dan ben je eigenlijk gewoon een ignorant eikel !

Samenvattend:
Of je belt me
Of je koopt mijn boek 

Niets doen is geen optie!