Reizen en het arbeidsrecht in coronatijd

By 26 November 2021#Burnout, #byebyeburnout

De vakantieperiode komt steeds dichterbij, terwijl de onzekerheid over het afreizen naar veel landen nog onduidelijk is. Hoe je daarmee omgaat, lees je hier. Tevens ga ik ook in op een ander belangrijk vraagstuk over reizen. Namelijk het reizen met het openbaar vervoer van huis naar werk, want steeds meer mensen gaan weer naar kantoor. En ook dat leidt tot vragen.

Mag ik mijn werknemer verbieden om naar het buitenland te reizen?

Stel dat je werknemer met vakantie wil naar het buitenland waarvoor geen code groen geldt. Mag je hem dan verbieden om te gaan? Het korte antwoord is, nee. Je hebt als werkgever feitelijk niets te zeggen over waar je werknemer heen gaat op vakantie. Maar … je kunt je werknemer wel sterk afraden om daarheen te gaan. En wijs hem erop dat als hij toch gaat, de eventuele gevolgen in beginsel voor hem zijn.

Wat als mijn werknemer in quarantaine moet na afloop van zijn reis?

De kans bestaat dat je werknemer na afloop van zijn vakantie in quarantaine moet. Als je hem kunt laten thuiswerken, zijn de gevolgen wellicht te overzien. In dat geval moet je zijn loon doorbetalen. Kan je werknemer niet thuiswerken, omdat het werk zich daar niet voor leent? En is hij:

  • Bewust naar een risicogebied afgereisd,
  • Terwijl je hem nota bene vooraf hebt gewaarschuwd,
  • Inhoudende o.a. dat hij geen loon krijgt doorbetaald als hij toch gaat?
  • Dan komt dat in principe voor zijn rekening en risico.

Als je werknemer onverwachts in quarantaine moet en/of je hebt hem niet vooraf gewaarschuwd over mogelijke gevolgen dan moet je het loon gewoon doorbetalen.

Mijn werknemer kwam ziek thuis van zijn vakantie – wie betaalt dat?

In principe betaal je als werkgever het salaris door tijdens ziekte. Alleen als de ziekte van je werknemer het gevolg is van zijn eigen opzet, kan dat anders zijn. Dat het zeer lastig aan te tonen is dat een werknemer opzettelijk zijn ziekte heeft veroorzaakt, blijkt wel uit jurisprudentie. Het spreekt voor zich dat de huidige situatie nog niet is uitgekristalliseerd in de rechtspraak. Maar mijn advies is om arbeidsongeschikte werknemers in beginsel altijd door te betalen. Mocht je twijfelen, neem dan even contact op met een arbeidsrechtspecialist.

Hoe zit het dan met reizen in het OV?

‘Mijn werknemer reist liever niet met het OV, maar ze kan ook niet thuis (blijven) werken. Hoe lossen we dit op?’ Dit is één van de vele vragen die ik kreeg over dit onderwerp. Als goed werkgever en goed werknemer is het belangrijk om over zulke issues te blijven overleggen met elkaar. Is het bijvoorbeeld mogelijk om (deels) te blijven thuiswerken of behoort je werknemer tot een risicogroep? Dan wordt er van jou als werkgever meer verwacht. Aan de andere kant is thuiswerken strikt genomen geen recht van werknemers. Bovendien is je werknemer zelf verantwoordelijk voor de manier waarop hij naar je bedrijf reist. Uiteraard moet je zorgen voor een veilige werkomgeving. Ook moet je in sommige gevallen kunnen beargumenteren waarom thuiswerken niet (meer) mogelijk is.

Kortom:
Wees duidelijk, maar blijf tegelijkertijd ook in overleg met elkaar.

Dit is een artikel van Suzanne – onze arbeidsrecht specialist – over het fenomeen reizen en het arbeidsrecht in coronatijd.