Hoe werk en privé uit elkaar te houden

Wauw, mijn artikelen van vorige week deden nogal wat stof opwaaien! Heb je ze niet gelezen? Hierbij nogmaals:

https://www.byebyeburnout.nl/werkstress-en-de-financiele-gevolgen/

https://www.byebyeburnout.nl/medewerker-wint-burn-out-rechtszaak-tegen-werkgever/

Zoveel mensen, zoveel meningen. Laten we het daar maar op houden. Heel eerlijk gezegd lieten niet alle reacties me los, en daarom wil ik deze week een aantal tips met je delen om je werk niet mee naar huis te nemen.

Deze week dus informatie waar niet alleen jijzelf wat aan hebt, maar ook je werknemers. Deze tips zorgen ervoor dat je thuis je werk buiten de deur kunt houden en gewoon eens lekker kunt genieten van je vrije tijd! Want… (en truth to be told: ik ben er ook nog steeds niet goed in) heb je rustmomenten en ontspanning nodig om op te laden.

5 tips om je werk en privé gescheiden te houden:

1: Stel grenzen
Waar liggen je grenzen en leer die aan te geven. Moet je teveel tegelijk doen? Moet je dingen doen die niet bij jouw verantwoordelijkheid horen? Maak dit kenbaar, want je zit sneller vaker dan minder vaak op rare momenten te werken. Ditzelfde geld ook voor de momenten die je vrij hebt. Wil je na 20.30 niet meer gebeld worden of op vrije dagen gebeld worden aangaande werk? No problem en zeg dit gewoon! Duidelijkheid geeft rust. Overigens een extra tip: haal je werkmail en privé mail niet door elkaar. Maak daar 2 losse mailboxen van. Zet de meldingen van werk gerelateerde e-mails uit en zo word je niet gestoord in je vrije tijd.

2: Werk efficiënt
Onnodige afleiding kun je heel makkelijk voorkomen door je Social Media uit te zetten of niet te openen tijdens je werkdag. In de avond niet continu op je (werk)telefoon zitten en het ding gewoon wegleggen. Wil je toch nog even werken in de avond, spreek dan met jezelf af dat je max. een uur gaat werken. Door je privé tijd af te bakenen, haal je veel meer uit je dag.

3: Creëer afstand
Werk je geregeld thuis richt daar dan een aparte ruimte voor in. Het is lastig om werk en privé gescheiden te houden als je steeds in dezelfde ruimte bent. Als je vooral thuis werkt, overweeg dan toch om een kantoor te huren want zodra je de deur achter je dicht doet, kun je je direct focussen op je privé tijd.

4: Manage je online bestaan
Beperk je online aanwezigheid. Houdt bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter voor zakelijk en Facebook en Instagram voor privé.

5: Zoek een hobby
Ervaar je een disbalans vanwege teveel tijd op je of aan je werk, dan is het juist verstandig om meer te investeren in je privé leven. Spendeer tijd met vrienden, familie en ook tijd met en aan jezelf! Ga lekker sporten, uit eten of weekendjes weg. We spenderen al genoeg tijd aan ons werk, dus ontspanning op de kaart zetten is een noodzakelijke keuze! Verrijk je leven met gezellige activiteiten.

Met bovenstaande tips wens ik je een ontzettend fijn weekend. Ga er lekker van genieten en remember: work hard, play hard, rest hard!
Volgende week weer allerlei andere waardevolle informatie!

Vergeet je je niet in te schrijven voor onze leerzame lunch&learn op 1 juni aanstaande:
Meld je hier aan voor de Bye Bye Burnout Lunch&Learn: Voorkom burn-out op de werkvloer

Tot slot, afgelopen week was ik jarig en speciaal voor mensen die momenteel kampen met burn-out en stressklachten een speciale aanbieding. Zeg het voort!
Onze succesvolle 30 dagen online training nu voor nog geen 100,-.

Meld je hier aan voor het online programma en maak gebruik van de speciale aanbieding!