Weten wie je van nature bent is een van de sleutels om uit een burn-out te komen én te blijven

By 26 January 2021#Burnout, #Reintegratie

De drie hoofdfasen van burn-out herstel

Begeleiden van een burn-out werknemer kent drie fasen. Bij een mental breakdown is er allereerst afstand nodig om rust te creëren. Rust ziet er niet uit als languit zappend en append op de bank, maar als actief herstel. Daarbij kun je denken aan ontspannen dingen doen, dingen die de werknemer leuk vindt, afgewisseld met rustpauzes. Matig intensief bewegen staat ook dagelijks op het programma. Nieuwe manier leren om de stress af te voeren, horen ook in deze eerste fase. Een dag-structuur, goede voeding, voldoende slaap zijn eveneens ondersteunend.

Als de ergste stress is afgezakt en er weer een beetje helderheid in het hoofd komt, treedt de werkfase in. Niet dat er dan al gewerkt wordt, maar de werknemer met burn-out doet zelfonderzoek. Samen met de coach gaat deze onderzoeken waar zijn/haar burn-out nu écht over gaat. Belemmerende gedachtes en onhandige patronen worden onder de loep genomen en de werknemer gaat oefenen met gezond gedrag. Dat oefenen vindt ook in de werkomgeving plaats. Als werkgever is het belangrijk om je werknemer ruimte te geven om fouten te maken, want zo gaat dat bij het aanleren van nieuw gedrag: met vallen en opstaan.

Bewust zijn van de eigen unieke blauwdruk is een essentieel onderdeel van mijn begeleiding van burn-out types. Weten wat bij je past, in welke omgeving je het beste tot je recht komt en welk tempo bij je hoort, zijn factoren voor een succesvolle re-integratie.  Inzicht in je kernwaarden en kwaliteiten helpt om de eigen gebruiksaanwijzing op te stellen. Weten wat je sterktes zijn geeft een mens kracht en dat is nodig om de hectiek van de werkvloer weer aan te kunnen. Van binnenuit sterker worden, dat is waar burn-out begeleiding om draait.

Kernwaardentest

In deze laatste integratiefase maken mijn klanten de CVI kernwaardentest. Een gedegen en betrouwbare test met praktische handvatten voor persoonlijke ontwikkeling. Het niet goed herkennen van sterke kanten, natuurlijke aanleg of talent kan ervoor zorgen dat de werknemer niet op z’n plek zit. Begrip hebben over wie je ten diepste bent, maakt dat de werknemer tot zijn/haar recht komt en geen nodeloze energie verliest. En aangezien burn-out een energieprobleem is begrijp je waarom ik enthousiast ben over deze stap in mijn begeleiding. Het helpt om mensen hun beste bijdrage te laten leveren, op het werk en daarbuiten. Dan kost het geen energie maar krijg je energie!

Mijn klant op weg naar succes

Je hoeft niet direct afscheid te nemen van je werknemer, om beter passend werk te creëren. Andere taken of een andere rol vervullen in de organisatie kan ook verschil maken.

Maaike is een leerkracht met een schat aan ervaring. Eentje die met veel aandacht haar werk doet. Ook taken in het team pakt ze met verve op. Toch is in de loop van de jaren de match minder goed geworden. De thuissituatie van Maaike is namelijk veranderd, ze heeft er veel zorgtaken bij gekregen. Daardoor is de balans in haar leven veranderd. Uiteindelijk raakte Maaike burn-out.

Het is niet zozeer het aantal werkuren dat haar opbreekt, maar hetzelfde type taken, zorgtaken. Dat doet een te eenzijdig beroep op Maaike en kost haar te veel energie. De kernwaarden test gaf haar dat inzicht.

Haar zorgtaken thuis kan ze niet delen, maar het onderwijs blijft trekken. Daardoor gaat Maaike op zoek naar een ander rol in haar school. Haar leidinggevende denkt gelukkig met haar mee. Gedurende een periode kan Maaike onderzoeken of de functie van intern begeleider wat voor haar is. Ze waagt de stap. Ik zie een vrouw die blij is met haar werk, doordat ze haar passie voor het onderwijs op een manier heeft ingevuld die beter bij zichzelf en haar thuissituatie past.

Claudia helpt ondernemende vrouwen die door stress of burn-out dreigen vast te lopen in hun werk. Ze leert hen om weer ontspannen en met plezier te werken. Dat doet ze onder andere door naar buiten te gaan, want al wandelend kom je sneller tot rust en dat is nu juist van belang wanneer je overspannen of burn-out bent geraakt. Binnen Bye Bye Burnout is Claudia betrokken als coach. Wil je dat jouw medewerkers gecoacht worden door Claudia neem dan contact met ons op.