10 redenen waarom je mij niet als jouw sparringpartner wilt

We beginnen met iets heel anders maar wel heel erg leuks: wist je al dat ik namens LinkedIn op vrijdagochtend 30 oktober om 11:00 een webinar geef? Het is uiteraard gratis en zal dus ook via LinkedIn te volgen zijn. Je kan je via deze link aanmelden: https://bit.ly/31nGggr 

Ik ga spreken over gezond thuiswerken waardoor je een burn-out kunt vermijden, hoe je je mentale gezondheid kunt onderhouden en tijdens een epidemie en hoe je LinkedIn kunt inzetten om positieve steun uit je netwerk te halen. Zie ik je daar?

Dan ga ik het nu hebben over waarom het ontzettend waardevol kan zijn om als werkgever of ondernemer een sparringpartner te hebben. Daarom heb ik een lijstje gemaakt van 10 redenen waarom je een sparringpartner moet hebben en wat een goede sparringpartner doet.

Waarschijnlijk val ik daarmee direct af voor jou want het is enorm belangrijk dat je tegen mij als sparringpartner alles kan zeggen. We zitten namelijk op hetzelfde niveau en ik fungeer eigenlijk als grote klankschaal. Het punt is wel dat ik terugpraat en mijn mening niet onder stoelen of banken ga schuiven! Met alle zintuigen ben ik er met mijn volle aandacht bij en kijk ik om me heen, luister ik naar je verhalen en voel ik de sfeer aan. Vervolgens stel ik de juiste al dan wel zeer kritische vragen. Dat mag je dus ook van me verwachten.

Hieronder 10 redenen waarom je mij niet als sparringpartner wil & 1 waarom juist wel:

1) Een sparringpartner is een klankbord
Als ondernemer denk je er wel eens aan om het roer om te gooien of dingen anders aan te pakken. Je bedenkt je eigen ideeën, maar met wie ga je dit nu bespreken? Je sparringpartner! Zelf aan zijn/ haar reactie kun je al zien of het een goed idee is en of je te volgen bent.
Aangezien mijn gezicht een open boek is, zie je snel genoeg of je op de juiste weg bent. Waarschijnlijk niet want waarom praat je dan met mij?

2) Ik stel kritische vragen
Wanneer je sparringpartner iemand is die altijd alleen maar bevestigd wat je zegt, dan hoef je niet verder te denken. Een persoon die kritische vragen stelt is wellicht vervelend, maar levert wel meer inzichten op.
Je kent mij een beetje en dan weet je dus ook dat ik bloedirritant kan zijn en eigenlijk alleen maar van die kritische vragen ga stellen.

3) Ik denk out of the box
Als een werknemer of zakenrelatie je sparringpartner is dan kan het zo zijn dat hij of zij in dezelfde patronen denkt. Maar kom je dan wel verder? Ik kan die patronen doorbreken want wanneer ik de beperkingen nog niet weet, dan zie ik nog alle mogelijkheden.

4) Ik werk zonder belang
Als je met personeel brainstormt over nieuw beleid, dan is altijd hun belang te merken. De meeste werknemers voelen hun afhankelijkheid van de directie. En als je hun naar hun mening vraagt dan zal dit in hun achterhoofd meespelen. Aangezien ik geen collega van je ben voel ik dat dus niet en kan ik nog eerlijker tegen je zijn.

5) Ik ben het altijd oneens met je
Als ik je sparringpartner ben dan ga ik het ook heel vaak oneens met je zijn. Dat klinkt misschien vervelend, maar het prikkelt je wel. Dan weet je of je je visie wilt veranderen of dat je juist zekerder bent van je eigen visie.

6) Ik werk analytisch
Ik zet mijn kwaliteiten als analytische denker in als sparringpartner. In een korte tijd analyseer ik je verhaal en stel ik de juiste vragen. Ik filter dan de pijnpunten uit jouw verhaal en zo kom ik dan meteen tot de kern van de zoektocht.
⠀⠀

7) Ik ben meer dan een specialist
Een specialist heeft tunnelvisie. Hij of zij handelt vanuit de kennis die hij of zij heeft en als het gaat om technische vraagstukken dan zit je bij een specialist goed. Maar als je wilt weten of je op de goede weg zit dan is een breder perspectief handig. Iemand die meer afweet van andere branches.
Gelukkig voor jou ben ik het allebei. Een burn-out specialist maar daarnaast ook gewoon ondernemer.

8) Ik ben een snelle denker
Naast analytisch denken, kan ik ook snel denken. Ik kom tijdens het gesprek al tot zinvolle inzichten en bijbehorende argumenten. Als jij een trage denker bent of niet capabel bent om beslissingen te nemen, dan ben ik inderdaad niet degene die je moet hebben want ik zet je denkproces in een versnelling hoor!

9) Ik ben toekomstgericht
Dit overlapt een beetje met het oplossingsgericht werken van vorige week, maar medewerkers staan vaak nog met één been in het verleden. Als ik binnenkom dan heb ik niks te maken met het verleden. Ik kijk naar de huidige situatie en naar de situatie waar we heen willen. Vanuit die optiek ga ik bruggen bouwen. En als jij geen bruggenbouwer bent of kijkt liever lijdzaam toe dan ben ik zonde van jouw tijd maar ook van de mijne!

10) Ik hou van herhaling
Ik ben iemand die graag periodiek met iemand afspreekt. Na één gesprek ben je er nog niet. In veel gevallen komt dat verleden weer opborrelen en dan is het handig als die prikkelende en toekomstgerichte sparringpartner weer langskomt. Ik dus. Maar ja, dan moet je daar wel zin in hebben…

Waarom ben ik juist wel geschikt voor jou om als sparringpartner te hebben?
Alleen al om dat je mij ALLES mag en kunt vertellen. Ook de moeilijke of wellicht precaire zaken. Omdat ik vanaf een afstand meekijk en meedenk kan ik juist ook over deze zaken een objectieve mening vormen en deze terugkoppelen aan jou. En bijkomend voordeel: vreemde ogen dwingen en bieden een ander perspectief!

Heb jij moeilijke zaken en weet je niet of je die wel met iemand in jouw bedrijf kan bespreken? Neem dan eens contact op, wie weet heb je aan mij wel een goede sparringpartner.
Mail me op mascha@byebyeburnout.nl