Succes wat is het? Een long-read voor de zomer

Laten we dit artikel eens beginnen met een vraag. De afgelopen 12 maanden… heb jij je toen wel eens gestrest of burn-out gevoeld? 

Zo ja, dan ben je dus absoluut niet de enige! De meeste mensen die op zoek zijn naar succes en daar hard voor werken, die werken zich hierdoor een slag in de rondte. We werken als het ware in 2 versnellingen: Snel en sneller!

Onze gezondheid, ons welzijn, ons plezier, ons enthousiasme en onze vitaliteit (vreselijk hip woord, dat dan weer wel) hebben het zwaar. Het erge van dit alles is dat we dit gewoon weten. We doen er alleen niks aan. We racen gewoon door.
We drinken meer koffie en we blijven maar pushen, pushen en pushen om te slagen.

Ik denk echter dat we iets verkeerd doen. Van mezelf weet ik dat ik soms verkeerde keuzes maak en het dan moet bekopen met een zware migraine aanval. Ook ik – eigenaar van een bedrijf in burn-out preventie – doe soms de verkeerde dingen ten koste van mijn eigen gezondheid. Niet leuk, wel menselijk.

Hieronder wil ik 4 mythes over succes delen die geluk en gezondheid kapot kunnen maken:

1. We geloven dat succesvol zijn gelukkig zijn betekent
We hebben ideeën zoals: “Als ik meer geld heb of minder schulden, dan ben ik gelukkig”. Of deze: “Ik ben gelukkiger als ik dunner ben en afgetraind”. Of deze: Als ik mijn Dream job heb, dan ben ik pas echt gelukkig”. De lijst kan zo nog wel uren doorgaan. Maar, ik weet zeker dat je nu ook al succes hebt gecreëerd in je leven. Je hebt waarschijnlijk ook al geleerd dat in sprookjes iedereen “lang en gelukkig” blijft leven en dat het in de realiteit hard werken is.

Verschillende studies laten zien dat als je meer aan selfcare doet en echt bewust tijd voor jezelf maakt, dat je dan uiteindelijk succesvoller gaat worden dan dat je nu kunt inschatten. Ik ben het daarmee eens. Het is belangrijk om in het hier en nu te genieten, ook al loopt alles nog niet volgens je droomplannen. Het succes wat dan uiteindelijk gaat komen, dat kun je dan zien als de spreekwoordelijke “kers op de taart”.

2. We geloven dat succesvol zijn hetzelfde is als je doelen behalen. 
We hebben doelen gesteld en daar werken we hard voor. We willen ze namelijk behalen. Dat zit in de aard van het beestje (wij dus als mens). We geloven er heilig in, dat als we die doelen eenmaal behaald hebben, dat we dan succesvol zijn. Tegelijkertijd zit daar ook een valkuil. Concreet zou dat namelijk betekenen, dat als we die doelen niet halen, dat we dan gefaald hebben. Dat heeft eigenlijk twee desastreuse gevolgen voor ons als mens: We leven namelijk in angst tot falen of onze doelen zijn te laag dat we maar gemiddeld leven en voortkabbelen en dus niet echt uitgedaagd worden. Dit kan dan weer een bore-out tot gevolg hebben.
(Wikipedia: Een bore-out is een vorm van extreme verveling op het werk. Een bore-out zou worden veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de medewerker).

Ik heb mijn visie over succesvol zijn inmiddels bijgesteld. Ja, ik wil uiteraard met Bye Bye Burnout nog steeds iedere MKB directeur helpen met burn-out klachten bij hem/haar op de werkvloer. Ja ik wil dat burn-out erkend gaat worden en uit de taboesfeer gehaald gaat worden en ja ik wil ook daar een fatsoenlijke boterham mee verdienen en de coaches die aan mijn bedrijf verbonden zijn gun ik dat ook. Dat zijn hele realistische wensen maar het neemt niet weg dat ik daar ook hard voor moet werken. Maar om nou te zeggen dat ik niet succesvol ben voordat ik die doelen behaald hebt, dat gaat me te ver. Ik meet mijn succes namelijk af aan: mijn 100% geven is vaak meer dan goed genoeg. Mijn 150% geven is op de lange termijn voor mijzelf niet goed en mijn 50% geven ook niet! Bij mij is het dan 100% op de momenten dat ik bezig ben met Bye Bye Burnout. Ik werk volgens bepaalde weekdoelen en een bepaalde focus. Als ik het op die manier doe zit ik de flow en voel ik me bevlogen. Alleen op die manier is het prettig werken voor mij en voelt het dus ook succesvol.

3. We geloven dat succes bereiken gepaard gaat met snoeihard werken. 
Tja, niks nieuws onder de zon hier.. Succes krijg je alleen door snoeihard te werken…. Dat klopt dus niet. Hard werken, lange dagen, veel uren, mega acties… allemaal dingen die je energie opvreten. Ze zuigen alle plezier uit je lichaam en dus ook uit je leven. Dat heeft weer als gevolg dat je er niet lekker in zit en je de kleine signalen gaat negeren. De kleine signalen laten je zien hoe dingen makkelijker en sneller kunnen zodat je een bepaalde mate van synchroniciteit gaat krijgen. Je wil namelijk continuïteit leveren en dat bereik je door iedere dag een kleine stap te zetten. Dus: iedere dag een klein stapje maakt na een jaar een hele grote stap! Ze zeggen niet voor niets: stapje voor stapje voorwaarts! Daar geloof ik absoluut heilig in! En een stapje per dag is behapbaar en goed te doen!

4. We geloven dat succes haalbaar is. 
We kunnen onze doelen behalen, maar ons succes niet. Waarom niet hoor ik je denken. Nou heel simpel. Succes is namelijk wisselend. Iedere keer als je namelijk een doel behaald hebt, dan heb je jezelf alweer een nieuw doel gesteld. Bijvoorbeeld: je wil gaan hardlopen en dan wil je eerst 5K kunnen rennen, maar zodra je dat kunt wil je 10K. De stap daarna is misschien 10K onder 60 minuten of wellicht wil je 15K rennen.

Zodra je realiseert dat succes dus verandert, kun je gaan beginnen met je leven in te delen als een wandeling op reis naar plezier en geluk waar succes een wegwijzer is in plaats van je eindbestemming.

Waarom schrijf ik nou ineens zo’n ander soort blog en ram ik het niet vol met allerlei call to actions zoals:

Wil je weten waarom een burn-out 120.000 euro kost i.p.v. de 60.000 euro die het Zilveren Kruis stelt klik dan hier: http://www.byebyeburnout.nl/burn-out-kost-120-000-euro/

Of heb jij ook medewerkers met burn-out problemen en wil je een kordate oplossing die wel werkt klik dan hier: http://www.byebyeburnout.nl/100-dagen-traject/

Of wil je leren hoe je burn-out op de werkvloer kunt voorkomen en tegelijkertijd lekker lunchen bij BAUT Paradijs in Amsterdam klik dan hier: http://www.byebyeburnout.nl/lunch-learn/

Nou, ik heb er bewust voor gekozen om eerst eens wat te gaan vertellen middels 4 tips in plaats van continu van die belangrijke maar soms afleidende call to actions toe te voegen. That’s why! Je mag het ook leesgemak noemen ????

Fijne dag en geniet van het zonnetje! Dat is Nederland die laat zien dat het qua temperatuur kan concurreren met California! Ik noteer m als succesvolle actie en geniet er heerlijk van!

Groetjes Mascha