Goede reïntegratie op de werkvloer na burnout

Re-integratie bij burn-out: Hoe moet je de medewerker goed begeleiden bij burn-out herstel

In dit artikel ga ik uitleggen hoe je een medewerker goed kunt begeleiden om een geslaagde re-integratie te creëren waar jij als werkgever veel voordeel aan hebt, niet alleen nu maar zeker ook op de lange termijn.

Uitval door burn-out

Het is altijd vervelend als een medewerker uitvalt met langdurig verzuim maar jij weet ook dat wij de expert zijn om dit op te lossen met ons succesvolle hersteltraject dus daar ga ik nu verder niet dieper op in. Waar ik het wel even met je over wil hebben is hoe je dan die terugkeer op de werkvloer goed kan begeleiden.

Als je medewerker lange tijd ziek thuis heeft gezeten is het goed om op regelmatige basis contact te houden, maar doe dit wel in goed overleg met de Bedrijfsarts, de herstelbegeleider (ons bijvoorbeeld) en de medewerker zelf.

Terugkeer op de werkvloer

Af en toe koffie drinken op de afdeling is een goed begin. De eerste keer is het wellicht fijn als het alleen de manager en de medewerker is, maar bij een volgende keer zou het groepje wellicht al wat kunnen uitbreiden met wat collega’s. Bereid de collega’s wel goed voor. Als iemand namelijk voor de eerste keer weer op de werkvloer verschijnt wil iedereen weten hoe het met diegene gaat. Dat is logisch, maar het kan wel overweldigend zijn. Bedenk je namelijk goed dat het voor de medewerker ontzettend veel energie kost om überhaupt weer op de werkvloer te verschijnen. Zorg dat de collega’s er niet allemaal tegelijk bovenop springen met goedbedoelde welkomstwoorden. Je zou ook aan de terugkerende medewerker kunnen vragen waar hij/zij behoefte aan heeft. Sommige mensen willen eenmalig hun verhaal doen want dan is het maar gebeurd.

Afgebakende werkzaamheden

De volgende stap zou bijvoorbeeld kunnen zijn om een afgebakende taak die de medewerker vanuit huis kan doen mee te geven. Zo kun je kijken of er alweer inspanning op het gebied van werkzaamheden mogelijk zijn. Belangrijk in deze fase is om de druk laag (liefst nihil) te houden. Een medewerker gaat door verschillende fases in een burn-out en zo is het ook met herstel. Je kunt en mag niet verwachten dat een medewerker direct beter is.

Als de afgebakende taak vanuit huis goed gaat, dan zou er voorzichtig gekeken kunnen worden naar urenopbouw op de werkvloer. Let wel: alles in goed overleg met de betrokken partijen. Voor een medewerker die is uitgevallen met burn-out klachten is grenzen aangeven een heikel punt. Alhoewel dit geleerd wordt door de hersteltrainer, is dit niet zomaar de nieuwe norm voor de medewerker. Hier moeten echt nog stappen in gezet worden voordat iemand comfortabel zichzelf kan begrenzen. Houdt hier als werkgever dus rekening mee.

Werkdruk en deadlines

Als bovenstaande fases eigenlijk allemaal goed gaan en de medewerker merkt ook dat de werkzaamheden goed gaan, dan kan er voorzichtig gekeken worden naar taken met een lage werkdruk of een ruime deadline. Dit om te kijken wat de medewerker aankan kan werkdruk.

Mocht alles nou goed gaan en de begeleider en de werknemer geven allebei aan dat de energie goed aan het terugkomen is, dan kun je langzaamaan de uren en de druk (niet alles tegelijkertijd) gaan opvoeren.

Grenzen aangeven blijft moeilijk

Ik zeg het bij deze nogmaals: blijf met elkaar in gesprek en let ook goed op of de medewerker wel goed aan het begrenzen is. Dit is echt ontzettend belangrijk want een te snelle terugkeer of niet goed opgebouwd, gaat gegarandeerd een boemerang effect creëren met alle bijbehorende kosten.Voorkomen is daarom echt GOEDKOPER dan genezen.

Hulp nodig bij re-integratie

Mocht je nou moeite hebben met bovenstaande of hier vragen over hebben, schroom niet om contact met ons op te nemen. Dit mailtje kan het beste naar coaching@byebyeburnout.nl en mijn assistent Maria zal je goed op weg helpen om je niet van de regen in de drup te laten komen. Wij helpen namelijk graag omdat we je een goed re-integratie proces gunnen!

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!