Ga nou eindelijk eens relaxen joh!

De herfst is een jaargetijde om rust te nemen en de stilte op te zoeken. We trekken ons wat terug en laden stukje bij beetje weer op. We gaan een beetje cocoonen en we bereiden ons voor op de winter. Zo heeft moeder natuur het ooit bedacht en daar varen wij wel bij.

Maar, in ons dagelijkse leven begint het weer drukker te worden met de najaar verplichtingen en de feestdagen in aantocht. We zijn al druk met de kerstdis en de wintersport terwijl we eigenlijk nog lekker zouden moeten wandelen in de natuur. Maar goed, we zitten toch allemaal in hetzelfde schuitje en we draaien allemaal mee in onze huidige maatschappij. Ook al streven we rust na, dit is en blijft voor velen een uitdaging.

Maar gelukkig is er ook een oplossing! Je zou bijvoorbeeld strikter met je agenda kunnen omgaan en alleen maar de dingen doen die echt moeten gebeuren en de rest een beetje laten voor wat het is. In ons hoofd denken we namelijk vaak zat dat heel veel dingen “echt nog even moeten doen” maar is dat ook echt zo? Ik ben na mijn eigen burn-out in 2011 gestopt met heel veel “omdat het nou eenmaal van me verwacht wordt” afspraken. Als ik me in het weekend moe vol maar ik heb eigenlijk een verjaardag, dan zeg ik die gewoon af. Niet met een smoesje maar met de waarheid. “Ik ben toe aan een avondje niets en daarom kom ik niet op je verjaardag. Even self-care en dat heeft absoluut niets met de waarde van onze vriendschap te maken”. En sinds ik dat doe, merk ik in mijn omgeving alleen maar waardering voor deze eerlijkheid en duidelijkheid.

Bijkomend voordeel van bovenstaande is dat ik vaker dingen kan doen waar ik energie van krijg omdat ik opgeladen ben. Ik ben gefocust bezig en merk dat ik op inhoudelijk vlak dingen beter op neem. Het geeft energie om rustig een boek te gaan lezen en daardoor is er inspiratie voor bijvoorbeeld dit artikel. Dus daarom het volgende advies: Laat je niet gek maken, lees een boek! En je weet natuurlijk heel goed welk boek!

Voor diegene die dat nog niet weet: Ik ben naast dat ik de CEO ben van een sterk groeiende coaching-organisatie ook nog de auteur van HET praktische burn-out op de werkvloer handboek: Bye Bye Burnout. Een ideaal boek om zelf te lezen of cadeau te doen aan een werkgever die kampt met burn-out en stress op de werkvloer! Van alle adviezen die ik altijd gratis geef is dit zo ongeveer wel de waardevolste. Niet omdat ik hiermee als primaire doel heb om de boekverkoop te stimuleren, maar alle werkgevers wil behouden voor hoge verzuimkosten! En hoe leuk is het om mij op je nachtkastje te hebben liggen? Is toch enig??