Een artikel voor lotgenoten: van je zwakte je kracht maken

Volgens mij kan ik met zekerheid stellen dat je van je zwakte echt je kracht kunt maken. Daarom dit artikel. Ik wil lotgenoten laten inzien dat het echt goed kan komen met je!

Ik heb in mijn leven tweemaal een burn-out gehad. De eerste was een stuk heftiger dan de tweede keer. Ik wist niet wat me overkwam, hoe het kwam en waarom het juist mij overkwam op dat moment.

Toegegeven, mijn leven was in roerige tijden met een nieuwe woning, een nieuwe baan en net weer vrijgezel na een lange relatie, maar ik voelde me op zich best wel ok. Ik was wel moe maar dat had natuurlijk te maken met alle nieuwe ontwikkelingen en de nieuwe leef- en werkomgeving. Tevens was ik een begin dertiger en stond ik sowieso midden in het leven met alle bijbehorende prikkels die Amsterdam te bieden heeft.

De dag dat ik instortte weet ik nog als de dag van gisteren. Het was vrijdagmiddag 18 augustus en het gebeurde op DE kantooromgeving van Nederland: De Zuidas. Hard werken is daar de standaard en klagen doe je maar in je eigen tijd. Het waren gouden tijden, maar ook heftige tijden.

Ik was zoals gezegd net begonnen met mijn nieuwe baan in de financiële dienstverlening. Ik zat nog in mijn proeftijd en na mijn lunchbreak werd me verteld dat ik iemand moest terugbellen en de verdere details kon ik terugvinden in mijn e-mail. Het had haast… Mijn reactie: Ik ben eerst maar even koffie gaan halen en een rondje gaan wandelen.

Eenmaal achter mijn computer wist ik niet meer wat ik moest doen, laat staan hoe ik dat dan moest doen. Een totale black-out. Ik wist absoluut niet meer hoe ik moest functioneren en e-mailen was helemaal ondenkbaar. Hoe dan?? E-mailen??? Geen idee hoe dat moest..

Mijn toenmalige manager heeft me apart genomen en nog diezelfde dag was ik exit. Geen verder dienstverband meer aldaar en of ik me wel even bij het UWV wou gaan melden voor een ziektewet want zij gingen dat natuurlijk niet financieren. Totaal reddeloos een vriendin gebeld en naar huis gegaan. Hoe ik daar ben gekomen weet ik niet meer, maar dat het gelukkig gelukt is weet ik nog wel.

Er is toen een lange zwarte weg door mij bewandeld met veel lichamelijke en mentale klachten, verdriet, onrust, totale leegte en eenzaamheid. Ik heb vele dokters, psychiaters en wat dan ook bezocht en de ene diagnose was nog spannender dan de andere.. Ik wist absoluut 100% zeker dat ze er allemaal naast zaten, maar overtuig ze dan maar eens in je staat van zijn dat ze ongelijk hebben.

Gelukkig was er 1 iemand van het UWV die me wel geloofde en die me de tijd en ruimte gaf (dit was een verplichting want ik was natuurlijk zo eigenwijs om al mijn klachten te negeren en alvast weer te gaan solliciteren) om te herstellen. Ik moest er maar eens goed aan toegeven en al mijn moeheid & verdriet de ruimte geven. Ik had namelijk een forse burn-out en daar had ik erg hard voor gewerkt om die te krijgen.

Nou, ik kan je vertellen.. Ik heb nog nooit zoveel geslapen en zoveel tijd in huis doorgebracht. Zo min mogelijk prikkels en zo min mogelijk sociale activiteiten. Het was op een bepaalde manier eigenlijk wel fijn dat er even niets meer van mij verwacht werd na jarenlange verwachtingen en druk vanuit mijn omgeving.

Ik kon weer rustig mijn batterijtje opladen en na gaan denken wat ik nou eigenlijk uit het leven wou gaan halen, maar ook wat ik kwam brengen. En dat brengen? Daar ben ik nu jaren later nog steeds mee bezig! Wil je weten hoe? Neem dan een kijkje op www.byebyeburnout.nl voor bedrijven en op www.burnout-herstel.nl voor consumenten.

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!