Balans is de oplossing tegen burn-out

Balans is belangrijk in ons leven. Raken we namelijk in disbalans dan zou een burn-out het gevolg kunnen zijn. Dat wil niemand en jij als werkgever met de verantwoordelijkheid voor werknemers zeker niet! Niet alleen vanwege de hoge kosten, maar ook vanwege alle overige ongemakken die zieke werknemers met zich meebrengen. Dit klinkt onaardig, zo is het niet bedoeld, maar het is helaas wel de realiteit.

Wat houdt in balans zijn eigenlijk in?

Dat is voor iedereen uiteraard anders, maar als we kijken naar de eigenschappen van een gebalanceerd leven, dan zijn dit ze globaal: kalm zijn en je kalm voelen, een helder hoofd hebben en goed kunnen nadenken, gemotiveerd zijn en een flow ervaren. Alsof het leven niet moeilijk is, ook al is dat soms in realiteit wel het geval.

Het is natuurlijk fijn als je medewerkers in balans zijn, maar vergeet je jezelf niet? Hoe kun je nou het goede voorbeeld geven?

Daarom 7 adviezen voor een goede balans in ieders leven:

1) Stel doelen.
Beslis wat je uit het leven wilt halen (en komt brengen) en stel daar REALISTISCHE en HAALBARE doelen voor op. Ik zou zelf ook heel graag het figuur van een topmodel willen hebben, maar met mijn 1.71m en inmiddels 82 kilo ben ik sowieso al te kort dus is dat onbegonnen werk. Wat ik wel kan als doel kan hebben is een gezond gewicht te krijgen. Daarom ben ik nu voornemens om 10 kilo te gaan afvallen in 2019. Super realistisch doel en ook haalbaar.

2) Maak een plan.
Maak een lijst met taken die je zullen helpen bij het behalen van je gestelde realistische doelen.

3) Omarm een gezonde levensstijl. 
Ga op tijd naar bed, eet gezond en beweeg iedere dag een half uurtje.

4) Zet je mobiel uit.
Je hoeft niet altijd online te zijn. Geniet lekker van een weekend met je gezin, je vrienden en wees gewoon eens lekker offline!

5) Me-time.
Tijd voor jezelf maken is misschien ontzettend moeilijk voor je, maar het is wel cruciaal als je stress buiten de deur wil houden. Ga eens wat creatiefs doen want dit vergroot je geluk niveau. Overigens kan ik ook ontzettend genieten van de tv programma’s Frasier en Absolutely Fabulous. Heerlijke ontspaning en ik laad lekker op.

6) Vermijd negativiteit.
Negatieve mensen en situaties zijn echte energievreters. Vermijd dit zoveel mogelijk en doe iedere dag iets waar je van moet lachen of een goed gevoel van krijgt. In mijn geval zijn dierenfilmjes favoriet!

7) Stel de juiste prioriteiten.
Bepaal wat belangrijk is en wat niet. Stop tijd in de dingen die belangrijk zijn voor je. Bekijk goed hoeveel energie je steekt in de dingen die niet belangrijk zijn. Dit is overigens makkelijker gezegd dan gedaan!

Wil je meer tips, kijk dan op onze kennisbank.

Denk je dat je op de werkvloer burn-out preventie eens wat beter op de kaart kunt zetten zodat iedereen lekker in balans is en dus geen burn-out gaat krijgen? Huur ons dan in voor een workshop stresspreventie.

Dit vinden anderen van onze stresspreventie workshop:

“Erg interactief dat houdt het interessant en iedereen erbij.”

“Mascha presenteert met enthousiasme en laat zien dat ze ook maar een mens is.”

“Het was leuk om aan de hand van de tien aanbevelingen voor stressreductie het verhaal te doen, het is voor iedereen boeiend en iedereen een vorm van herkenning van het eigen gedrag, waardoor je je publiek boeit.”

“Ik vind Mascha’s anekdotes en humoristische voorbeelden erg leuk. Ze weet met overdrijving duidelijk te maken waarom een burn-out voor stiekem best veel mensen op de loer ligt.”

“Mascha weet mij als luisteraar daar erg te boeien omdat ze echt verteld hoe het zit!”

“Onderwerp is ‘hot’ en voor iedereen herkenbaar! Ik vond het erg goed, kort en krachtig en duidelijk.”

“Het onderwerp is actueel en kan aan vrijwel iedere volwassen, werkende doelgroep gegeven worden, en de inhoud is toegankelijk.”

“Ik beveel de lezing aan omdat het eenvoudig lijkt om de tien punten na te leven maar dat niet zo is.”

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!