3 dingen die Marco Borsato kan doen, nu hij thuis zit met een burn-out

Dit is geschreven voor iedereen die met een burn-out kampt of mensen kent die hier last van hebben. Raadzaam om dus goed door te nemen, ook als je er nu zelf geen last van hebt, weet dan ook dat jou ook een burn-out kan overkomen.

Er kwam vorige week het bericht naar buiten dat Marco Borsato met een burn-out thuis zit. Namens het hele team van Bye Bye Burnout willen we hem sterkte wensen. Wat je moet weten is dat het enorm heftig is als je erachter komt dat je met een burn-out kampt. Je voelt je rot en je zult je onzeker voelen. Je weet namelijk niet hoe je nu verder moet en wat er allemaal gaat gebeuren. Kom je er überhaupt wel uit? Ik wil dit moment even aanpakken om voor de mensen die net zijn uitgevallen, net als Marco, even wat tips en advies op te schrijven zodat ik wellicht wat onzekerheid en angst weg kan nemen.

Ten eerste wil ik graag zeggen dat je sowieso uit je burn-out komt. Dat is een garantie. Wel is het van belang dat je daarbij goede hulp zoekt. Dat betekent dat je iemand zoekt die ervaring heeft met burn-out coaching, die weet hoe je er mee om moet gaan en weet wat je vooral wel en vooral niet moet doen. Maar naast het feit dat je goede hulp moet zoeken is het ook belangrijk dat je eerst goed bij jezelf komt. Een burn-out betekent dat je eigenlijk helemaal jezelf kwijt bent geraakt in de weg naar die burn-out toe en als je al bent uitgevallen.

Het aller-aller-allerbelangrijkste nu dat je in die burn-out zit is rust nemen. Je lichaam is opgebrand en moet herstellen. Dit gebeurt door voldoende nachtrust. Denk vooral aan de drie R’s; Rust; Regelmaat; Reinheid. Wat betekent dit?

Ten eerste: Ga op tijd naar bed.

De eerste paar weken dat je bent uitgevallen slaap je ontzettend veel. Je kunt dit goed vergelijken met pasgeboren baby’s. Je moet opladen, je moet uitrusten en je moet helemaal bij jezelf komen. Je moet je voorstellen dat je heel hard hebt gewerkt om uit te vallen en dus moet je ook heel hard werken om weer beter te worden. En hoe doe je dat harde werken? Door dus te rusten. Probeer dit ook te accepteren, want hoe lastiger je dit vindt, hoe langer het herstel duurt. Je lichaam is als een batterij. Je zit op 0% en je mag pas weer ‘aan gaan’ als je op ten minste een paar procent zit. 

Ten tweede: Waar voed ik mijn lichaam mee?

Van gezonde dingen in het leven krijg je wel energie en dat kosten ze niet. Nu zeg ik niet dat je persé meteen op moet springen, super actief moet worden en alleen maar gezond moet doen, maar gezonder is wel echt beter. Je hoeft echt niet alles vers te gaan halen, maar eet eens een appel, eet meer fruit. Je moet je beseffen dat vullen en voeden twee verschillende dingen zijn. Je kunt je lichaam vullen, dat doe je met ongezond eten. Dan zit je wel vol, maar verder heb je daar niks aan. Maar je kunt ook je lichaam voeden. Dan zit je vol, maar je zorgt ook voor je lichaam. Dus als je aan het eten bent, denk dan goed na: ‘Ben ik aan het vullen of aan het voeden?’ 

Voedzame producten die vind je in de buitenste paden van de meeste supermarkten. Je kunt dit onthouden: ‘Voedzame producten die rennen, vliegen, zwemmen of groeien’. Dus de producten zonder de zakjes en de pakjes eromheen waarvan je weet dat ze kunnen groeien. Aardappelen, groente, vlees, vis en eieren, dat zijn de gezonde producten. Waar je ook aan kunt denken is melk. Er wordt vaak over melk gezegd dat het niet goed voor je zou zijn, maar dat is niet waar. In melk zit genoeg calcium. Denk ook aan broccoli en groene thee. In groene thee zit ook een stofje die heel erg goed voor je is. 

Als aanvulling op je vitamine kun je altijd een multivitaminen slikken. Dit hoeft absoluut niet van een duur merk te zijn. De meningen lopen hierover wel uiteen, maar ik heb altijd veel baat gehad aan huismerk multivitaminen. En dan zou ik vooral gaan voor multivitaminen met magnesium, daar heb je vaak te kort aan als je een burn-out hebt. Voor de vrouwen met een burn-out kan ik nog een extra tip geven: slik naast de magnesiumtabletten ook een multivitaminen speciaal voor vrouwen. 

Ten derde: ‘Hoe eet je een olifant op?’

Dit klinkt natuurlijk een beetje gek, maar denk er maar eens over na. “………….” Want een olifant schuif je natuurlijk ook niet zo in één keer naar binnen. Dat doe je hapje voor hapje en je begint bij de staart en dan werk je langzaam naar de kop en dat is precies hoe je een burn-out aanpakt: stapje voor stapje en niet in één keer. 

Nu denk je misschien: ‘Mascha… Dit weet ik toch allemaal wel. Dit zijn allemaal open deuren!’ Maar precies die open deuren heb je genegeerd de afgelopen tijd en daardoor ben je wel in de burn-out belandt. En diezelfde open deuren moet je gaan volgen om uit die burn-out te komen. En ik weet dat het een lange weg is, dat het een zware en onzekere weg is, maar uiteindelijk gaat het je zo ver brengen en krijg je een nieuwe verbeterde versie van jezelf ervoor terug.

Mijn burn-out zie ik nu als een cadeautje. Ik ben eruit gekomen als een Mascha 2.0. En dat gun ik Marco Borsato en iedereen die dit leest ook. Dus uit de grond van mijn hart wens ik iedereen goede begeleiding en goede informatie toe en dat iedereen als een vernieuwd persoon eruit komt.