5 tips om vakantiestress te vermijden in deze uitdagende tijd

Een volgeplakt bureau met gele post-its achterlaten niet handig. Ook niet in het geval je al een hele tijd thuis werkt aan je eettafel. Voorkom dat je bij terugkomst een meter post vindt is bijna onmogelijk maar een zekere voorbereiding is wel praktisch. De ene manager werkt punt voor punt zijn to-do lijst af, de ander instrueert gewoon goed zijn charmante secretaresse. Beide opties zijn prima! Doe vooral wat voor jouzelf het beste werkt.

Vertrouwen in je team helpt tegen vakantiestress. De controle een beetje uit handen geven ook, zeker als je zoals ikzelf niet fysiek in de buurt bent. Zelf werk ik al geruime tijd vanuit het buitenland (om specifiek te zijn: ik zit op Ibiza) en daar heeft niemand in mijn team of mijn omgeving last van. Ik ben gewoon bereikbaar en werk iedere week mijn uurtjes. En ja, ondanks Corona ben ik wel vertrokken (juist vanwege Corona om geheel eerlijk te zijn) en ben ik het levende bewijs dat vakantie en werken vanuit heb buitenland prima gaan. En logischerwijs hou ik me aan de geldende voorschriften, want ik ben hier per slot van rekening te gast in dit land. Toch vind ik het vanuit mijn expertise wel mijn plicht om jou te attenderen dat vakantie nog steeds – zo niet nog meer – een must is!

Maar, hoever ga jij met bereikbaar zijn?
Ben je het type dat in een palmboom klimt voor een beter bereik of schakel je de voicemail in op het moment dat je in het vliegtuig stapt? Zelf heb ik op mijn vrije dagen wel mijn afwezigheid assistent ingeschakeld op mijn mail, en check ik iedere 3 dagen uitgebreid mijn mail. Dit om voor mezelf zo de vakantie stress te laten dalen. Maar, ik ben hier zelf absoluut niet het goede voorbeeld aan het geven en dat wil ik nu met klem benadrukken. Het is echt veel beter om niet je mail te checken. Er kan natuurlijk altijd iets dringends gebeuren dat je echt moet ingrijpen. En op dat soort momenten weet je klant je echt wel te vinden hoor. 

Mijn man presteerde het om vanaf zijn balkon in de Balearen een compleet nieuwe onderneming over te nemen. Rustig op zijn terras , met een wijntje in de hand, onderhandelde hij over de prijs en voorwaarden. Na verschillende telefoontjes en diep nadenken over de prijs was de deal binnen drie dagen beklonken. Misschien verliep de onderhandeling beter door de Middellandse Zee lucht. Of mijn man had gewoon alle tijd om na te denken … 

Ben je door je vakantie een opdracht misgelopen? Vraag jezelf dan af of dit puur door je vakantie kwam of dat er een andere reden was. Heel vaak grijpt men namelijk de broodnodige vakantie aan als excuus maar bij eerlijk zijn tegenover jezelf weet je vaak ook wel dat de vakantie niet de echte reden was. En daar kun je alleen maar van leren voor een eventuele volgende vakantie… 

Daarom vijf tips hoe het ook kan om vakantiestress te vermijden:

  1. Werk geen honderd uur per week. Vertrek gewoon op tijd om nog een filmpje te pakken met je partner. Succes verzekerd! 
  2. Ga niet drie weken op vakantie om onder een palmboom na te denken voer de veiligheidsdoelstellingen van je bedrijf. 
  3. Kom twee dagen na je vakantie pas op kantoor en werk die eerste twee dagen vanuit huis  om je mailachterstand een beetje in te halen.
  4. Vertrek voortaan iets later naar kantoor, zodat je eerst je kind naar school kunt brengen. Als man ben je dan nog modern ook, wat je misschien alleen maar meer respect van je personeel oplevert. 
  5. Stop met die stoere praat in de kroeg dat je werk je hobby is. Zoek een echte hobby! 

Bonustip:
Ik heb het geluk gehad dat ik op dit eiland af en toe naar de leukere onbekende plekjes ga. Zo ben ik ook bij Agriturismo Can Lluc beland. Dit prachtige resort/ agriturismo is van ongekende laid-back luxe. Typisch Spaans met de liefste eigenaren die je je maar kan wensen. Lucas is samen met Tina verantwoordelijk voor dit boutique hotel met een aantal vrijstaande villa’s die je kunt huren. Naast de overnachtingen is er hier een zwembad met prachtig uitzicht, een heerlijk yoga dek en een uitstekend restaurant met goede wijnen en heerlijke gerechten. Het ontbijt was subliem en anders dan anders en dat maakt t leuk! Ook voor de kids en de sportievelingen kun je hier je hart ophalen. Retraites, business conferenties en sportactiviteiten zijn hier te volgen, te geven of aan deel te nemen. Ik ben een verwend mens dat ik in 1 van de villa’s mocht overnachten. Luxe met een eigen tuin en terras. Een ligbed waar je nooit meer uit wil en de villa is van alle gemakken voorzien. De inrichting vond ik persoonlijk fantastisch! Stoer, modern maar wel zacht en functioneel. En de privé tuin is de kers op de taart! De heerlijke rainshower met uitzicht op je privé binnentuin en met de heerlijkste producten wil je nooit meer onder weg. En groot genoeg voor twee personen, mocht je thuis die ruimte niet hebben. Op het terrein van deze agriturismo kun je wandelen naar de top van de berg en geniet je van een wijds uitzicht en prachtige vergezichten. Extra mooi als de zon onder gaat. Qua budget zit je hier in het iets hogere segment, maar dat verdient zich op alle fronten dubbel en dwars terug. Ik zeg dus 100% JA tegen mijn nieuwe favoriete prachtige Spaanse plekje.

Waarom deel ik deze tip nou? Zoals iedereen wel weet heeft het toerisme het zwaar. En de locaties waar een groot marketingbudget beschikbaar is, die hebben het dan toch wat makkelijker. Can Lluc heeft geen groot marketingbudget, maar het is daar zo mooi en zo fijn om te zijn, dat ik deze tip iedereen gun! Dus mocht je een keer naar Ibiza gaan: ga dan naar Can Lluc! Wil je wat sfeer impressies, ga dan naar mijn Instagram @mascha_mooy of naar hun website.