Stress na Corona en wat kunnen we doen?

By 14 August 2020#Burnout

Met Corona merken wij dat er momenteel veel op werkgevers en werknemers afkomt. Uiteraard leven wij mee en willen we iedereen een hart onder de riem steken. Of je ondernemer, manager, CEO, werknemer of ZZP’er bent, het is voor iedereen een uitdaging om tijdens en vooral na deze complexe periode vol onzekerheid en vele veranderingen weer de draad op te pakken. Er komt veel op werkgevers en medewerkers af, daar zijn wij ons maar al te bewust van. Naast de veranderingen die er op de werkvloer spelen, is er ook een leven buiten werk waar de huidige pandemie zijn effect heeft op het gezinsleven. Oftewel, de kans op stress of depressie neemt toe, en dit leidt tot ziekteverzuim, dan kan een burn-out, tot wel €120.000,- kosten.

Het herkennen van stresssymptomen in een vroeg stadium is daarom essentieel. Dit gaat vaak fout, en voor je het weet zit de medewerker thuis met een burn-out. In 2012 heb ik een succesvol 100-dagen programma ontwikkeld dat binnen vele bedrijven reeds is uitgerold. Het programma richt zich op een multidisciplinaire aanpak die gericht is op een duurzaam en spoedig herstel. Zoals bekend is werken wij vanuit eigen ervaring, kennis en scholing. Ons doel voor de medewerker is een voorspoedig herstel en het ontwikkelen van tools om met tegenslagen, om te kunnen gaan, zodat een toekomstige burn-out vermeden kunnen worden. Ons doel voor de werkgever is de medewerker weer zo snel mogelijk, met zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid, terug op de werkvloer te krijgen. Bovendien geloven wij dat voor alles een goede oplossing te bedenken valt, als je dit op een correcte en respectvolle manier doet.

Wij willen meegeven dat iedereen medewerkers en collega’s in zijn of haar team heeft zitten die met enige vorm van stress te kampen hebben. Als jij die mensen niet in je team hebt zitten dan betekent dat dat je de symptomen niet herkent. Wellicht is het goed om een keer te bellen? Dan kunnen wij je verder uitleggen wat je allemaal kunt doen om een burn-out onder je medewerkers te voorkomen of op te vangen.

mocht je vermoedens hebben dat er werknemers stress ervaren of binnen het team er een andere dynamiek heerst dan voorheen dan adviseren wij iedereen om de artikelen in deze kennisbank te lezen. Tevens is ons boek een absolute must-have. Hier een voorproefje en de 10 meest belangrijke tips op een rij gezet om meteen mee aan de slag te gaan of met je collega’s of medewerkers te delen.