Hoe ga je als werkgever om met ziekteverzuim?

By 13 January 2021#Reintegratie, #UWV, #Verzuim

Ben je naïef en geloof je dat je werknemer last heeft van een red-bull verslaving en daarom meestal op woensdag ziek thuis zit? Of ga je ertegenin, want verzuim kost vreselijk veel geld? De reden van ziekmelding bepaalt deels hoe begripvol je als werkgever gaat reageren. Slecht geslapen, een haar in zijn bil, uit bed gevallen, griep veroorzaakt door bacteriën op het toetsenbord: deze redenen kunnen echt allemaal voorbijkomen. De ene verklaring is geloofwaardiger dan de andere en ze vragen allemaal om een andere aanpak.

Arbodienst
De arbodienst adviseert altijd om goede afspraken te maken, al is dit wel steeds een grotere uitdaging aan het worden in verband met de privacy van de werknemer.  Je mag als werkgever volgens de nieuwe wetgeving niet meer vragen naar de reden van ziekmelding. Dit is privé. Maar, als je pech hebt mag je het salaris van de werknemer wel twee jaar doorbetalen en als je pech hebt zelfs nog langer tot een maximum van tien jaar.

Kosten zieke werknemers
De kosten van zieke werknemers
lopen de spuigaten uit en het UWV hijgt al snel in je nek als je de Wet Poortwachter niet volgt. Je kunt dan niet anders dan je medewerker zo snel mogelijk weer aan de slag krijgen. Maar let op: als je medewerker uitgevallen is door burn-out is een CORRECTE behandeling beter dan een SNELLE behandeling want haastige spoed is in dit geval zeker gelden goed! Gelukkig zijn wij bij Bye Bye Burnout experts en handelen we SNEL, ADEQUAAT en GOED met de belangen van werknemer EN WERKGEVER goed in het vizier.

Passende arbeid
“Meneer de werkgever, heb je al een plan van aanpak
opgesteld voor je zieke werknemer? Je moet wel rekening houden met zijn beperkingen voor aangepast werk. Hij mag niet taken uitvoeren met een deadline en mag ook niet met te veel mensen tegelijk contact hebben.” Mevrouw de Arboarts, wat moet ik mijn sales binnendienst dan in vredesnaam laten doen?’ Ja, daar moet je als werkgever zelf bij stilstaan. Je weet dat het UWV dit ook eist. Het is jouw verantwoordelijkheid om de werknemer weer zo snel mogelijk terug aan het werk te krijgen. Je blijft als werkgever in gebreke als je je personeel geen passende arbeid aanbiedt. Wij hebben niet voor niets een arbeidsrecht advocaat in ons team en een mediator.

Maatwerk re-integratie
Je wilt niet weten wat wij allemaal al hebben gehoord en meegemaakt met zieke werknemers. Je hebt werknemers die echt flink ziek zijn en toch hun best doen om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. Sommigen beginnen zelfs iets te vroeg met als gevolg dat hun klachten weer terugkomen. De wil om te werken is dan wel aanwezig en daar hebben werkgevers zeker begrip en respect voor, maar in geval van burn-out is het echt belangrijk dat alle partijen een zich goed aan het MAATWERK re-integratie schema houden.

Aangepast werk
Is een medewerker ineens twee maanden onbereikbaar terwijl hij ziekgemeld is vanwege spanningsklachten, dan heb ik daar geen sympathie voor. Dat klinkt hard, maar je hebt als werknemer ook de taak om goed werknemerschap te laten zien. Net zoals een werkgever goed werkgeverschap moet laten zien. Het mes snijdt simpelweg aan twee kanten! Want weet je, wat zet je dan op het dossier van het UWV
als je werknemer niet in contact met je is?? “Wat voor aangepast werk doet uw werknemer?” Geen idee, hij is al twee maanden spoorloos verdwenen… Je zal ze de kost geven hoor van die werknemers die dan ineens lekker twee maanden onder een palmboom aan het ‘bijkomen’ zijn.

Werkgever schuld burn-out
Je mag – en dat zou ik ook zeker niet doen – het als werkgever allemaal niet persoonlijk opvatten. “Ik heb mijn hele leven aan het bedrijf gegeven en ben ik ziek en laten ze mij stikken’. Een dergelijke opmerking krijgt iedere leidinggevende vroeg of laat naar zijn hoofd. Soms proberen ze jou als werkgever de schuld te geven van hun ziekte, zeker in het geval van burn-out. Ik heb ook weleens meegemaakt dat een werknemer hysterisch op de grond ging liggen gillen. Dat was de schuld van de werkgever zei hij want hij moest te hard werken en nu was hij burn-out… Ja, wat doe je dan?? Nou heel simpel: je kalmeert iemand en gaat met diegene in gesprek. Vaak heeft het gegil namelijk niets met het werk te maken maar iets anders wat dat gedrag kan triggeren. Vat die beschuldigingen niet persoonlijk op, want dan word je er als werkgever zelf nog ziek van.

Ga het gesprek aan met een expert
Mocht je nou echt eens denken na het lezen van dit artikel of een ander artikel van me, ik kom er niet uit met het langdurige verzuim van mijn medewerker of die irritante smoesjes die ik steeds te horen krijg van mijn zieke werknemer, bel of mail me dan, want gegarandeerd dat ik je kan helpen! Sowieso kan ik je helpen met het terugdringen van je langdurige verzuim want door mij in te huren bespaar je gemiddeld 100.000 euro en ik verdien mezelf hoe dan ook 3x terug!