Burn-out en beweging

Veel mensen zullen in een sombere bui niet meteen enthousiast reageren op het idee om dan een stukje hard te gaan lopen, maar dit bevordert het humeur wel. Door te gaan hardlopen en te gaan bewegen komt er een geluksstofje vrij en maken de hersenen als het ware een soort antidepressiva aan. Hardlopen is daarom uitermate geschikt als je last hebt van een depressie, sombere buien of bijvoorbeeld een burn-out. Doordat je druk en gehaast bent, vergeet je om tijd voor jezelf te nemen met als gevolg dat je je nergens toe kunt zetten en daardoor weer van je eigen acties (het niets ondernemen) baalt. Je ongezonde leefstijl, je hoge werkdruk en/of traumatische ervaringen zorgen ervoor dat je lichaam niet meewerkt in de weg richting een vitale levenshouding.

Bewegen is echter wel de oplossing. Voor diegene die het nog niet wisten, is wandelen een hele grote deler in de oplossing van veel mentale klachten en een goede tweede is running therapie. Je vermindert met beweging (en dus ook met running therapie) heel veel klachten.

Wandelen zorgt niet alleen voor een frisse neus en je bent even buiten, maar het zorgt er ook voor dat je energie aanmaakt en een geluksgevoel creëert.

Met running therapie ben je als het ware in een 1-op-1 sessie aan het begrenst bewegen (hardlopen in inloop-tempo) en dat combineer je met coaching. Je hebt dan gesprekken en loopsessies tegelijkertijd in de buitenlucht.

Bram Bakker (Psychiater en Schrijver) heeft running therapie in Nederland geïntroduceerd. Hij schrijft over dit onderwerp veelvuldig artikelen en boeken. Volgens Bram Bakker is running therapie een effectieve manier om klachten te verminderen, je creëert haalbare doelen en het vertrouwen in jezelf wordt vergroot. Het hardlopen zorgt er zelfs voor dat je het kan gebruiken als alternatief voor antidepressiva en je hebt dan dubbele winst want je bent aan het bewegen en je hebt geen vervelende bijwerkingen zoals vermoeidheid en gewichtstoename die je wel hebt bij het slikken van antidepressiva medicatie.

Mensen hebben van nature vaak excuses waarom ze niet willen bewegen. Veelvuldig horen wij dat ze niet van sport houden of überhaupt niet sportief zijn! Maar, running therapie en gewoon wandelen in de buitenlucht is iets wat in principe iedereen zou kunnen. Dat je er geen zin in hebt, is begrijpelijk, maar achteraf (en dat is vaak met alle sporten zo) ben je blij dat je het gedaan hebt. Het feit dat je lichaam gaat bewegen is al goed genoeg. Hoe je dat doet en welke prestaties je daarmee haalt is niet het einddoel. Het gaat om de energie opbouw en het fit voelen in je lichaam en geest.

Bij running therapie maak je samen een plan met je coach. Dit is ontzettend persoonsgebonden. Meestal is 1x per week samen rennen voldoende in combinatie met individuele wandelingen of bijvoorbeeld 2x per week individuele begrensde hardloopsessies op inlooptempo. Je zult merken als je dit een tijdje doet (eerste positieve veranderingen vinden al plaats na 2 weken) dat je lichaam dan het geluk hormoon “endorfine” gaat aanmaken. DE truc van het succes van running therapie en dat is bij deze vorm van beweging niet anders dan bij welke sport dan ook: consistentie is Key en op de bank blijven zitten brengt niet het geluk!