Ontspannen op vakantie

5 tips voor een stressvrije vakantie voor jou én je team/personeel

De vakantie is het moment om tot rust te komen en binnenkort staat voor veel mensen de grote zomervakantie voor de deur. Wij horen vaak dat personeel het ‘net redt’ tot aan de zomervakantie met de werkzaamheden en dat ze in de vakantie echt moeten opladen en bijtanken. Mensen zijn doodmoe, moeten nog veel klusjes afronden en er moeten nog allerlei dingen gebeuren alvorens de vakantie kan beginnen. Overdragen van werk is ook vaak een hekel thema in bedrijven.

Het gevolg? Gestrest op vakantie! Mensen beginnen de vakantie doodmoe en zijn – zeker de eerste paar dagen – continu bezig met het werk. Van ontspanning is dan nog geen sprake terwijl die juist zo broodnodig is. En je hoeft geen biologie gestudeerd te hebben om te begrijpen dat deze werknemer niet volledig uitgerust weer aan zijn werkzaamheden begint. De cyclus wordt daardoor korter en korter totdat het mis gaat. Enne, dit is niet in slechts enkele bedrijven het geval, het is iets wat op dit moment overal speelt.

Wellicht is het een idee om je personeel de tijd te geven om de werkoverdracht goed te laten regelen voordat ze op vakantie gaan & de werkdruk niet verder opvoeren. Uiteraard is het van groot belang dat het werk gedaan gaat worden en dat weet ik als geen ander, maar faciliteer je personeel hierin goed. Vraag wat ze nodig hebben om uitgerust op vakantie te kunnen. Geef ze desnoods een extra dag eerder vrij – ondanks dat er wellicht al veel andere collega’s ook al op vakantie zijn. Voor personeel is het namelijk logisch dat ze loyaal zijn naar de collega’s, maar jij als werkgever mag ook loyaal zijn richting je personeel. Uiteraard ga ik ervan uit dat je dit doet, maar vraag alsjeblieft aan je personeel wat ze nodig hebben. Je zult zien dat dit in veel gevallen heel makkelijk te regelen valt.  

In dit artikel wil ik overigens wel 5 tips met je delen om aan je personeel uit te delen (of wellicht ga jij zelf ook wel op vakantie en in dat geval zou ik deze tips zeker lezen). Uiteraard zijn deze tips pleisters plakken en niet het probleem goed bij de wortel aanpakken, maar het is een eerste stap. Deze tips zijn voor mensen die hun vakantie al geboekt hebben, maar ik zal binnenkort ook nog tips delen over een flexibele werkoverdracht.

5 tips om stressvrij op vakantie te gaan:

Soms zorgt een vakantie voor meer stress dan je zou willen. Deze 5 tips die hieronder staan klinken heel erg logisch, maar we vergeten ze toch vaak. Ze zijn essentieel om optimaal te kunnen genieten van de welverdiende en hard benodigde rust.

1: Bereid je voor

Begin vroeg met de voorbereidingen en maak een to do lijst met een realistische planning.

2: Ga uitgerust op reis

Dit klinkt ontzettend logisch, maar toch rijden veel mensen na een lange werkweek s’nachts direct door naar hun vakantiebestemming. Zorg liever voor vertrek voor enige rust. Neem de dag voor vertrek vrij en slaap lekker uit.

3: Kies de bestemming die bij je past.

Wil je nieuwe culturen leren dan is een all inclusive resort minder interessant voor je. Blijf je graag volledig in controle? Ga dan naar een land waar de taal spreekt. Kies in ieder geval een bestemming die bij je past, anders kun je de ontspanning wel vergeten.

4: Acclimatiseer

Geef jezelf een paar dagen om te wennen. Niet alleen ben je nu in een andere cultuur en eventueel een ander klimaat, maar ook de omschakeling van het werken naar het niets doen heeft impact op je. Op vakantie is het heerlijk om de Italiaanse levensvisie “Dolce Far Niente” aan te houden. Dit betekent heel simpel: Genieten van het zoete nietsdoen. Verwacht niet meteen dat je op en top ontspannen bent en gun jezelf de rust om even om te schakelen. Dit gaat overigens vaak gepaard met een onrustig gevoel, chagrijnig zijn en hoofdpijn. Dit gaat gelukkig binnen een paar dagen over hoor dus geen paniek.

5: Verzamel vooraf informatie

Zorg dat je goed voorbereid bent. Koop een reisgids en verdiep je in de gewoonten en gebruiken van je vakantiebestemming.

Pleisters plakken versus het probleem oplossen

Zoals ik al aangaf zijn dit slechts pleisters en in veel gevallen ook nog last minute voor jouw mensen. Hoe zou het zijn als de werkdruk in jouw bedrijf zover verlaagd zou zijn dat je team geen vakantie meer nodig heeft om ‘bij te komen’. Als ze al uitgerust weg gaan en vol enthousiasme bij terugkomst weer aan de bak gaan? Wat zou dat je letterlijk en figuurlijk waard zijn?

Als je hierover eens wilt sparren dan stel ik voor binnenkort een goed gesprek aan te gaan om de werkdruk te verlagen of in ieder geval te kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen niet doodmoe op vakantie gaan en dan eigenlijk nog niet tot de welverdiende ontspanning te komen. Wij weten namelijk als geen ander wat we voor je kunnen betekenen en hoe jij dus je bedrijf gezond kunt houden zonder een groot productiviteitsverlies omdat je personeel moe is. Ik heb met Bye Bye Burnout zoveel bedrijven mogen helpen met juist dit soort vraagstukken en ieder jaar zijn er nog steeds bedrijven die niet weten dat ontspanning echt noodzakelijk is voor iedereen. Ook voor jou!

Ik wens jou en je personeel een hele fijne ontspannen vakantie! Wij gaan zelf ook nog even op reis, maar ditmaal blijven we in de buurt omdat er in het najaar alweer veel tripjes voor Bye Bye Burnout op de agenda staan. Want… ook wij moeten balanceren en de nodige rust inbouwen om niet over het randje heen te gaan! Gelukkig is het schrijven van deze nieuwsbrief voor mij pure ontspanning dus die zal ik in de zomer gewoon wekelijks blijven delen!