Wanneer je last hebt van stress is de oplossing vaak simpeler dan gedacht

Sinds ik twee jaar geleden ernstig ziek verklaard, heb ik uiteraard net als zovelen in mijn situatie wel een bak stress op me af gekregen. Je schrikt, je weet niet hoe je toekomst eruit gaat zien en angst neem in eerste instantie je leven over. Gelukkig ben ik een stress deskundigen (men noemt me niet voor niets de burn-out koningin van Nederland en heb ik daardoor een hele toolkit van nuttige oefeningen die ik kan toepassen in een dergelijke stressvolle situatie.

Wanneer je last hebt van stress , kunnen mantra’s je helpen. Wees niet bang, dit artikel gaat niet op een zweefteef manier je leven veranderen. Zeker niet, want voor diegenen die mij een beetje kennen, die ook weten dat ik de meest no-nonsens vrouw uit dit land ben. Vooral geen gezweef want daar kan ik oprecht helemaal niets me, maar die mantra’s dat was wel even een dingetje… Gek genoeg, die mantra’s hebben me toch wel echt geholpen en als ik – zo sceptisch als ik ben – ergens positief over ben, dan wil ik je daar toch graag van op de hoogte stellen.

Mantra’s, wat is het en wat moet ik ermee?
De herhaling van bepaalde woorden of zinnen (mantra’s) zorgt voor meer concentratie en focus op het positieve. Mantra is afkomstig uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘bescherming van de geest’. Ze staan erom bekend dat ze een helend, rustgevend en verruimend karakter hebben. Iets wat je goed kunt gebruiken in onrustige tijden zoals waar ik bijvoorbeeld me te maken had (ja had, want afgelopen dinsdag ben ik officieel in remissie verklaard) of als je met een burn-out, zware stress of een andere heftige levenservaring te maken hebt!

Hieronder zet ik 4 mantra’s op een rijtje waar ikzelf maar jij vast ook in tijden van stress echt baat bij heb gehad:

1 Met iedere ademhaling, voel ik mezelf ontspannen
Spreek ‘ deze mantra uit in je hoofd terwijl je inademt. Zodra je klaar bent met de mantra, adem je uit. Doe dit langzaam en minstens drie keer. Om nog meer uit je mantra te halen, kun je visualiseren dat de spanning uit je lichaam wegglijdt tijdens je ademhaling.

Hoe deze mantra je kan helpen:
Je ademhaling is een sterke tool om je te helpen ontspannen. Wanneer je je gespannen voelt, is dit een ideale manier om wat van die spanning weg te nemen. Je kunt deze mantra gebruiken tijdens een meditatie, maar ook tijdens je dagelijkse bezigheden. Probeer het bijvoorbeeld eens wanneer je op de fiets zit of in de Albert Heijn boodschappen aan het doen bent

2 Ik heb controle over hoe ik me voel, en ik kies ervoor om me kalm te voelen
Plaats je hand op je hart en herhaal deze woorden drie keer hardop of voor jezelf. Dit helpt je om je hart en je lichaam te kalmeren.

Hoe deze mantra je kan helpen:
Deze krachtige mantra helpt je eraan te herinneren dat, ondanks dat je geen controle hebt over alles in je leven, je wel controle hebt over hoe je je voelt. Het enige waar je echt controle over hebt, is hoe je reageert op situaties. Je gedachten zijn vaak verantwoordelijk voor hoe je je voelt. Als je je gedachtes leert te beheersen, dan kun je ook je emoties beheersen. Wanneer je emoties van angst of stress leert herkennen, kun je proberen deze los te laten. Klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je eens bewust te worden van je gedachten en ervaar wat voor effect deze mantra heeft op je gevoel.

3 Alle ervaringen helpen mij groeien
Herhaal deze mantra minstens vier keer hardop of zachtjes voor jezelf.

Hoe deze mantra je kan helpen:
Deze mantra is perfect voor wanneer je moeite hebt om te kunnen omgaan met (nieuwe) uitdagingen in je leven. Het maakt je er bewust van dat alles wat er gebeurt in je leven je uiteindelijk zal helpen ontwikkelen als persoon. Hoe meer je het leven benadert als één grote leerschool, hoe minder stress je zult ervaren bij tegenslagen.

4 Ik geef mezelf toestemming om los te laten wat niet goed voor mij is
Herhaal deze mantra vijf keer, hardop of voor jezelf. Om nog meer uit deze mantra te halen, kun je ook een lijstje maken van de dingen die je los wil laten in je leven.

Hoe kan deze mantra je helpen:
Hoeveel ‘bagage’ sleep je eigenlijk nog onnodig me in je leven? Het is verstandig om je af en toe bewust te worden van wat goed voor je is en wat niet. Wanneer je deze intentie een aantal keer herhaalt in de vorm van een mantra, kun je dit langzaamaan implementeren in je leven. Geef jezelf toestemming om bepaalde slechte gewoontes, gedachtepatronen, mensen of situaties uit je leven te bannen. Zo maak je ruimte voor nieuwe en betere dingen .

Wil je nou eens meer weten van mijn mening of visies? Huur me dan eens in als spreker op je event of als consultant voor de eventuele burn-out problematieken bij jou op de werkvloer. En don’t worry: ik bijt niet