De titel van dit artikel is misschien te lomp, maar het geeft exact weer hoe ik in de wedstrijd sta. Je mag zelf bepalen of jij je wel of niet aangesproken voelt. Nu wil je vast wel weten wat er aan de hand is en waarom ik op deze manier een nieuw blog begin. Nou dat is simpel. Vanmorgen las ik op LinkedIn een bericht dat een rechter besloten heeft om een MKB onderneming failliet te verklaren vanwege het niet kunnen ophoesten van de verzuimkosten. Er stond letterlijk dat de reden was dat de verplichting om lange tijd loon door te betalen tijdens ziekte niet haalbaar was voor deze ondernemer. Met de regels die er vanuit Den Haag gesteld zijn snap ik dat overigens heel erg goed!

Wat was nou de situatie dat zoiets heftigs met zoveel verstrekkende gevolgen kan gebeuren in ons “veilige & goed geregelde” landje. Zoals je weet kost een burn-out jou als werkgever gemiddeld 120.000 euro. (Is dit nieuwe informatie voor je, lees dan hier mijn E-book waarin ik de kosten uitgewerkt heb: http://www.byebyeburnout.nl/burn-out-kost-120-000-euro/). Ik weet ook dat je voor een deel je als MKB-werkgever je voor ziektekosten kunt verzekeren, maar dan krijg je nog steeds niet alles terug, want die verzekeringen zijn behoorlijk uitgekleed. Je krijgt maximaal de helft terug en dat zijn met name een deel van de loonkosten, en dat is het dan.

Waarom kan het dan toch dat iemand failliet gaat? Nou, los van het feit dat dit verhaal vast en zeker nog vele nuances heeft, is het niet een ver van je bed show dus alsjeblieft let goed op! Jij wilt namelijk niet zo eindigen als die ondernemer, want failliet gaan is voor NIEMAND leuk. Een burn-out hebben trouwens ook niet..
Als het goed is ben je ondernemer vanuit hart & nieren met een bepaalde groei ambitie en heb je hart voor je personeel. Wat deze mensen nu mee moeten maken is schrijnend! Er zijn nu alleen maar verliezers want iedereen is nu zijn baan kwijt en met een faillissement op je naam is het ook allemaal niet zo makkelijk om dat naast je neer te leggen. Kortom: een vreselijk heftige en verdrietige situatie.

Je bent als werkgever verplicht om de regels omtrent Wet Poortwachter op te volgen. Verder ben je nog verplicht om bij te dragen aan het herstel van je medewerker. Vanuit de Overheid is er de verplichting om loon door te betalen bij ziekte (met als doel het terugdringen van het ziekteverzuim). Maar, als iemand langdurig uitvalt door bijvoorbeeld een burn-out met alle bijbehorende kosten waar jij als ondernemer voor op mag draaien, dan moet jij je wel afvragen of je dit kostenplaatje kunt dragen.

Gemiddeld is iemand met een burn-out 9 maanden afwezig om pas daarna rustig te beginnen met urenopbouw. En als er 1 medewerker burn-out klachten heeft, dan kun je er vanuit gaan dat binnen je organisatie werkstress zeker weten aan de orde is! Het is een beetje zoals het gezegde: 1 schaap over de dam en de rest zal volgen… Oh ja, bij ons zijn de medewerkers met een burn-out trouwens binnen 3 maanden alweer bezig met urenopbouw en re-integratie… Just saying ????

Waarschijnlijk ben je niet altijd op de hoogte dat medewerkers met stress, diezelfde stress niet altijd vanuit het werk krijgen maar het vaak de combinatie werk & privé is. En uiteraard snijd het mes aan twee kanten. Natuurlijk moet de werknemer ook goed nadenken over balans en gezondheid. Echter, soms lukt dat niet omdat iemand thuis veel op zijn bordje krijgt. En uiteraard snap ik heel goed dat jij als ondernemer/directeur er niet op zit te wachten dat je medewerker vanwege een disbalans in een burn-out terecht is gekomen. Dit gaat je (los van het financiële plaatje) uiteraard ook aan het hart. Het is namelijk toch iemand waar je om geeft met een grote loyaliteit voor de zaak. Maar goed, de werknemer is wel uitgevallen en zit nu langdurig ziek thuis.

Als jij dan voor werkstress / burn-out geen preventieplan hebt, dan ben je in mijn ogen een “ignorant eikel”. Ja, ik besef heel goed dat dit niet aardig is, ook al bedoel ik het zeker nier slecht! Wie denk ik dan wel niet dat ik ben om dat zomaar te roepen over jou? Ik ben degene die niet voor niets van mijn eigen burn-out geleerd heeft.

Mijn grootste les is dat voorkomen nog altijd GOEDKOPER is dan genezen! Niet alleen financieel, maar op zoveel meer vlakken! Oh en ik heb daar dan ook nog eens een bedrijf omheen gebouwd. Niet omdat ik nou zo graag taboedoorbrekend bezig wil zijn, maar wel om jou te waarschuwen. Ik wil je doen laten inzien dat je langdurig verzuim goed en praktisch kunt oplossen. Dit kan uiteraard via ons (zie www.byebyeburnout.nl) en dan weet je waarom wij de enige juiste partij zijn voor jou! Maar ook om je te leren hoe jij je organisatie (nu komt er een mooi hip woord) “vitaal” kunt krijgen.

Jij mag dan misschien denken dat je mij niet nodig hebt, maar ik draai al wat langer mee en weet over dit onderwerp (als het goed is) net even wat meer dan jij. Daarom weet ik dus ook dat het tegenovergestelde waar is. Ik weet dat jij mij wel degelijk nodig hebt.

Beloof je mij dat je mij belt als je 120.000 euro wilt besparen? Beloof je me dan ook dat je een preventieplan gaat opstellen zodat je allerlei risico’s al van te voren uitsluit? Ik wil je daar graag bij helpen! We kunnen er ook gelijk een lekker hapje bij gaan eten. Dan leer ik je ook nog iets over verzuimverkorting en kostenbesparing. Geïnteresseerd? Klik dan hier: http://www.byebyeburnout.nl/lunch-learn/

Ik hoop dat je nu begrijpt waarom ik de term “ignorant eikel” in het leven heb geroepen! Die is namelijk bedoeld om jou wakker te schudden en je te helpen! Ik geef namelijk om je en ik gun het je dat jij je geld aan leuke dingen kunt uitgeven dan aan langdurige verzuimkosten! Groet Mascha
En je mag me altijd bellen! 0638226614. Happy to help!