10 wijsheden van business leiders in 2024

By 19 January 2024#Burnout, #byebyeburnout

Het begin van een nieuw jaar biedt een uitgelezen kans om te reflecteren, te groeien en ons te laten inspireren door de tijdloze wijsheid van business leiders. Hun lessen en inzichten kunnen dienen als richtlijn voor persoonlijke groei, innerlijke balans en mentale rust alsmede een boost om je doelen te verwezenlijken. Ik zet 10 wijsheden op een rijtje ter inspiratie!

  1. Leef in het moment

Goede leiders benadrukken het belang van het ‘nu’. Het huidige moment is alles wat we hebben. Door bewust te zijn en te leven in het heden, kunnen we het leven ten volle ervaren en echte vreugde vinden.

  1. Omarm verandering

Verandering is de enige constante in het leven. Grote CEO’s en wereldleiders zoals menig president moedigen aan om verandering te omarmen. Het nieuwe jaar brengt nieuwe kansen en uitdagingen. We kunnen groeien door verandering te omarmen in plaats van ertegen te vechten.

  1. Zelfreflectie en zelfzorg

Selfcare is geen luxe, maar een noodzaak voor mentale en fysieke groei. Veel mensen die yoga beoefenen benadrukken het belang van zelfreflectie door meditatie, mindfulness en andere praktijken die helpen om verbinding te maken met ons innerlijke zelf. Zelf ben ik meer van de wat meer no-nonsens aanpak, maar ook ik doe aan selfcare. Juist ik als boegbeeld in de burn-out wereld doe regelmaat aan me-time in de vorm van een avondje niets doen, een dagje naar een wellness center of lekker wandelen in de mooie bossen die ons land te bieden heeft.

  1. Praktiseer dankbaarheid

Dankbaarheid is een krachtige kracht die ons in staat stelt om de schoonheid in ons leven te zien, zelfs te midden van uitdagingen. Ik moedig je van harte aan om dagelijks dankbaar te zijn voor de mooie momenten die het dagelijkse leven je geeft. Ook in tijden dat je er doorheen zit zijn er echt nog genoeg lichtjes aan de horizon. Ik weet nog toen ik in 2011 zelf met een burn-out kampte dat ik kracht haalde uit de veranderende seizoenen en de lieve steun vanuit mijn omgeving. Die momenten kan ik anno 2024 nog exact voor de geest halen en het heeft me toen echt gesterkt. 

  1. Loslaten van het verleden

Het verleden vasthouden kan ons belemmeren om vooruit te gaan. Je kunt niet vooruitgaan in het leven terwijl je het verleden vasthoudt. Laat daarom los wat je niet kunt veranderen en focus op het heden. En dat lijkt echt makkelijker dan dat het op bepaalde momenten is, maar op een gegeven moment zul je wel moeten. Simpel gezegd: blijven hangen in het verleden brengt je echt geen stap vooruit naar de mooie dingen die nog voor je liggen.

  1. Wees vriendelijk en compassievol

Door vriendelijkheid en mededogen te tonen aan anderen, kunnen we een positieve impact hebben op de wereld om ons heen. Compassie tonen en echt interesse laten zien brengen je zoveel verder. Mensen waarderen dat en vinden je een fijn mens. En heel eerlijk, we vinden het toch allemaal deep down inside fijn dat we aardig gevonden worden? En dat betekent niet dat je als een watje door het leven moet, maar vanuit een beetje begrip voor de ander kun je al heel ver komen in de aardigheids-meter. 

  1. Leef vanuit intentie

intenties te stellen, kunnen we doelgericht leven en bewust keuzes maken die in lijn zijn met onze waarden en doelen. Dat klinkt zweverig maar is het helemaal niet. Het is eigenlijk de softere manier van doelen stellen. Maar dan doelen op persoonlijk vlak over jezelf. Dus geen zakelijke doelen maar bijvoorbeeld zoals aangehaald bij de vorige alinea. 

  1. Vind balans

Het vinden van balans in alle aspecten van het leven is cruciaal. Goede leiders benadrukken het belang van evenwicht tussen werk en rust, sociale interacties en me-time, fysieke gezondheid en innerlijke rust. Ik vertel dit echt al jaren dat balans ontzettend belangrijk is. De slogan van Bye Bye Burnout is niet voor niets: Burn brightly without burn-out! Als dat niet balans schreeuwt, dan weet ik het ook niet meer!

  1. Laat ego los

Het ego kan ons beperken en ons afhouden van ware verbinding en begrip. Zodra je het ego los laat kun je pas handelen vanuit een plek van nederigheid en authenticiteit. En trust me, ik ben denk ik in Nederland een van de meest authentieke personen die er zijn. Meer real dan ikzelf is er bijna niet te vinden en juist daarom heb ik het succes. Mensen willen graag zaken doen met mij omdat ik altijd eerlijk ben en met al mijn klanten me denk. Ja, geld verdienen is leuk en noodzakelijk, maar dat kan ook op een betrouwbare en eerlijke manier. En juist zodra mensen weten dat jij oprecht bent, komen ze terug of geven ze, maar wat graag je naam door aan hun eigen netwerk. Dat soort dingen bereik je echt niet als je ego de boventoon voert. En geloof me: ik heb dit op de harde manier geleerd! Ik had er een burn-out en een overspannenheid (ja daar zit een verschil in) voor nodig om deze les te leren.

  1. Wees een bron van liefde

Lust but not least: we kunnen een positieve impact hebben op anderen en onszelf door liefde te verspreiden en liefdevol te handelen, Ze zeggen toch niet voor niets: wie goed doet, goed ontmoet.