Mythes over geluk en gezondheid ontkracht

By 24 January 2018#Burnout, #byebyeburnout

Onze gezondheid, ons welzijn en ons plezier hebben het zwaar. Dit weten we maar we doen er niks aan. We racen door. We drinken meer koffie en we blijven pushen om te slagen.

Ook ik – directeur Bye Bye Burnout – doe soms de verkeerde dingen ten koste van mijn eigen gezondheid. Niet leuk, wel menselijk.

Hieronder deel ik 4 stellingen over succes die geluk en gezondheid kapot kunnen maken:

1. Succesvol zijn is gelukkig zijn

We denken bijvoorbeeld: “Als ik meer geld heb, dan ben ik gelukkig”. Maar, ik weet dat je nu ook succes hebt gecreëerd in je leven. Je hebt waarschijnlijk ook al geleerd dat in sprookjes iedereen “lang en gelukkig” blijft leven en dat het in de realiteit hard werken is.

Verschillende studies laten zien dat als je meer aan selfcare doet en echt bewust tijd voor jezelf maakt, dat je dan uiteindelijk succesvoller gaat worden. Het is belangrijk om in het hier en nu te genieten, ook al loopt alles nog niet op rolletjes. Het succes wat dan uiteindelijk komt, is de “kers op de taart”.

2. Succesvol zijn is hetzelfde als je doelen behalen

We hebben doelen gesteld en daar werken we hard voor. We geloven er in, dat als we die doelen behaald hebben, we dan succesvol zijn. Tegelijkertijd zit daar een valkuil. Concreet: als we die doelen niet halen, hebben we gefaald? Gevolg: we leven in angst tot falen of.. onze doelen zijn te laag dat we maar gemiddeld leven en dus niet uitgedaagd worden. Dit kan zelfs tot bore-out leiden. (Wikipedia: Een bore-out is een vorm van extreme verveling op het werk. Dit zou worden veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau).

Ik heb mijn visie over succesvol zijn bijgesteld. Uiteraard wil ik met Bye Bye Burnout nog steeds iedere werkgever helpen met burn-out klachten op de werkvloer. Ik wil dat burn-out uit de taboesfeer gaat en ik wil ook een fatsoenlijke boterham verdienen en de coaches die aan mijn bedrijf verbonden zijn gun ik dat ook. Dat zijn realistische wensen en daar werk ik hard voor. Maar om nou te zeggen dat ik niet succesvol ben voordat ik die doelen behaald hebt, dat gaat me te ver. Ik meet mijn succes af aan: mijn 100% geven is meer dan goed genoeg. Mijn 150% geven is voor mijzelf niet goed en mijn 50% geven voor het bedrijf niet! Als ik het op de 100% manier doe zit ik in flow. Alleen op die manier voelt het succesvol.

3. Succes krijg je door snoeihard werken

Hard werken, lange dagen, veel uren.. allemaal dingen die je energie opvreten. Ze zuigen alle plezier uit je lichaam en dus uit je leven. Dat heeft als gevolg dat je er niet lekker in zit en je kleine signalen gaat negeren. Je wil continuïteit leveren en dat bereik je door iedere dag een klein stapje te zetten en dat maakt na een jaar een hele grote stap! En een stapje per dag is behapbaar en goed te doen!

4. We geloven dat succes haalbaar is.

Succes is wisselend. Iedere keer als je een doel behaald hebt, dan heb je jezelf alweer een nieuw doel gesteld. Bijvoorbeeld: je wil gaan hardlopen en dan wil je 5K kunnen rennen, zodra je dat kunt wil je 10K. De stap daarna is misschien 10K onder 60 minuten.

Zodra je realiseert dat succes dus verandert, kun je gaan beginnen met je leven in te delen als een wandeling op reis naar plezier en geluk waar succes een wegwijzer is in plaats van je eindbestemming.

Groetjes Mascha