Staat burn-out ook bij jullie op de kaart?

By 19 April 2018#Burnout

Zoals ik al eerder heb aangehaald, en je wellicht ook wel gemerkt hebt, ben ik met Bye Bye Burnout ontzettend zichtbaar in de media. Dat is absoluut een toffe ontwikkeling, waar ik erg dankbaar voor ben. Hierdoor krijgt het bedrijf een nog grotere naamsbekendheid en kunnen we nog meer mensen helpen doordat werkgevers en werknemers ons nog beter weten te vinden. 

Waar het mij namelijk om te doen is, is het taboe rondom burn-out te doorbreken. Want ondanks dat er ongelooflijk veel werknemers en werkgevers mee te maken krijgen, is het nog altijd een onderwerp dat bij nog zeer weinig bedrijven écht op de kaart staat’. 

Hot én een taboe

Het onderwerp burn-out is hot. En dan niet in de positieve zin van ‘hot and happening’, alhoewel dat wel zeker van toepassing is. De statistieken liegen er niet om, ieder bedrijf krijgt te maken met (dreigende) uitval door burn-out, iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving voor wie de druk te lang op de ketel heeft gestaan tot het moment dat het niet meer ging. Letterlijk en figuurlijk niet meer. Knak.

Veel mensen denken dat het iets is dat met een weekend slaap weer te herstellen is. Een keertje eerder naar huis. Een paar avonden vroeg naar bed. En velen denken ook dat het een ‘aanstel-ding’ is, iets van tussen je oren. Wees eerlijk; in veel bedrijven wordt het door leidinggevenden en collega’s nog gezien als iets dat vooral veel ‘gedoe’ veroorzaakt. 

In ieder geval wordt een burn-out nog altijd, ondanks de cijfers, niet serieus genomen. Wordt er door weinig werknemers die het aankomen om die reden niet tijdig melding van gemaakt want er wordt nog vaak lacherig over gedaan. 

En daar komt het taboe stuk vandaan. We (bedrijven en werknemers) hebben er allemaal mee te maken en toch is het maar bij weinig bedrijven écht een onderwerp op de agenda. Mogelijk bij jullie ook niet. 

Bewustwording rondom de impact van burn-out

Waarom ik blij ben met de media aandacht rondom mijn bedrijf en daarmee rondom het verschijnsel burn-out, is dat het voor steeds meer bewustwording zorgt. Bewustwording die er niet was toen ik zelf een aantal jaren geleden op de Amsterdamse Zuidas compleet onderuit ging. Ik. Die nooit ergens last van had, die er altijd taken bij nam. Die zelfs wel eens wat gniffend over collega’s deed die dachten tegen een burn-out aan te zitten. ‘Stel je niet aan’. En dus is dat wat er mij ook gebeurde, ik moest me niet aanstellen. Daarvoor was in onze organisatie geen ruimte. Ik heb het dus niet voortijdig gemeld met als gevolg dat ik uiteindelijk vele maanden langer uit de running was geweest dan wanneer het openlijk besproken en gemeld had kunnen worden in ons bedrijf. Mijn vermoeden is zelfs dat ik niet uit had hoeven vallen als ik in een preventief programma zoals dit: https://www.byebyeburnout.nl/de-burnout-battle/ in had kunnen stromen bij mijn werkgever. Een stresspreventie workshop waar je leert wat de signalen van werkstress zijn en waar je minstens 10 tips krijgt was ook al meer dan welkom geweest: https://www.byebyeburnout.nl/workshop/

Weet je wat dat hem én mij bespaard zou hebben? 

Om die reden werk ik zo hard aan bewustwording. Zelfs nu er kritieken komen dat ik er teveel aandacht voor vraag. Zolang bijna 40% van de beroepsbevolking nog op omvallen staat en ik weet welke impact dat voor werkgever en werknemer heeft, kan er NOOIT genoeg media aandacht zijn. IK ga net zo lang door tot het in ieder bedrijf openlijk besproken kan worden en er in iedere organisatie in Nederland een preventief programma aanwezig is. Wen er dus maar aan…..   Ik blijf zichtbaar totdat iedereen weet dat een burn-out te voorkomen én sneller te genezen is. Dat is waar ik & mijn bedrijf voor staan. 

 

Hoe is het bij jou in de organisatie: hot of een taboe? 

Wees eens eerlijk? Hoe worden mensen in jouw organisatie ontvangen als ze melden dat het hen eigenlijk te veel wordt. Dat ze wel willen, maar ze voelen dat het niet meer gaat? Kunnen ze rekenen op bijval als ze vragen om tijdelijk wat minder belasting ter voorkoming van volledige uitval. Is jouw bedrijf daar op ingericht? Hoe wordt er op gereageerd? Is de cultuur open zodat mensen open kunnen zijn? En is wat jij daar over denkt ook zoals je werknemers het ervaren? Want ook daar kan een verschil in zitten. 

Wil jij weten hoe je op een gezonde manier om gaat met burn-out binnen jouw bedrijf. Neem contact op met ons via www.byebyeburnout.nl en we helpen je graag met je huidige burn-out medewerkers. Samen maken we een gedegen plan ter preventie! It’s not that hard if you know what to do… We helpen je graag.