5 redenen waarom korte lijnen in een samenwerking belangrijk zijn

In dit artikel wil ik het hebben over korte lijnen en waarom in iedere succesvolle samenwerking dit belangrijk is. Ik ga je de 5 voordelen uitleggen en natuurlijk hoop ik dat jij ze in jouw organisatie ook toepast.

Heldere communicatie zorgt voor duidelijkheid
Het eerste voordeel is natuurlijk dat je met heldere communicatie weet waar je aan toe bent. Mensen vinden het fijn dat ze weten waar ze aan toe zijn. Mensen houden daarnaast ook van autonomie en dat bewerkstellig je op deze manier dus ook! Het voorkomt onduidelijkheden. En als jij duidelijk communiceert en er een open communicatiestructuur op na houdt, dan doen anderen dat vaak ook.

Korte lijnen voorkomt werkstress
Het tweede voordeel van korte lijnen is dat het werkstress voorkomt. Doordat je duidelijk aangeeft wat de verwachtingen zijn en de onduidelijkheden weggenomen zijn is er nog weinig ruimte voor onrust. Mensen weten wat ze moeten doen en wat je van ze verwacht. En doordat er met korte lijnen gewerkt kan worden zijn mensen eerder geneigd aan te geven wat ze dwars zit of als ze iets niet lukt. Dit zorgt ervoor dat jij sneller kunt ingrijpen en kunt bijsturen. Dit werkt niet alleen voor leidinggevenden zo maar ook voor bijvoorbeeld coaches.

Korte lijnen is professioneel
Samenwerkingen met korte lijnen komt professioneel over. Je sparringpartner krijgt daardoor het gevoel dat jullie op hetzelfde level zitten en zal jou daardoor eerder vertrouwen. Dit is voor jou dan weer handig omdat je op een relatief makkelijke manier meer informatie krijgt en je daar dus op kunt inspelen maar andersom werkt dit voor je sparringpartner net zo. In het geval van coaching kom je sneller tot de kern en kun je daar direct op anticiperen. In het geval van werkgever en werknemer is het van groot belang dat je eerlijk en duidelijk bent want dat hoort ook bij professioneel zijn.

Met korte lijnen kom je sneller tot een oplossing
Doordat er vrij snel duidelijk is wat er voor oplossing nodig is met een heldere duidelijke communicatie kun je hier direct actie op ondernemen. Dit bespaart een hoop tijd en geld. En dat zijn volgens mij – zeker in het geval van werkstress of burn-out – prettige randzaken. Helderheid is dan sowieso belangrijk! 

Door korte lijnen schakel je sneller met de juiste persoon
Omdat je helder communiceert en waarschijnlijk ook sneller to the point komt weet je al heel snel of je met de juiste persoon aan het praten bent. Dit lijkt namelijk logisch maar je zal ze de kost geven die complete epistels delen met hun gesprekspartner maar dan aan het einde van de rit blijkt dat dit bij de verkeerde persoon was omdat die bijvoorbeeld helemaal niet beslissing bevoegd was. Dan heb je dus eigenlijk voor niets dit hele gesprek gehad.

Door alle bovenste tips denk ik dat je een duidelijk beeld krijgt waarom korte lijnen en duidelijke communicatietijd, energie en geld bespaart. Waarom je een burn-out op de werkvloer kunt voorkomen omdat de werkstress daalt en het dus van belang is om korte lijnen te hanteren!

Samenvattend hier nog even de 5 tips:

  1. Heldere communicatie zorgt voor duidelijkheid
  2. Voorkomt werkstress
  3. Komt professioneel over
  4. Je kunt sneller tot een oplossing komen
  5. Je schakelt direct met de juiste persoon

Mijn missie is om jou als werkgever of leidinggevende te helpen met het voorkomen van langdurig verzuim op de werkvloer door burn-out en de werkstress te verlagen. Dit doe ik o.a. door artikelen te schrijven en jou met mijn tips en adviezen te helpen.

Deze artikelen horen bij mijn favoriete manieren om mijn allerbeste oplossingen aan te dragen en jou te helpen met het groeien. Ik heb hier een heel boek over geschreven en het FD (Financieel Dagblad) adviseert werkgevers en iedereen die met personeel te maken heeft niet voor niets dit te lezen. Heb jij mijn boek al gelezen? Zo niet, ik zou dat alsnog gaan doen. Juist omdat we met een lastige periode kampen en we het najaar ingaan waar de griep weer om de hoek ligt, is het ziekteverzuim aan het stijgen. Des te meer reden om verstandig te zijn en mijn boek te lezen met mijn tips!

Bestel mijn boek

Welke van de tips pas jij inmiddels toe?

Voor nu: dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reacties!

En wil je aub deze blog met jouw relaties delen? Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt!

Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk als we nog niet met elkaar verbonden zijn :)