Wat mantelzorg, burn-out en selfcare met elkaar te maken hebben

By 3 December 2020#Burnout, #selfcare

In Nederland zijn zo’n 4 miljoen mantelzorgers te vinden. En doordat we steeds ouder worden krijgt iedereen op een gegeven moment wel te maken met mantelzorg. Een aantal weken geleden verscheen er een onderzoek gedaan door het CNV waaruit bleek dat 71% van de mantelzorgers in Nederland een hoge werkdruk ervaart door de combinatie van werk en mantelzorg. Daarbij komt ook nog eens dat 39% van de mensen zich niet gesteund voelt door werkgever en/of leidinggevende en 40% zich niet gesteund voelt door collega’s.

Ik vind dit niks minder dan schokkend! Mij lijkt het dan ook niet meer dan normaal dat er rekening mee wordt gehouden en dat er kennis is van de regelingen op het werk en de wettelijke regelingen, maar een groot deel weet hier niks van af.

Zorg dus dat binnen jouw bedrijf de regels bekend zijn en ernaar wordt gehandeld. Zo voorkom je stress en burn-out onder je medewerkers. Hulp nodig daarmee of weet je niet welke regelingen er zijn? Laat het me weten en dan help ik je op weg!

Soms hebben veranderingen zoals mantelzorger zijn – of een ander groot life-event in je leven – en alle bijbehorende indrukken zijn tol geëist. De mensen die een burn-out hebben gehad, waaronder ikzelf, weten dat je na een burn-out veel bewuster omgaat met je energielevels. Het level na een burn-out is net als een stukje papier. Glad, geen vouwen, maar met een burn-out is het net alsof je van dat papiertje helemaal een propje maakt. Wanneer je dan uit een burn-out komt – dus het papiertje weer gladstrijkt – dan krijg je het papiertje nooit meer helemaal glad. En dat zijn de gevolgen van een burn-out. Je draait gewoon weer mee in die molen, maar gaat daar anders mee om. Ik ben daarom momenteel bezig met een selfcare plan want dat is enorm belangrijk.

Voor iedereen is een selfcare plan anders. Een beetje wandelen, een kleurplaat inkleuren of lekker sporten. Soms hoor ik wel eens mensen die rustig worden van de was doen, omdat ze dan even aan niks anders denken. Het is belangrijk dat je selfcare op regelmatige basis inplant. Wekelijks eigenlijk minimaal, maar het liefst natuurlijk dagelijks.

Gelukkig ben ik eigen baas en kan ik ervoor kiezen om rustig aan te doen, maar ook al heb je een baas, spreek dit uit en communiceer! Zo zorg je dat je niet (opnieuw) in een burn-out terecht komt! En ben je zelf werkgever: bouw dan af en toe ook een selfcare plan in, want het laatste wat je wil is bij mij aankloppen. Je weet dat ik iedere week een nuttig advies aan het schrijven ben en dagelijks op Instagram tips deel! Gratis en voor niets dus doe er je voordeel mee want voorkomen is nog altijd goedkoper dan oplossen!

Heb jij nou momenteel wel mensen in je omgeving,. In je team of heb je zelf klachten, dan moet je juist wel even met me bellen he! Ik los het graag voor je op!