Stress krijgen van je werk op een eiland

Het natte, koude weer in Nederland helemaal gehad? Je bent niet de enige. Mascha en JW verhuisden naar het buitenland, middenin coronatijd, om daar hun werk voort te zetten als digital nomad.“Voorlopig mogen we elkaar in Nederland toch niet fysiek ontmoeten.”

Mascha Mooy (42) zet haar burn-out praktijk voort op Ibiza

Mascha en haar man JW verhuisden eind oktober vorig jaar naar Ibiza. “Ik kan hier gefocust werken en de sfeer is een stuk beter dan in Amsterdam. We blijven sowieso tot eind juni en misschien wel langer, afhankelijk van de coronasituatie in Nederland. De zomer vinden we te druk hier, dus wellicht dat we toch weer even naar Amsterdam gaan.

Dat Mascha nu op Ibiza zou zitten, had ze een paar maanden geleden niet verwacht. “Een vriendin vroeg mij advies over werken in het buitenland. Ze zou in maart 2020 naar Ibiza gaan, om vanaf daar te werken. Ik had toen totaal nog geen plannen om weg te gaan, maar zij inspireerde me. Mijn man vroeg me of ik ook naar Ibiza wilde en een maand later hadden we onze kat en koffers gepakt.”

Hun huis in Amsterdam werd onderverhuurd aan een vriend. “We wilden het eerst voor een half jaar proberen. Ik weet nog niet of ik volledig wil emigreren, maar tot nu toe gaat het goed. Mijn man is IT’er en zijn kantoor is dicht vanwege corona. Ik heb Bye Bye Burnout, een burn-out praktijk, detacheer burn-out coaches en doe nu ook al mijn calls online, dus we hebben voorlopig geen reden om terug te gaan.”

Is het niet belachelijk duur om zo lang op Ibiza te zitten en leven? “Dat valt nu wel mee. Wij betalen voor het appartement waar we nu wonen zo’n 1500 euro per maand. Dat is hetzelfde als in Amsterdam. Voor Ibiziaanse begrippen is dit heel voordelig. Zouden we dit appartement kopen, dan betalen we over de 1,5 miljoen. In de zomer is de huur van dit appartement 4.500 per week. Dat speelt ook mee om toch even terug naar Nederland te gaan.”

Hoewel Ibiza bekend staat als feesteiland, valt er nu weinig te feesten. “In de kerstvakantie kwamen een aantal toeristen hierheen om kerst en nieuwjaar te vieren, maar horeca en winkels zijn niet altijd meer open. Je kunt wel naar het strand en het weer is een stuk beter dan in Nederland”, zegt Mascha.

Ik ontmoet hier allemaal leuke Amsterdammers.

Mascha merkt dat het eiland steeds drukker wordt. De regels worden dan ook op Ibiza flink aangescherpt sinds een paar dagen. “We zitten geregeld in lockdown, maar dat vind ik niet erg. Ik ontmoet nog steeds allemaal leuke Amsterdammers, wandel veel en heb eindelijk weer tijd om een goed boek te lezen. Ik ben het eiland aan het ontdekken op de fiets en het werken is heel fijn hier.”

Of Mascha zich niet schuldig voelt tegenover andere Nederlanders? “Absoluut niet. Het is aan iedereen de keuze om te doen wat ze zelf willen. Voor mij is het een logische overweging. Het is goed voor mijn gezondheid en ook voor die van mijn man, die in Nederland last heeft van winterdepressies. Daarnaast is de kans op besmetting op Ibiza juist kleiner dan in Nederland. In Amsterdam liep ik constant tussen winkelend publiek, terwijl ik hier veel ruimte heb en constant in de buitenlucht ben.”

Als tip aan andere mensen wil Mascha meegeven: “Ga ook, als je het gevoel hebt dat dit iets voor je is. Niet voor een weekje vakantie natuurlijk, wel echt voor langer. Kijk vooraf goed of je er ook echt kan werken. Staat Ibiza op je lijstje? Leuk! Maar besef dat de wifi vaak trager is in het buitenland en vraag je af wat je uit zo’n trip wil halen. Bereid je voor, niet impulsief vertrekken. Ik ben het reizen gewend en de beperkingen die daarbij horen. Daarnaast ben ik bewust kinderloos en dat maakt alles wel een stuk gemakkelijker.”

Nog even dit:
We zijn nu massaal met het land in een vertraagd tempo gekomen. En daarom is nu ook het moment om hier ook – voor zover mogelijk – van te genieten. Ga zitten, neem een lekkere kop thee en lees – net als ik – eens een goed boek. En welk boek is er nou beter om te lezen dan het boek wat ik zelf geschreven heb? Heb je dit boek nog niet?? Dom!!!! Dus wees verstandig, elimineer burn-out op de werkvloer en bestel direct mijn boek