“Ik maak alleen afspraken waar ik energie van krijg”

Verzekeraar de Amersfoortse heeft mij onlangs geïnterviewd voor hun Whitepaper over burn-out en preventie. Absoluut de moeite waard om deze te downloaden. Je leert gegarandeerd veel!

Omdat ik erg trots ben op het interview met auteur Fleur Brockhus, wil ik dit hieronder alvast met je delen:

Mascha Mooy kreeg 10 jaar geleden een burn-out toen zij op de Zuidas werkte en haar relatie stuk liep. Nu runt zij alweer bijna 9 jaar het succesvolle bedrijf Bye Bye Burnout en helpt zij bedrijven met een team van specialisten om burn-out te voorkomen en op te lossen.

Mascha: “Nu mijn bedrijf beter loopt dan ooit, en ik overal naartoe vlieg om mijn kennis te delen, moet ik extra goed opletten dat ik zelf genoeg rust blijf nemen. Ook mijn medewerkers heb ik geïnstrueerd om vooral tijdig aan de bel te trekken als ze werkstress ervaren.

Ik ben gedreven, perfectionistisch en zie overal kansen. Dat is bijna een recept voor een burn-out. Maar omdat mij dat al eens is overkomen, herken ik de signalen en grijp ik op tijd in. Bijvoorbeeld door alleen afspraken te maken waar ik energie van krijg. En door regelmatig een avond mijn telefoon uit te zetten. Ik ga dan onder een dekentje op de bank lekker lezen met een kop thee.

Hoe ik mijn medewerkers bescherm?
Door ze te vragen hoe het echt met ze gaat, waar ze energie van krijgen
en wat ze nodig hebben. Door leuke dingen te doen met het bedrijf. Door ze werk te geven dat ze leuk en uitdagend vinden. Zo stoom ik mijn rechterhand alvast klaar voor de volgende stap binnen mijn bedrijf. Daarbij geef ik haar alle ruimte om het werk te doen op een manier die bij haar past. Verder stimuleer ik mensen om mee te denken met Bye Bye Burnout en ze zoveel mogelijk te betrekken bij de dingen waar ik mee bezig ben. Ook ben ik altijd positief over mijn mensen en geef ik graag complimenten. Zonder hen hadden we niet de uitstekende naam die we nu hebben.

Ik kijk heel kritisch, voordat mensen zich mogen aansluiten bij Bye Bye Burnout. Wij hebben namelijk te maken met heftige materie die moet passen bij de coaches en hun vaardigheden. Iemand die dit niet kan of nog te jong in zijn of haar carrière zit, laat ik terugkomen als hij of zij wat verder is. Ik wil namelijk niet dat zij burn-out raken doordat ze het werk nog niet aankunnen.

Vaak zie ik het misgaan bij bedrijven waar complimenten uitblijven en te veel werkzaamheden worden gegeven die niet bij de functie horen. En waar niet geluisterd wordt naar de signalen van medewerkers. Dus eigenlijk: bij bedrijven die hun medewerkers niet serieus nemen en niet op waarde schatten. Ze roepen overigens altijd dat ze dat wel doen…

Of ondernemers anders omgaan met burn-out dan medewerkers?
Mensen denken vaak dat ondernemers financieel een ander risico lopen dan medewerkers, maar ik heb gemerkt dat medewerkers diezelfde zorgen hebben.

Ondernemer Gary Vee uit New York inspireert mij. Hij heeft een grote mond, is eigenwijs en no-nonsense. Dat heb ik ook. Ik wil nog effectiever groeien. Meer coaches en klanten erbij. Maar wel passend bij Bye Bye Burnout. Vanaf volgend jaar wil ik me ook meer richten op key-note speaking. From zero to hero! Want ik ben het levende bewijs dat je goed uit een burn-out kan komen, terwijl ik vaak nog hoor dat dit niet kan…”

Bye Bye Burnout is de burn-out & stressbegeleider voor het MKB & corporate Nederland. Onder andere het unieke, multidisciplinaire 100-dagen programma streeft naar een duurzaam herstel van medewerkers met een burn-out. Het gezicht achter Bye Bye Burnout is oprichtster Mascha Mooy (1979). Toen zij door een burn-out afscheid moest nemen van een succesvolle financiële carrière, kwam zij erachter dat een gestructureerde aanpak voor de begeleiding van medewerkers met een burn-out ontbrak. Ze liet zich omscholen tot burn-out specialist en richtte Bye Bye Burnout op. Bye Bye Burnout heeft een landelijk dekkend, sterk groeiend netwerk aan coaches en helpt honderden bedrijven per jaar om stressvrije organisaties te creëren. Mooy is tevens spreker binnen haar vakgebied.