Vakantie? Daar heb ik geen tijd voor!

By 15 December 2020#byebyeburnout, #vakantie

‘Nee hoor, ik ga dit jaar niet op vakantie’ mompelt mijn leverancier. ‘Daar heb ik geen tijd voor. Als eigen baas moet je staan voor je bedrijf.’ “Ok, dus u bent een onmisbaar persoon?’ “Nee twee weken op vakantie kan echt niet. Altijd bereikbaar zijn voor je klanten heeft prioriteit. In de 10 jaar dat ik ondernemer ben, ben ik nog nooit op vakantie geweest.’ Moet ik me nu schuldig voelen met mijn opgenomen vakantiedagen? ‘Je weet toch dat je concurrenten wel gewoon open is tijdens de kerst? Grote kans dat je zo klanten kwijtraakt.’

Iedere ondernemer wikt en weegt over het ideale moment om op vakantie te gaan. Kost het niet te veel om een volledige fabriek open te houden met een lagere bezettingsgraad? Staat de afname van energie- en logistieke kosten in verhouding tot de lagere omzet tijdens de vakantieperiode? Sluiten onze klanten tijdens de kerst? Allemaal zaken om in overweging te nemen. Als een totale bedrijfssluiting niet mogelijk is, hoe regel je dan je eigen vakantie? Als manager heb je toch wel recht op vakantie, of niet soms? Voldoe je niet meer aan het ideaal plaatje van een ‘goede’ directeur als je jezelf niet op tijd rust gunt?

Het is logisch dat een ondernemer minder vakantie heeft dan een reguliere werknemer. Je kiest alleen niet voor het ondernemersbestaan om meer vrije tijd te hebben. Als zelfstandige lijk je meer vrijheid te hebben, maar die wordt beperkt door verplichtingen die je hebt als ondernemer door constant meekijkende ogen van je medewerkers die enorm kritisch zijn als het hun baas betreft.

Waarschijnlijk pochen veel ondernemers over het feit dat ze niet of vrij weinig op vakantie gaan. Maar, veel directeuren werken minder hard dan ze zelf durven toegeven. Wel kan het merendeel van de ondernemers de zaak totaal niet loslaten op vakantie en willen ze regelmatig op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen van het bedrijf. De keuze van het vakantieadres wordt onder meer bepaald door de wifi-verbinding. En een aantal van de managers zijn ook vanuit de vakantiestoel bereikbaar voor klanten. Het is dus een fabel dat de directeur niet op vakantie kan gaan, maar feit is wel dat de meeste managers doorwerken vanuit hun vakantiestoel terwijl offline zijn juist verstandig is!

Doorwerken tijdens je vakantie heeft echter een schaduwkant; het veroorzaakt stress en kan je welverdiende vakantie helemaal overhoopgooien. Want vakantie heeft een positief effect. De grootste voordelen zijn: meer creativiteit, nieuwe inspiratie en bij terugkomst een opgeladen accu. Vakantie voorkomt bedrijfsblindheid. Je weet op den duur niet meer waar je mee bezig bent. De focus verdwijnt en je functioneert als een doorgedraaid konijn dat op de automatische piloot werkt. Oplossingen voor problemen dienen zich niet meer aan en je verliest scherpte en nieuwe ideeën.

Het is belangrijk om als directeur gemotiveerd te blijven. Als je zelf niet enthousiast bent, hoe kun je dan je personeel motiveren? Het komt de onderneming echt ten goede om af en toe eens op vakantie te gaan of een dikke week vrij te nemen. Zo behoud je een gezonde en heldere ondernemingsvisie en voorkom je een burn-out!

Bron: Kristel Groenenboom