MASCHA WERKT AAN BURN-OUTVRIJ NEDERLAND

Voorkomen moet de norm worden

Mascha Mooy is de oprichter van Bye Bye Burnout. Een bedrijf dat is ontstaan doordat Mascha aan den lijve ondervond dat werkgevers niet weten hoe ze werknemers met een burn-out moeten begeleiden. Haar methode wekte internationale interesse – Google en grote bedrijven op Wall Street wilden met haar om de tafel zitten – ze won meerdere awards, waaronder de Piper-Heidsieck Ladies Award en ze bracht haar eerste boek uit Bye Bye Burnout – Uitval op de werkvloer voorkomen en aanpakken. In dit interview vertelt ze meer over Bye Bye Burnout, hoe ze stilstaat bij geluksmomenten en wat haar ultieme antistresstip is.

Kun je iets meer vertellen over Bye Bye Burnout? Hoe is het idee voor je bedrijf ontstaan?

“Ik ben jarenlang met veel succes actief geweest als salesmanager in corporate omgevingen. Maar door een burn-out moest ik afscheid nemen van mijn salescarrière. In de periode dat ik met een burn-out kampte, kwam ik erachter dat er geen gestructureerde aanpak is voor de begeleiding van medewerkers met een burn-out. Daarom liet ik me omscholen tot burn-outspecialist om uiteindelijk Bye Bye Burnout op te richten. Bye Bye Burnout bestaat uit een team van deskundigen dat optimale burn-out begeleiding biedt aan werkgevers en werknemers. Onze coaches zijn stuk voor stuk expert op het gebied van duurzaam herstellen van een burn-out. Door onze verschillende specialisaties hebben we synergie in ons team.”

“Inmiddels is Bye Bye Burnout een landelijk dekkend netwerk dat zich volledig richt tot MKB-Nederland en kennisorganisaties. Ik heb ervoor gezorgd dat Bye Bye Burnout dé sparringpartner binnen MKB-Nederland is en dat bedrijven door onze concrete aanpak de best passende oplossing krijgen. Wij bieden op een hele heldere manier duidelijkheid en richting aan alle betrokkenen om de verzuimkosten te laten dalen en de medewerker binnen 100 dagen weer op de werkplek te krijgen. Een burn-out is niet moeilijk op te lossen als je weet hoe je dat moet doen. Wij weten dat!”

Wat is jullie missie?

“Het doel van Bye Bye Burnout is om het Nederlandse bedrijfsleven (sterke focus op groot-MKB) te helpen met de problematiek rondom langdurige uitval voortvloeiend uit burn-out en stress. Door onze gestructureerde methodiek kunnen wij medewerkers met een burn-out op effectieve wijze begeleiden en de hersteltijd aanzienlijk verkorten, waardoor de verzuimkosten en het verzuimpercentage significant dalen.”

Welke impact wil je maken met Bye Bye Burnout?

“Ik weet als geen ander hoe snel een carrière binnen een corporate omgeving abrupt voor een langere periode onderbroken kan worden door een burn-out. Deze ervaring gaf mij de motivatie om het taboe rondom burn-out op te heffen. Ik ben ervan overtuigd dat een burn-out geen nieuw ontdekt exotisch huisdier is, maar iets wat iedereen kan overkomen als je niet oplet! Uiteindelijk wil ik ervoor zorgen dat heel Nederland burn-outvrij is.”

Wat betekent succes voor jou?

“Alle dingen in goede gezondheid doen, met plezier, dankbaarheid en in balans. Succes heeft niets met geld te maken, maar alles met plezier en dankbaarheid omdat je de dingen kunt doen die je wilt in je leven. En wat die dingen zijn, is voor iedereen anders.”

Je geeft advies aan grote bedrijven op Wall Street en aan Google. Hoe was het om daar je visie over burn-out te delen? Merk je dat er een groot verschil is in de werkmentaliteit en kijk op burn-out in het Amerikaanse businessleven?

“Toen ik tijdens mijn huwelijksreis in Nieuw-Zeeland mijn laptop openklapte, verscheen er een LinkedInverzoek op mijn scherm. Of ik wilde linken met de HR-business partner van Google in Silicon Valley. Een paar maanden later zat ik op het enorme campusterrein van de beste werkgever ter wereld aan tafel om te praten over ons gezamenlijke doel: burn-out bestrijden. Ze gaven aan mijn ideeën over burn-outbestrijding vernieuwend te vinden. Google tackelt burn-out al in een vroeg stadium vanwege hun scala aan preventiemiddelen. Daarin zijn zij veel vooruitstrevender dan wij. Maar een multidisciplinair burn-outprogramma als het mijne kenden ze niet.”

“Inmiddels heb ik al meermaals mogen aanschuiven bij Google om mijn burn-outvisie bij deze immense Tech-reus te implementeren. Het continu toenemende aantal mensen met een burn-out, kost de Nederlandse samenleving vele miljarden euro’s op jaarbasis, in Amerika ligt dit aantal nog veel hoger. Op uitnodiging van diverse bedrijven heb ik onderzoek gedaan naar burn-out op Wall Street in New York. Het taboe hierop blijkt in Amerika vele malen groter dan in Nederland. Er wordt langer en meer gewerkt, en ziekteverzuim of afwezigheid wordt nauwelijks geaccepteerd. De reden? De bescherming voor werknemers is gering en de media-aandacht voor de burn-outproblematiek is beperkt. De diverse topadvocaten die ik op Wall Street sprak, hadden bovendien een opvallende visie. Ze erkennen het belang van goede verzorging, maar tegelijkertijd vervangen ze uitgevallen of zieke medewerkers direct. In Nederland zijn werknemers en werkgevers wettelijk beschermd door onder andere de Wet Verbetering Poortwachter, die erop is gericht om langdurige uitval terug te dringen en werknemers zo spoedig mogelijk op een juiste manier te laten re-integreren.”

Hoe zorg je ervoor dat je het beste personeel aanneemt?

“Door goed na te blijven denken en te vertrouwen op je intuïtie. Dat is voor mij soms lastiger vanwege mijn autisme. Daardoor heb ik ook foute mensen vertrouwd. Maar al doende leert men. En van alle fouten die ik heb gemaakt, leer ik het meest! Ik zag het in die situatie zelf als erg vervelend, maar het was achteraf erg leerzaam. Daar kan geen Ivy League University tegenop hoor!

Je hebt je eerste boek uitgegeven: Bye Bye Burnout. Hoe is dit boek tot stand gekomen?

“Op uitnodiging van Uitgeverij Business Contact heb ik dit boek over burn-out mogen schrijven. Ondanks het serieuze onderwerp word je als lezer op enigszins humoristische wijze door de wereld van burn-outpreventie begeleid met handige praktijkvoorbeelden, stappenplannen en direct toepasbare tips en tricks. Het boek richt zich op werkgevers en (HR-)managers maar is ook interessant voor werknemers, zowel in de profit als non-profit sector.”

“Samen met een aantal mensen om mij heen heb ik informatie verzameld en casussen uitgewerkt over real life situaties. Dit is uiteindelijk een prachtig én noodzakelijk managementboek geworden. Het is absoluut onmisbaar voor werkgevers en HRM. Het Financieel Dagblad adviseert het niet voor niets als verplicht leesmateriaal.”

Je hebt al meerdere awards gewonnen. Hoe voelde het om de Piper-Heidsieck Ladies Award voor beste nieuwkomer te winnen?

“Heel erg fijn! Deze award is een prachtige erkenning voor al mijn harde werken en inzet. Het is niet makkelijk om een taboe te doorbreken en door het winnen van deze award nemen mensen me een stuk serieuzer. Doordat ik nu ook nog een boek heb geschreven, merk ik wel degelijk dat ik als autoriteit in de markt wordt gezien. Die bevestiging had ik niet nodig, maar is wel fijn.”

Hoe sta je stil bij geluksmomenten?

“Door ze bewust te vieren. Dat hoeft niet groots en meeslepend, maar wel met een mooie bos bloemen of door mijn vriendinnen te bellen en deze momenten met ze te delen. Dankbaarheid is bij mij wel iets wat hoog in het vaandel staat, want dat creëert alleen maar meer mooie dingen.”

“Het grootste geluk zit vaak in de gratis dingen van het leven. Ik heb een paar maanden in Santa Monica gewoond en op de ochtend van mijn vertrek naar Amsterdam zat ik ‘s ochtends op het strand en zag ik wilde dolfijnen vlakbij de kust zwemmen. Dat moment was magisch en toen wist ik het zeker: gelukkiger dan dit is bijna niet mogelijk! Zoiets kleins, maar tegelijkertijd zoiets groots. Onbetaalbaar mooi en wat een rijkdom!”

Wat doe je op het gebied van zelfontwikkeling?

“Veel boeken lezen en cursussen volgen. Niet eens zozeer alleen maar over burn-out, juist meer over ondernemen. Ook omring ik mij met vrouwen die al verder zijn dan dat ik zelf ben en dat is omdat ik van ze kan leren. Ik heb geleerd om advies of hulp te vragen – dat moest ik echt leren – en daar ben ik nog iedere dag dankbaar voor!”

Wat is je ultieme antistresstip?

“Wandelen. In je eentje zonder iPhone of muziek door de stad of de natuur banjeren. Mede daarom heb ik dus ook in Santa Monica en op Ibiza gewoond. Uren wandelen over het strand en naar het oneindige kijken!”