Presteren op een goede manier kun je leren!

Na wat IT stress afgelopen week en er een groot aantal mails vanwege een ICT storing niet bij me terecht zijn gekomen, kwam ik een mailtje tegen waar Marije Remmelink een artikel heeft geschreven over waarom de prestatiemaatschappij leidt tot stress en een burn-out. Wat dit artikel nuttig maakt is dat er een heleboel adviezen in staan over stress en burn-out en zij geeft ons ook nog een schouderklopje als partij die je zeker moet inhuren als er burn-out of werkstress op de werkvloer speelt of je dit juist wil voorkomen. Geinig feit: ik ken haar zelf niet, dus dit compliment is dan extra leuk.

Steeds meer mensen een burn-out

Terugkomen op de inhoud van het artikel waarin wordt aangegeven dat bijna een miljoen Nederlanders IEDERE DAG worstelen met stress en neigend naar een burn-out. Dat is veel en zeker omdat dit aantal toeneemt. Maar wat dan wel maf is, dat hulp zoeken nog steeds een taboe is. En dan kom ik dus direct bij jou lieve werkgever: Kunnen je medewerkers wel terecht bij jou zodra er werkstress heerst op de werkvloer? Ik schreef er vorige week al dit artikel over. maar ik ben toch wel benieuwd. Feit is namelijk ook dat ik weet dat iets denken dat er op je werkvloer gebeurd en wat er feitelijk gebeurd nog steeds 2 hele verschillende dingen zijn.

Gratis burn-out informatie

Het is niet zomaar dat wij op onze website gratis tips hebben staan waar zowel werkgever als werknemer iets aan hebben als er stress in de tent is. En natuurlijk kunnen mensen hun informatie ook ergens anders vandaan halen over burn-out. Er zijn genoeg zelfhulpboeken te krijgen en Google kan je vast ook nog wel van alles vertellen. Het lastige is alleen wel: wat moet je geloven. Daarnaast is er ook zoveel informatie te krijgen, dat je daar bijna een burn-out van krijgt!

Ziekteverzuim door werkstress

Terug naar jouw bedrijf: 50% van het werkverzuim onder de Nederlandse jongeren komt door werkstress. Ik herhaal hem nog even: 50%. Ja, dat is dus de helft van alle jongeren. Gelukkig ben ik zelf geen millenial en werk ik niet want mijn bedrijf is een hobby (Uiteraard is dit een geintje want ik werk me de pleu**s en is het allesbehalve een hobby). Bye Bye Burnout groeit gestaag door en ook moet opletten dat ik niet nogmaals een burn-out krijg. Heb gelukkig niet die ambitie, maar 20% van de Nederlandse vrouwen tussen de 25 en 35 is oververmoeid door een hoge werkdruk. Gelukkig ben ik al 39 dus behoor ik ook niet tot die doelgroep. Maar.. ik heb al wel eerder een burn-out gehad, dus ben ik wel degelijk vatbaarder voor een volgende burn-out en dus negeer ik mijn hoge werkdruk niet en neem ik genoeg ontspanning.

Want, als we alle klachten negeren zoals bijvoorbeeld:
hoofdpijn en spierpijn, angst- en paniekklachten, een extreem gevoel van uitputting, maar niet kunnen slapen, overgevoeligheid voor prikkels, een opgejaagd en/of depressief gevoel, een verslechterde concentratie of lichamelijke reactie van walging of angst op hun werk dan krijgen we vanzelf wel een burn-out.

Burnout kost teveel

Zoals eerde gesteld lopen dus ieder jaar meer dan een miljoen mensen het risico op een burn-out. Dat maakt onze samenleving eigenlijk best wel ziek en het kost ook nog eens een bak met geld. We hebben het hier over een bedrag van 4,5 miljard euro per jaar!!! Dat is echt niet normaal zoveel! En ik weet als geen ander dat 1 burn-out 120K kost. Als je een beetje een frequente lezer van mijn artikelen bent, dan weet jij dat inmiddels ook prima dat het zoveel kost. Tijd om er dus iets aan te doen. Dat kan dus middels preventiemaatregelen zoals onze preventie workshop of onze Burnout Battle

Waarom rennen we toch door?

Waarom blijven we dan toch met zijn allen zo lang doorrennen als we weten dat een burn-out niet alleen lang duurt (ga maar uit van minsten 200 dagen) en het een bizar heftige ervaring is? Voor wie rennen we nou eigenlijk door? En belangrijker nog: is het nodig? Waarom stop jij je personeel niet even? Geef ze wat adempauze want s het niet veel belangrijker dat we even terug gaan naar de basis en weer eens gaan doen wat we moeten doen en niet meer? We willen toch naast onze drukke baan waar grenzen aangeven soms al lastig genoeg is, niet ook nog een social life burn-out? Is een goede work-life balance niet het hoogst haalbare? Ik denk van wel, maar dan moeten we wel weten dat voorkomen dus echt beter dan genezen is. Ik heb daar meerdere artikelen over geschreven en die kun je allemaal hier lezen, maar wat ik je eigenlijk wil meegeven is het volgende:


Preventie is key

We moeten burn-outs voorkomen, maar nog belangrijker is het om te accepteren dat goed dus goed genoeg is. Dat fouten maken af en toe prima mag en dat we ook gewoon plezier moeten maken. En ja, ook op de werkvloer. Want mensen die plezier maken die staan doorgaans een stuk vitaler in het leven. En dat, dat voorkomt dus uitval!

Toch uitgevallen, what to do?

Mocht je nou wel een gestrande medewerker hebben, neem dan zeker even contact met me op want ik heb zelf gekampt met een burn-out in het verleden en daar ervoer ik hoe het is om geen duidelijke begeleiding te krijgen. Ik kan je vertellen dat dit k*t is! Bij Bye Bye Burnout begrijpen we daarom heel goed dat een burn-out een gestructureerde aanpak nodig heeft. Voor werknemers én werkgevers. Dat doen we door middel van een 100 dagen traject om een medewerker weer te laten herstellen. Op preventief vlak bieden we de Burnout Battle en een workshop aan.

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Dus neem je verantwoordelijkheid en bel of mail me vandaag nog! Happy to help!

Lees Marije haar hele artikel hier: https://maatschapwij.nu/blogs/burn-out/