Lekker niksen, is het nou wel of niet iets wat we moeten gaan doen?

Dit artikel gaat over niksen, een typisch Nederlands fenomeen. Het is volgens Amerikaanse media hét nieuwe recept voor een gelukkig leven. En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek en ben ik het er volledig mee eens. Waarom? Niksen kan zorgen voor stressvermindering en daarmee de kans op een burn-out kleiner maakt. Dat is dus goed voor de stresspreventie en dat is iets waar we bij Bye Bye Burnout blij van worden.

Makkelijker dan gedacht

Eigenlijk zouden we – met bovenstaande rekening houdend – dus wat vaker moeten niksen. Katten zijn daar ook heel erg goed in. Maar bewust niks doen lijkt echter makkelijker dan gedacht. Nederlanders willen graag productief zijn en daar komt bij dat we vaak in onze vrije tijd de druk voelen om onze tijd te vullen met praktische activiteiten die een specifiek doel dienen. We staan eigenlijk non-stop aan en als we niet aan het werk zijn, dan zijn we wel onderweg naar de sportschool of spreken we af met vrienden. Bewust even niksen vinden we maar onzin en niets doen is moeilijk voor de meeste Nederlanders. Daarom hebben in Nederland ook steeds meer mensen stress en/of een burn-out. Met zijn allen iets vaker gaan niksen zou een goede oplossing kunnen zijn. Misschien is het wel DE oplossing, wie zal het zeggen? Kwaad kan het in ieder geval niet om eens te gaan niksen of om eens wat vaker een rustmoment in te plannen. Lekker niks doen en hierdoor je brein de kans geven om je gedachten de vrije loop te laten. Je zult zien dat je nachtrust en je slaap ook significant gaat verbeteren.

Voordeel van niks doen

Het grote voordeel van niks doen is dat het super toegankelijk is. Je hebt er niets voor nodig en het kost ook nog eens niets. Je luistert muziek, staart uit het raam of gaat lekker dagdromen. Perfect! Maak van je niks doen momenten iets comfortabels waar je plezier in hebt. Dit zodat je dit ook vaker gaat doen. Maak thuis een lekker knus plekje met grote zachte kussens. Een plek waar jij je ontspannen voelt en dus niet gestrest. Ga daar lekker zitten niksen en geniet van het herfstweer wat je buiten ziet. En als je brein toch begint te babbelen dat je nog van alles moet, dan negeer je dat maar gewoon! Het zal wat moeite kosten, maar it can be done! Desnoods download je een app die je hierbij gaat helpen! Succes met niets doen!

Niksen: niets doen / iets doen zonder doel!

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!