Gratis CHECKLIST: Naderende burn-out bij medewerkers herkennen

Een medewerker die op een burn-out afstormt kun je zien aankomen. Je moet natuurlijk wel weten waar je op moet letten. Deze onmisbare checklist (die je GRATIS van me krijgt) in combinatie met ons artikel “Fases en duur burn-out volgens Bye Bye Burnout” is een compleet naslagwerk voor jou om te raadplegen. Voor jou als WERKGEVER (en HRM) zijn deze documenten onmisbaar.
Leer daarom de signalen herkennen en de bijbehorende duur. Dit om nog op tijd in te kunnen grijpen en hoge verzuimkosten te voorkomen.

Fases van een burn-out (Bron: psycholoog Herbert Freudenberger):

1) Werknemer is SUPER GEMOTIVEERD
Iemand die altijd opveert als er wat te doen is, niets is te veel, werkt tijdens lunchtijd door (ook als dat echt niet hoeft). Leuk, maar let op dat dit teamlid zichzelf niet overvraagt.

2) Werknemer is bezig WERK, WERK, WERK
In de volgende fase zie je dat hij nog harder gaat werken dan normaal, en je ziet dat ook overduidelijk (alle handelingen gaan sneller), hulp vragen ho maar!

3) Werknemer heeft GEEN TIJD VOOR ZICHZELF
Buiten werktijd maakt de medewerker meer uren. Ook in het weekend wordt er gewerkt.

4) Werknemer krijgt DE EERSTE KLACHTEN
Slecht slapen, niet zo lekker zijn, buikpijn. Maar je teamlid weet niet zo goed wat het is, het zal wel over gaan.

5) Werknemer doet ALLES VOOR HET WERK!
In deze fase heeft je collega alleen maar oog voor het werk, voor hobby’s is geen tijd meer, vrienden en familie verdwijnen naar de achtergrond. Maar als je vraagt hoe het met hem/ haar gaat is het antwoord steevast: ‘Goed’. Het werk begint er echter wel onder te lijden.

6) Werknemer is KRITISCH, CYNISCH EN ONTEVREDEN
Anderen doen het werk niet zo goed als hij doet, althans volgens hem. Je merkt dat hij kritisch, cynisch en ontevreden is. Andere teamleden beginnen onder zijn houding te lijden.

7) Werknemer neemt AFSTAND VAN HET TEAM
Je teamlid wordt meer somber, babbelt niet meer met het team, zondert zich af. Hij voelt zich steeds meer ziek.

8) Werknemer toont ANDER GEDRAG
In dit stadium zie je vaak dat de omgeving vaker gaat vragen of er iets is met hem. De medewerker wordt echter liever met rust gelaten en snapt het gedoe niet zo.

9) Werknemer ervaart alleen nog maar het VOLGEN VAN VERANTWOORDELIJKHEDEN
Er is geen enthousiasme meer, je collega voelt alleen nog maar verantwoordelijkheden, hij moet veel, kan niet meer ontspannen. Niks gaat meer vanzelf.

10) Werknemer ervaart GEEN PLEZIER
In deze fase is er niets meer leuk, is er alleen maar leegte en de kans is groot dat alleen afleidingen als eten, seks, alcohol, drugs een beetje de leegte kunnen vullen.

11) Werknemer heeft last van DEPRESSIEVE BUIEN
Een gevoel van uitputting, verloren en onzeker, hij zucht veel, hij maakt denigrerende opmerkingen over zijn opdrachten en het werk dat hij afrondt.

12) Werknemer is BURN-OUT
Mentaal en fysiek is de werknemer ingestort. Het hormonale stelsel heeft de regie over het lichaam overgenomen. Herstel moet ingezet worden na acceptatie van de burn-out. Kleine kanttekening: wacht daar niet te lang me, om de drempel niet onnodig te verhogen m.b.t. de re-integratie.

Wij weten dat je preventief actie moet nemen om grote kosten te besparen, hebben wij een aantal preventie tips voor je op een rijtje gezet. Lees ze hier en hier want ons belangrijkste advies is & blijft: voorkomen is GOEDKOPER dan genezen.

Tot slot: De bron van verzuim dient bij het bedrijfs DNA aangepakt worden. Daarom hebben wij speciaal deze training voor het bedrijfsleven ontwikkelt: Burnout voor MT &; Directies. We gaan graag met je in gesprek hoe wij jou kunnen helpen om onnodige kosten binnen je organisatie te besparen. Plan daarom nu hier een afspraak met me in.

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is preventief en curatief. Met onze oplossingen realiseren wij gegarandeerd een kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out! Met ons 100 dagen traject zijn al veel Nederlandse werkgevers geholpen en iedere dag komen daar nieuwe tevreden klanten bij.