Wat hebben ademhalen en burn-out met elkaar te maken?

In dit artikel ga ik het hebben over ademhalen en waarom dit zo belangrijk is. Binnen al onze trainingen is dit zelfs een vast terugkerend onderdeel. Mensen onderschatten het namelijk en dit is maf omdat een goede ademhaling voor iedereen (ja dus voor jou en je werknemers) zoveel voordelen heeft. Niet alleen een goede manier van ademen is een levenslang voordeel, maar bijvoorbeeld ook een daling in het ziekteverzuim met de bijbehorende kosten. Zoals gezegd lopen mensen een risico als ze op de verkeerde manier ademhalen. Dit kan honderden lichamelijke klachten en zelfs burn-out in de hand werken. Dat moeten we dus zien te voorkomen en daarom wil ik je in dit artikel hierover vertellen. Dit zodat jij je werknemer hier ook weer over kunt informeren.

Klachten

Klachten bij een verkeerde ademhaling zijn met name gapen of duizeligheid. Soms komt pijn op de borst of pijn in nek & schouders ook voor. Dit is een kleine greep van de klachten die voortkomen uit een verkeerde ademhaling.

Foute ademhaling

Bij een “foute” ademhaling kunnen er op lichamelijk en mentaal niveau dingen getriggerd worden. Het is van belang om terug te gaan naar de basis en te beginnen met het aanleren van een juiste ademhaling.

Wat belangrijk is, als mensen klagen over vage klachten dat er wat aan gebeurd. Jaren rondlopen met “kwaaltjes” is voor niemand fijn. Los van het feit dat het vervelend is, is het ook kostbaar als werknemers steeds ziek zijn. Zeker als niemand weet wat het is en hoe lang het gaat duren. Daar komt bij dat de klachten niet van kwaad tot erger gaan en er een kostbare en langdurige burn-out ontstaat. Zodra de medewerker hierin zelfleiderschap neemt dus er iets aan doet, dan is diegene al bezig met zijn/haar herstel. Dit klinkt wellicht wat voor de hand liggend, maar de simpelste dingen zijn vaak toch het lastigste om te fiksen.

Hoe moet je dan wel goed ademhalen?

Om een goede ademhaling te krijgen, is het van belang om het aantal ademhalingsteugen naar beneden te brengen. Er worden per minuut gezien minder ademhalingsteugen genomen. Een goede richtlijn is het aantal teugen welke een gemiddeld persoon momenteel neemt met 50% te verminderen.  Als er rustiger geademd wordt dan bevordert dit allerlei herstel. En niet een klein beetje, maar in grote mate! Deze manier van ademen is in het begin een kwestie van dagelijks oefenen om er op die manier een gewoonte van te maken. De kracht van herhaling is hier ontzettend belangrijk! Hoe vaker men iets herhaalt, hoe beter de resultaten zullen zijn. Dit is echt key bij correct ademen. Wij willen jou en je werknemers hier uiteraard bij helpen om dit correct aan te leren.

Ademhaalteugen

Wat verder nog van belang is het aantal ademhalingsteugen per minuut en ook hoeveel lucht je steeds in- en uitademt. Als er bij deze bovenstaande punten iets niet goed gaat, kunnen er al klachten ontstaan. Doet men het goed, dan vermindert de vermoeidheid, er is een toename van energie en het zelfvertrouwen groeit. Sommige mensen ervaren zelfs gewichtsverlies! Burn-out en stressklachten verminderen en spanningen worden ook aanzienlijk minder. Door goed te ademen gaan mensen gebalanceerd door het leven en daarom passen wij het dus veelvuldig in onze dienstverlening. 

Neem contact met ons op voor een passend advies en hoe wij e.e.a. binnen jou organisatie kunnen toepassen om op die manier de stress te verlagen. Gun jij je medewerkers en jezelf een gezonde ademhaling? Ja toch!

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!