Feel good voeding

By 6 October 2015#Voeding

In mijn vorige blog ben ik ingegaan op welke rol spanning en stress, en het vrijkomen van het stresshormoon cortisol als gevolg daarvan, spelen bij het ontstaan van een burn-out. Ik heb de ondersteunende werking van medicijnen bij het herstel toegelicht. Naast medicijnen zijn er ook andere dingen die u kunt doen of kunt eten en/of drinken die een positief effect kunnen hebben bij een burn-out.

Feel good drug

Lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van endorfine. Dit is een morfineachtige stof die vrijkomt in de hersenen. Dit is een ‘gelukshormoon’ wat positieve gevoelens stimuleert en de hormonale disbalans op natuurlijke wijze kan herstellen. Endorfine verlicht ook angst en stress. Endorfine is dus een soort natuurlijke ‘feel good drug’. Door middel van begrensd bewegen, in samenspraak met Bye Bye Burn-out, zult u het verzachtende effect hiervan zelf ervaren. Het ‘running therapy’ programma wat Bye Bye Burn-out biedt is een uitstekend voorbeeld van hoe er toch lichamelijke inspanning geleverd kan worden ondanks dat u een burn-out heeft.

Feel good food

In periodes van stress plast u tot vier keer meer magnesium uit dan normaal. Het verlies is nog groter als u daarbij zuivel, alcohol, koffie of frisdrank nuttigt. Het advies is deze producten te mijden ten tijde van een burn-out. Magnesium (in o.a. noten, bananen, avocado) zit in iedere lichaamscel en uw lichaam gebruikt het voor uw botopbouw en de opbouw van je lichaamseiwitten. Ook speelt magnesium een belangrijke rol bij de werking van uw spieren en uw zenuwen en bij het metabolisme, de snelheid waarmee uw lichaam voeding omzet in energie. Daarnaast verlaagt magnesium uw bloedsuikerspiegel, het verhoogt de insulinegevoeligheid van uw cellen (met als gevolg snellere afbraak van suikers) en verlaagt de bloeddruk. Magnesium wordt het anti-stressmineraal genoemd vanwege de kalmerende werking op spieren en bloedvaten. De balans tussen calcium en magnesium zorgt voor het evenwicht in het lichaam tussen spanning en ontspanning. Bij een tekort aan magnesium kunt u last hebben van angst, depressieve gevoelens en overgevoeligheid. Cacao is de rijkste natuurlijke bron van magnesium. Door het nuttigen van rauwe cacao komen net als bij lichaamsbeweging endorfines vrij. Rauwe cacao kan dus helpen bij een burn-out.

Ook aan het mineraal zink (aanwezig in onder andere groene bladgroenten en volkoren granen) heeft u een hogere behoefte bij aanhoudende stress. Zink speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling in de hersenen. Het is een van de belangrijkste mineralen die nodig zijn voor uw lichaamscellen en immuunsysteem.

Omega-3 vetten reguleren de productie van serotonine in de hersenen. Dit zorgt voor een positievere gemoedstoestand. Omega-3 vetten zitten in vette vis.
Aanhoudende stress zorgt ervoor dat u een tekort kunt krijgen aan B-vitamines. Advies is dus om veel voeding te eten die rijk is aan B-vitamines (o.a. bonen, noten, eieren, volkoren producten, broccoli).

Vitamine C tot slot laat de hoeveelheid cortisol in uw bloed na een stressreactie sneller dalen. Citrusvruchten, broccoli, kiwi en aardbeien bevatten veel vitamine C. Beter dan een sinaasappel kunt echter een rode paprika (10 x meer vitamine C dan een sinaasappel) of rozenbottel eten (30 x meer).

Feel good drinks

Er bestaan ook bepaalde rustgevende kruidencombinaties die een positieve uitwerking hebben bij een burn-out. Van deze kruiden kunt u bijvoorbeeld thee maken. Een voorbeeld hiervan is passiebloem. Dit kruid heeft een kalmerend, angst remmend en slaap bevorderend effect en onderdrukt de gespannenheid die u bij een burn-out ervaart. De werking is vergelijkbaar met het medicijn oxazepam, waar ik in mijn vorige blog dieper op in ben gegaan. Het effect van passiebloem is echter minder snel, maar een voordeel is dat het geen negatieve invloed heeft op uw werkprestatie. Passiebloem kunt u verkrijgen als extract.

Een ander geschikt kruid ter vermindering van de klachten van een burn-out is rozenwortel. U zult tevens minder vermoeidheid ervaren omdat de waarde van het stresshormoon cortisol in de ochtend afneemt. Hierover heb ik ook in mijn vorige blog nadere uitleg gegeven. Rozenwortel verhoogt de weerbaarheid tegen stress.

Ook van ginseng is bewezen dat het een positieve invloed heeft op lichaam en geest. Het is effectief tegen onder andere vermoeidheid en mentale stress. Ginseng is hoofdzakelijk verkrijgbaar als toevoeging aan groene thee of aan kruidentheemelanges die rust bevorderen.

Door het drinken van groene thee bent u minder vatbaar voor stress. Bij groene thee wordt dit veroorzaakt door het positieve effect op de lichaamseigen stoffen dopamine en serotonine. Vier tot vijf kopjes per dag zullen u een aanmerkelijk ontspannener gevoel geven. Bovendien is groene thee goed voor uw bijnieren die door chronische stress- of burn-outklachten al zwaar belast zijn.

Hiermee heeft u een aantal voorbeelden van voedingssupplementen waarmee een goed strijdplan opgezet kan worden om een burn-out te voorkomen of het herstel hiervan te bevorderen.