Beinvloed een slechte nachtrust je werk?

By 15 November 2017#Burnout, #Slapen, #Tips

Deze week wil ik het met je hebben over iets belangrijks, maar over iets dat zwaar wordt onderschat

Uitputting

Wist je namelijk dat Ariana Huffington (mijn grote voorbeeld en tevens ook de oprichter van The Huffington Post & Thrive) ooit wakker geworden is in haar kantoor temidden van een plas bloed? Tijdens het harde werken is ze letterlijk en figuurlijk in elkaar gestort. Tijdens dit instortmoment is ze met haar gezicht op haar bureau terecht gekomen en heeft ze haar kaak gebroken. Na het ongeluk ging Ariana van dokter naar dokter, ze onderging meerdere tests maar de uitslag was continu hetzelfde: het was geen ziekte en het waren ook geen onderliggende gezondheidskwesties waardoor Ariana was ingestort. Het was iets wat jou en mij ook kan overkomen. We zitten er als ondernemer of als personeelslid vaak tegenaan: uitputting, Ariana was namelijk uitgeput.

De slaaprevolutie

Zoals ze het zelf omschrijft in haar boek ‘de Slaaprevolutie’: “Je hebt een bepaald level van moeheid waar je eigenlijk niet eens meer doorhebt hoe moe zijn voelt. Ik was als het ware door mijn eigen leven aan het slaapwandelen.” Deze woorden klinken voor drukbezette mensen en leiders waarschijnlijk nog niet eens zo gek. Als je inbox overstroomt en je week zit ramvol: wat is dan het eerste wat je doorgaans doet? Juist, je gaat door en probeert alles te doen en daardoor vergeet je voor jezelf te zorgen en dus ook op tijd je rust te nemen. Gelukkig was ze voor de rest ok, maar dit ongeluk is natuurlijk een grote waarschuwing en een mega eyeopener. Als het haar kan overkomen, dan kan het jou en mij en onze mensen, dus ook gebeuren. En hoe kun je nou zoiets voorkomen, want zoals ik hierboven net heb uitgelegd: een ongeluk zit in een klein hoekje!

Ok, hard werken gebeurt, en ik ben er zelf ook wel schuldig aan, maar ik zal je wel een hint geven als je weer in een drukke periode zit.

Het eerste wat mensen in drukke tijden namelijk vergeten als ze druk zijn met hun werk, hun work-life balance en hun relatie is het volgende:

SLAAP.

Slaap is niet alleen super belangrijk, maar het is ook zo gemakkelijk. Ondernemers, directeuren, managers of de personeelsleden hebben niet altijd de luxe om keurig acht uur per nacht te slapen. Misschien zitten er vaak zat korte nachtjes tussen van een paar uurtjes slaap gecombineerd met een paar stevige espresso’s om tot diep in de nacht in ieder geval nog even een bepaald klusje af te krijgen. Lijkt misschien effectief zodat je de volgende dag dat klusje niet meer hoeft af te ronden, maar zeg eens eerlijk: hoe fit ben je de volgende ochtend na zo’n brakke nacht? En daalt daarmee je productiviteitsverlies niet alleen maar meer?

Tips

Dus luister goed naar de burn-out mama en doe de cafeïne in de avond in ieder geval niet meer. Er is een betere oplossing voor je! Arianna Huffington heeft het ook geleerd en als zij het kan, dan kun jij het ook! Ook al hebben we bepaalde beloftes gedaan en zijn we voor een aantal dingen verantwoordelijk als leiders, directeuren of managers. Slaap opofferen is nooit de juiste oplossing! Ditzelfde geldt uiteraard ook voor mij! Zoals in het geval van Ariana, slaap opgeven kan tot ongelukken leiden, het heeft een negatief effect op je gezondheid en ook op je bedrijfsresultaat. Dat is toch niet de prijs die je wilt betalen?

Hieronder heb ik een aantal gezonde slaaptips die je kunt implementeren om op die manier een betere kwaliteit van slapen te krijgen. Je lichaam en geest laden weer op en je kan weer maximaal presteren op het werk:

  • Geen elektronica in de slaapkamer;
  • Volgens een vaste routine naar bed gaan, een avondritueel als het ware;
  • Laat anderen weten dat je in de avond niet beschikbaar bent voor werk.

Van alle adviezen die je krijgt in je werkende leven ga ik je nu een hele bizarre
heftige geven: genoeg gewerkt vandaag! Ga naar huis en ga lekker slapen!

 

 

 

 

 

 

Even iets heel anders:

De redactie van De Ondernemer heeft een lijst van kandidaten samengesteld die in aanmerking komen voor de Meest Innovatieve Ondernemer 2017-award. Ondernemers van allerlei pluimage; man, vrouw, groot, klein, regionaal, internationaal enzovoort. Maar allemaal met één belangrijke overeenkomst; ze hebben allemaal een ontzettend inspirerend verhaal. Ik ben 1 van die genomineerden en ik zou het ontzettend waarderen als je op mij stemt. Ik bevindt me tussen mooie andere ondernemers, maar ik hoop dat je mij je stem gunt!

https://www.deondernemer.nl/elections/meest-inspirerende-ondernemer-van-2017