Verlaag je werkstress nou eens joh!

We kennen het allemaal wel op de werkvloer: situaties die ons stress level aardig verhogen. Vergaderingen die nergens over gaan, personeelsleden die hun frustraties op jou botvieren of weer een zieke medewerker waardoor je weer te maken hebt met verzuim. Stress-verwekkend allemaal maar wat doe je eraan? 

Eerst even wat theorie
Effectief omgaan met stress worst door psychologen ‘coping’ genoemd. Een ander woord voor zelfhandhaving. Je kunt jezelf handhaven door het probleem dat je dwarszit aan te pakken. Dat heet met een sjiek woord: problem-focused coping. Of je concludeert dat jij het probleem niet kunt oplossen en richt je daarom op het bestrijden of vermijden van negatieve emoties. Dit noemen we emotion-focused coping. 

Probleemgerichte coping vergt dat je invloed hebt op de situatie. Je weet bijvoorbeeld: als ik mijn collega’s vraag om even terug te keren naar de agenda van de vergadering, dan doen ze dat. Bovendien geldt: alleen al geloven dat je een situatie kunt veranderen, vermindert de stress. Dit klinkt als onzin, maar dit is serieus hoe het werkt!

Be like Elsa: let it go
Emotiegerichte coping draait om het sturen van je eigen gedachten en gevoelens. Je moet jezelf allereerst vertellen: Deze situatie kan ik niet veranderen., let it go. Daarnaast moet je bepaalde technieken beheersen waarmee je de emoties vervolgens tempert. Jezelf dwingen naar de positieve elementen in je werk te kijken bijvoorbeeld. Of opbeurende dingen denken als: he nog maar acht weken tot de vakantie. 

Ratrace
Dat klinkt eenvoudig maar in de praktijk valt dit soms tegen. Zo zijn we helemaal niet goed in het beoordelen van onze eigen invloed. Vanaf ons vijfendertigste worden we steeds ongelukkiger met ons werk. Rond die leeftijd komen we erachter dat ons werkleven minder maakbaar is als we dachten en we al snel in een ratrace zitten. De gedroomde carrière laat op zich wachten en wat we wel hebben bereikt leidt tot gedoe en stress. 

Tot tien tellen
Nog een reden dat het soms moeilijk is om zelfs de meest basale coping-technieken in te zetten, is dat stress je overvalt. Coping technieken moet je juist op stressmomenten gebruiken. Des te meer reden om je aanpak zo eenvoudig mogelijk te maken want als je gestresst bent dan is een lastige coping techniek bijna niet uit te voeren. Dus rustig tot tien tellen in je hoofd en diep in- en uit ademen. Dat soort trucs helpen echt als je onder stress staat. 

Teflon
Wat wellicht ook praktisch is, is een soort meta-coping. Dat is een overkoepelende acceptatie. Probeer te aanvaarden dat je minstens tot je pensioen je toevlucht moet nemen tot simpele, bijna kinderachtige trucjes. Basale psychologische survivaltechnieken die bestand zijn tegen de waan van de dag (en idiote personeelsleden die je de oren van je kop zeuren) en het menselijk tekort. Als je dit toepast, dan garandeer ik je een fijne carrière zonder al te veel gedoe. Lekker een Teflon laagje kweken en alle ellende van je af laten glijden. Dat klinkt heel makkelijk, maar believe me: zo makkelijk is dat niet.

Lees eens verder
Zoals je nu onderhand wel weet is burn-out verschrikkelijk voor de medewerker die het overkomt. Maar het is ook een ramp voor jou als werkgever of HR-manager, zeker als je organisatie geen strategisch beleid heeft om uitval door burn-out te voorkomen.

  • Kost het gebrek aan kennis en tijd jouw dagelijks geld? 
  • Dreigt er een sneeuwbaleffect te ontstaan door het extra werk dat collega’s van een uitgevallen medewerker te verstouwen krijgen? 
  • Heb je het gevoel er helemaal alleen voor te staan, terwijl er voor je medewerker wel volop hulp en advies is? 

Dan is dit het boek voor jou.

Leesvoer

Bye Bye Burnout leert je de signalen van een burn-out te herkennen en er adequaat mee om te gaan. Het laat zien welke verschillende stadia burn-out kent, hoe je omgaat met een uitgevallen medewerker (en zijn of haar collega’s!), wat je kunt doen om het herstel te bevorderen en hoe je de re-integratie het beste vormgeeft. En natuurlijk krijg je advies en bewezen effectieve tips om burn-out te helpen voorkomen. Want dat is uiteindelijk waar je naar streeft: een werkomgeving waar burn-out geen kans krijgt.

Je kan het boek hier bestellen via Business Contactbol.com of  via managementboek.nl