Reflecteren kun je leren

Daar zit ik dan, de laatste week van 2022 en het is half zes in de ochtend. Ik kan niet slapen en nu is het alweer ochtend. Heerlijk die wetenschap dat ik vandaag een dag tegemoet ga waar mijn energie niet optimaal gaat zijn. Een nacht niet slapen zorgt voor een dag vol gegaap, gegeeuw en zal ik niet op mijn best zijn. Laten we daar maar gewoon eerlijk over zijn. Mij wil je niet tegenkomen als ik slecht (of niet) heb geslapen.

Het gaf me wel de kans om te reflecteren op 2022. Afgelopen jaar was een bijzonder jaar. Voor de wereld om ons heen, voor mij persoonlijk, voor mijn omgeving maar zeker ook voor mijn bedrijf Bye Bye Burnout. Een jaar met uitdagende situaties die we niet hadden kunnen voorspellen, maar het jaar bood ook hele mooie kansen.

Daarom maak ik graag aan het einde van dit jaar de mentale, emotionele en fysieke balans op.

  • Wat heeft dit jaar met me gedaan? 
  • Hoe ging ik daar mee om?
  • Wat heb ik nodig om het komende jaar (mentaal en of fysiek) gezond(er) te beginnen? 

Zomaar wat vragen, maar zeker geen onbelangrijke. Ik wil graag weten wat er goed en fout ging. Waar moet ik meer aandacht aan besteden? Hoe kan ik dingen verbeteren? Waar ben ik nou echt eens goed op m’n bek gegaan en waarom was er überhaupt die ruimte? Of ben ik dan juist te perfectionistisch? 

En ook niet onbelangrijk: past mijn waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe nog wel bij me of is dat stiekem toch meer vanuit gewoonte? Moet ik niet eens goed gaan nadenken of mijn zakelijke waarom nog goed past bij mijn persoonlijke waarom?

Dat er dingen het komende jaar gaan veranderen is een garantie. We zijn afgelopen jaar gaan samenwerken met Hashtag SAM, vanuit daar zijn we prefererend partner geworden van Zilveren Kruis en dat levert ons naar verwachting veel extra werk op. Dat geeft rust en stabiliteit, temeer omdat ik daarin niet de voortrekkersrol hoef te nemen omdat dit vanuit Hashtag SAM gefaciliteerd wordt. Dat komt alleen maar mooi uit, omdat ik me dan kan focussen op de overige day to day dingen binnen Bye Bye Burnout. 

Op persoonlijk vlak heb ik natuurlijk nog wel de uitdaging van mijn auto-immuunziekte die ik nu een klein halfjaar heb. Een ziekte wat met name privé voor veel verandering gezorgd heeft. Ik heb nu een heel ander leven, maar zeker niet minder waardevol. Ik kan oprecht zeggen dat ik nu veel meer leef vanuit kwaliteit dan vanuit kwantiteit. 

Zakelijk gezien heb ik door mijn ziekte wel e.e.a. moeten en gelukkig ook kunnen aanpassen. Geen overuren meer (was ik toch al geen voorstander van), meer pauzes nemen (ook top), vaker nee zeggen (leer het steeds beter) en ook grote plannen even on hold zetten. Eerst het verloop van mijn ziekte afwachten en voor nu tevreden zijn met Bye Bye Burnout in zijn huidige vorm. Even niet bigger, bigger, bigger maar het is goed zoals het is zonder afbreuk te doen aan onze uitmuntende kwaliteit.

En ja, afscheid nemen van bepaalde zaken of overtuigingen in mijn werk of leven heb ik afgelopen jaar ook moeten doen. Dat is soms lastig maar in the end geeft het wel weer lucht. Dingen gaan weer stromen en er bruisen voorzichtig weer wat frisse ideeën.

Voor mij was afgelopen maanden de vraag: Hoe wil ik dit jaar mijn werk zo goed mogelijk kunnen doen ondanks sommige beperkingen? Hoe veerkrachtig bleek Bye Bye Burnout eerst in de corona epidemie en nu in deze situatie? Wat heb ik daarin mogen leren? Wat heb ik mogen ontvangen? Maar ook: wat heb ik kunnen bieden?

Hoe zijn dit soort vragen voor jou? Hoe kijk jij zelf naar je afgelopen jaar? Kun je er op diverse manieren naar kijken? Ook van een hele rauwe eerlijkheid? Ik kijk bijvoorbeeld zelf met grote dankbaarheid terug op 2022. Niet omdat het een makkelijk jaar was, want dat was het zeker niet, maar het heeft me wel veel gebracht. Mooie nieuwe klanten, vertrouwde klanten, tevreden cliënten, een hecht team van mensen in mijn organisatie, een fijne samenwerking met een nieuwe partner en aanverwanten, oneindig veel steun vanuit zakelijk en privé vlak, vanuit verwachte hoek mooie woorden en steun maar ook zeker vanuit onverwachte hoek. Dat doet me enorm goed. En ja, soms is het zeker lastig om door de storm heen te laveren, maar dan denk ik aan wat voor moois ik heb neergezet met Bye Bye Burnout en dan kan ik alleen maar concluderen dat ik echt op het goede pad zit! 

2022 was voor mij een jaar van groei op het persoonlijke vlak en stabiliteit op het zakelijke vlak. En dat geeft rust. Rust die ik meeneem 2023 in.

Ik kijk uit naar 2023. Ik hoop jij ook! Dus daarom wens ik jou en je dierbaren – mede namens het gehele team van Bye Bye Burnout – een gezond, vitaal en stressvrij 2023.