Burnout & stress binnen bedrijven

Momenteel hoor je het steeds vaker. Ik heb er eerder al dit over geschreven: https://www.byebyeburnout.nl/staat-burn-out-ook-op-kaart/

Bedrijven ervaren dat veel werknemers met stressklachten kampen met het risico op uitval. Een verhoogde werkdruk is tegenwoordig normaal. Bedrijven willen steeds meer en de klanten willen meer voor minder met een eisenpakket van hier tot gunder maar wel gerealiseerd voor een lage prijs. Kortom: een risicovolle situatie waar werkstress bij jou personeel op de loer ligt.

Werknemers gaan hierdoor slordiger en gehaast werken omdat de baas dit van ze verwacht. Werknemers moeten misschien vaker overwerken of nemen misschien hun werk wel mee naar huis. Doordat ze moe worden neemt het productiviteitsverlies eigenlijk alleen maar toe.

Verhoging werkdruk

Je mensen werken dus vaak over of vaker thuis en het klinkt zo leuk een telefoon en laptop van de zaak, maar dit heeft wel als gevolg dat je personeel dus thuis vaker meer uren maakt om het werk maar gedaan te krijgen. Want zeg nou eerlijk? Controleer jij hoe laat de werkmail en werktelefoon uitgezet worden bij je personeel? Nee toch? De telefoon zal waarschijnlijk continu aan staan & daardoor is iemand gewoon non-stop bereikbaar en dus ook continu online!

Als je nou gaat kijken naar de lange termijn heb je hierdoor eigenlijk al een ongezond werkklimaat gecreëerd. Want, na een tijdje gaat de medewerker slechter werk leveren of is het van een onvoldoende kwaliteit en moet het weer opnieuw gedaan worden.  Een Quick fix oplossing zou een cursus timemanagement kunnen zijn, maar daarmee los je het probleem niet op voor de langere termijn. Hoe nuttig een dergelijke cursus ook is, het voorkomt niet een burn-out en het verlaagt in principe op de langere termijn ook niet de werkdruk!

Wat moet je dan wel doen?

Sowieso moet je op tijd ingrijpen bij werkstress. Dat is absoluut iets waar je altijd op voorbereid moet zijn en dit mag je niet negeren. Alleen al omdat een burn-out veel te kostbaar is. Wist jij bijvoorbeeld dat een burn-out 120.000 euro kost? 

Wist jij ook dat dit getal ieder jaar hoger gaat worden? Belangrijk dus dat je hier wel iets mee gaat doen en je niet je kop in het zand blijft steken. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege de boetes die ieder jaar toenemen.

Werkstress

Een medewerker valt uit door werkstress of erger: een burn-out is geconstateerd. Vervelend voor jou en vervelend voor de medewerker! Taken worden door de collega’s opgevangen en eventueel komt er een ad interim er. Maar, hier schuilt weer een volgend gevaar! De collega’s die het werk hebben overgenomen zijn waarschijnlijk zelf ook al ontzettend druk en hebben veel op hun bordje. Hun eigen grens aangeven is uit loyaliteit naar de overige collega’s vervaagt en het is al met al niet een ideale situatie. Ik schreef er eerder dit over: https://www.byebyeburnout.nl/aangeven-van-grenzen-op-de-werkvloer/

De komst van de ad interim er is wenselijk, maar tijd om deze persoon goed in te werken is er eigenlijk niet of nog erger: hij/zij maakt hierdoor fouten en die moeten weer opgelost worden door de overige collega’s.

Vicieuze cirkel

Zie je wat er gebeurd? Herken je de vicieuze cirkel? Burn-out ligt op de loer en langdurig verzuim is bijna een gegeven! Niet iets waar jij als werkgever op zit te wachten. Klinkt onaardig, maar je weet dat ik gelijk heb. Het is namelijk niet leuk voor jou, maar je werknemer is een ervaring rijker waar die eigenlijk niet op zit te wachten, je hele bedrijfsvoering moet omgegooid worden en je loopt ook nog eens het risico dat je een naam krijgt dat je een ongezond werkklimaat hebt binnen je eigen organisatie.

Allemaal dingen die je niet wilt.

Maar, wat zou je nou kunnen doen om het risico van uitval door werkstress te kunnen voorkomen en je op die manier langdurig verzuim door een burn-out voor bent?

Hierbij alvast wat eerste tips: https://www.byebyeburnout.nl/hoe-werk-en-prive-uit-elkaar-te-houden/

Volgende week ga ik het er verder met je over hebben en dan zal ik nog meer tips geven waar je daadwerkelijk wat aan hebt en die je zeker direct kunt toepassen!

Kun je niet wachten? Hier alvast wat artikelen waar je zeker wat aan hebt die ik eerder heb gedeeld:

1) https://www.byebyeburnout.nl/4-tips-voor-een-betere-work-life-balans/

2) https://www.byebyeburnout.nl/7-tips-voor-meer-vitaliteit-op-de-werkvloer/

Wil je nu alvast nog meer lezen, dan kan dit via deze link:

https://www.byebyeburnout.nl/kennisbank/

Zoals beloofd volgende week nog meer waardevolle informatie om de werkstress op de werkvloer te verlagen en langdurig verzuim vanwege een burn-out te voorkomen.

Fijne week! Ik ga het komende weekend conform traditie in Amsterdam de Gaypride bijwonen en genieten van een roze hoofdstad met een regenboog aan kleuren en mensen! Zelf ga ik dit jaar verkleed als peacock omdat ik zo trots als een pauw ben vanwege alle mooie dingen die ik aan het bereiken ben met www.byebyeburnout.nl