Angst, Burn-out en Corona, een abc’tje…

By 3 December 2021#Burnout, #Vitaliteit

Het Corona Virus is inmiddels in Nederland een feit. Hoe graag ik dit nieuws ook zou willen negeren kan dat niet. Iedere dag is het op het nieuws en worden er steeds meer beperkende maatregelen getroffen waar wij rekening mee moeten houden. Mensen worden angstiger, de onzekerheid neemt toe en daarmee verhoogt ook de stress.

Ik ben geen Corona expert, maar wel een stress expert en ik wil je op het hart duwen dat mensen die momenteel een burn-out ervaren zeer zeker nu verhoogd risico lopen op paniekaanvallen. Dit is een standaardklacht die veel voorkomt bij burn-out, maar nu waarschijnlijk vaker en sneller. Wees je hiervan bewust als leidinggevende of HR-manager.

Ik deel graag zes adviezen welke je zou kunnen delen onder je personeelsleden of uiteraard zelf kunt toepassen:

1.    Blijf positief

Bekijk de situatie zoals deze er nu is. Het is vreselijk dat het Corona virus zich zo snel verspreid, maar gelukkig wordt niet iedereen ziek. Daarmee wil ik geenszins de situatie onderschatten! De kracht van mindset (en daar ben ik normaliter echt nooit zo intens mee bezig, maar nu wel) is dat je kunt kiezen wat je denkt. Zorg en kies dus bewust voor positieve gedachten . Sta iedere dag stil bij de positieve dingen en heb vertrouwen dat dit goed komt

2.    Weg met de angst

Wat je aandacht geeft groeit en angst brengt je nergens. Als je namelijk bang bent, trek je juist dingen aan waar je dus zo bang voor bent. Focus dus op het positieve en op de dingen de je juist WEL wilt.

3.    Vermijd stress

Door stress verlaagt je immuunsysteem. Dit houdt in dat je gevoeliger bent voor fysieke klachten en je dus makkelijker ziek kunt worden of bijvoorbeeld eerder de griep krijgt. Dat is heel vaak juist een slim teken van je lichaam want je krijgt hierdoor de gedwongen rust die je nodig hebt. Maar omdat we nu te maken hebben met Corona adviseer ik je om juist niet extra stress op je hals te halen. Bouw meer rustmomenten in en mijd stressvolle situaties.

4.    Slaap genoeg uurtjes

Slaaptekort is funest voor een mens. Je reageert sneller geïrriteerd en je verliest een bak aan concentratie. Als je uitgeput of moe bent, dan is je lichaam gevoeliger voor infecties. Ga daarom op tijd naar bed want een nachtje goed slapen is het allerbeste wat je in de meeste situaties kunt doen.

5.    Gezonde voeding is key

Voeding is altijd belangrijk, want je wilt je lichaam voeden en niet vullen. Met een virus is het belangrijk om goed te zorgen voor voldoende Vitamine C. Drink voldoende water (2 liter per dag) met een schijfje citroen of sinaasappel erin, eet meer fruit en focus op verse groeten. De buitenste paden van de supermarkt bevatten vaak alle producten die vers zijn. Dus als het rent, zwemt, vliegt, groeit, bloeit of loopt dan zijn het goede producten. DWZ: dit moet het niet nu nog in de supermarkt doen want dan gaat er natuurlijk iets grandioos verkeerd (knipoog knipoog)

6.    Focus op jezelf

Sowieso moet je jezelf niet vergeten. Dat is altijd een goed advies wat te veel mensen vergeten. Het schijnt dat de overheid ons binnen wil houden (althans toen ik dit schreef was dat nog de situatie) en dat is een mooi moment om de dingen te doen waar je nooit de tijd voor had. Ga lekker een boek lezen (ik heb nog wel een boekentip), maak een moodboard of plak al je foto’s nou eindelijk eens in. Uiteraard is lekker niksen ook helemaal ok!

Iedereen die mij kent weet dat ik een no-nonsens type ben en dat ik graag vertrouw op mijzelf en mijn eigen verstand. Ik hoor namelijk zoveel dingen in het nieuws of lees dingen op mijn social media, dat ik het soms ook echt niet meer weet. Al die tegenstrijdigheid is voor niemand goed. Geloof dus niet alles wat je hoort en heb vertrouwen. Toon begrip voor een ander want jij mag misschien (net als ik) een heel nuchter type zijn, een ander ervaart deze situatie gegarandeerd anders. Blijf vriendelijk en bied je medemens hulp aan als je in die positie bent.

Mocht je een aanvulling hebben, dan hoor ik die graag. Sterkte voor Nederland en de wereld!

Burn brightly without Burning out!