Burn-out is achteraf zo logisch

Hoe gaat het met je? Geniet je nog wel een beetje van het laatste staartje van de zomer of begint de drukte zo langzamerhand de overhand te krijgen? Niet gestrest raken hoor! Lekker genieten en stap voor stap de dingen doen die er van je verwacht worden! Lukt iets niet, denk dan gewoon: Ik heb mijn best gedaan en goed is goed genoeg!

Mijn eigen burn-out

In dit artikel wil ik het hebben over het herkennen van een burn-out, maar bovenal waarom je het pas achteraf doorhebt en het zelf niet ziet aankomen.

Toen ik mijn eigen burn-out had, toen ging bij mij het lichtje letterlijk en figuurlijk uit en had ik een complete black-out. Dat kan ik me nu nauwelijks voorstellen, maar ik had eigenlijk toen pas door dat het niet meer ging. Ik snapte niet hoe mijn pc werkte, hoe ik moest bellen en hoe ik überhaupt mijn werk moest doen. Ik kon niet meer nadenken, ik kon geen logisch verband meer maken van opdrachten en taken en ik snapte niet wat anderen tegen me zeiden. Niets kwam binnen en ik kreeg een huilbui die niet meer gestopt is. Ik ben door mijn burn-out ook mijn baan kwijt geraakt en hoeveel pijn dit nog altijd met me doet besefte ik me pas vorige week. Ik kwam mijn oude manager weer tegen voor het eerst sinds mijn ontslag jaren geleden. Een beetje leuk lachen en aardig doen was het gemakkelijkste, maar eigenlijk dacht ik: wat ben jij toch ook een lul dat je toen aan je bedrijf dacht en niet aan je personeel.

Achteraf weten we alles

Achteraf gezien was mijn burn-out logisch. Ik vond mijn werk al langer niet meer leuk, ik miste de bevlogenheid en mijn eigen autonomie was volledig weg. Ik deed mijn werk met tegenzin en ik merkte te laat dat ik gewoon niet meer paste in de corporate finance en consultancy. Het was niet langer geschikt voor me, en die signalen had ik al veel langer – al dan niet bewust – genegeerd.

Eigen ervaring delen

Door mijn eigen ervaringen te delen op dat moment werd ik bestempeld als raar. Mensen begrepen niet wat ik had en een connectie maken was lastig. Ik was eenzaam daardoor, maar dat had ook te maken met de onwetendheid over burn-out en dat dit geen aanstelleritis was.

Burn-out is hip

Inmiddels heb ik al langere tijd gemerkt dat er in mijn omgeving en in de omgeving van mijn vrienden steeds meer mensen kampen met stress & burn-outklachten. Toen ikzelf mijn eerste burn-out had, was ik nog uniek, maar tegenwoordig lijkt het bijna hip en trendy te zijn om een burn-out te hebben. Het is zelfs bijna zo dat je er niet bij hoort als je er nog niet eentje gehad hebt. Persoonlijk vindt ik dat een slechte ontwikkeling in onze maatschappij. Ik hoop daarom mijn steentje bij te kunnen dragen op preventie gebied en daarom heb ik er dus voor gekozen om een deel van mijn kennis gratis en voor niets met jullie te delen.

4 nuttige oefeningen ter preventie

Daarom in dit artikel dus 4 nuttige oefeningen om je stress te verminderen. Deze zijn niet alleen goed voor je medewerkers maar ook voor jezelf:

1) Ademhalingsoefening:
Bij voorkeur doe je deze oefening liggend, maar zittend kan t ook goed hoor! Doe je ene hand op je borst en de andere hand op je navel. Haal diep adem door de neus en zorg ervoor dat je diep genoeg gaat ademhalen zodat je de longen voelt rekken. Het doel is: 6 tot 10 keer diep ademhalen per minuut voor een periode van 10 minuten. Je kunt op deze manier de hele dag meer ontspannen zijn en een lagere bloeddruk hebben. Doe dit elke dag en houd het minstens een aantal weken vol. De resultaten zijn verbluffend.

2) Meditatie oefening
Behalve via ademhalingsoefeningen kun je ook met visualisaties minder stress ervaren en zodoende beter ontspannen. Zoek een rustige plek en sluit je ogen. Adem via je buik in om helemaal te ontspannen. Droom vervolgens weg. Ga in je hoofd naar een plaats waar je je lekker voelt en graag zou willen zijn zoals bijvoorbeeld een strand of vakantiebestemming. Focus je helemaal op die plek en vul je geest met allemaal positieve herinneringen. Je zult ontdekken dat de negatieve stressgevoelens verminderen en je je snel prettiger voelt.

3) Wandelen, hoe doe je dat nou eigenlijk op een correcte manier
Maak een wandeling van 20 tot 30 minuten. Wandel alleen! Geen telefoon of muziek meenemen, geen hond uitlaten en volledig op jezelf en je omgeving (de natuur of de stad focussen). Neem waar wat je ziet en houdt je schouders en rug recht. Kijk naar de horizon. Naar de horizon kijken zorgt er namelijk voor dat je rug recht is en je op deze manier vitamine D kunt inademen. Dat is goed voor je lichaam en je weerbaarheid. Leer jezelf begrenzen en te doen wat er staat en gevraagd wordt. Gun jezelf deze me-time.

4) Ontspanningsoefening
Een makkelijke manier om spanning weg te halen is het trekken van een verbaasd gezicht.
Trek je wenkbrauwen licht op, maak je ogen wat groter en kijk verbaasd.
Spanning die zich in je gezicht en voorhoofd heeft opgehoopt raak je dan een beetje kwijt. Bewust een grijns of brede glimlach maken helpt ook.

Nog een aantal nuttige links:

Dit is link met een hele goede ademhalingsfrequentie: https://www.youtube.com/watch?v=6o1eZHxfjOI

Twee nuttige links met ontspanningsoefeningen:
1) https://www.youtube.com/watch?v=24rTQXGt6t8
2) https://www.youtube.com/watch?v=wpqcXfhCskc

Nuttige TED-Talks over stress: https://www.ted.com/playlists/245/talks_for_when_you_feel_totall

Ik wens je heel veel succes, maar bovenal: leer van mijn ervaring. Ook ik had ten tijden van mijn burn-out een leidinggevende positie. Het kan dus ook het MT overkomen!

Los het op bij de basis

Wil jij nou een goede werkgever zijn en burn-out goed aanpakken, neem dan contact met me op. Wij hebben namelijk speciaal voor MT en Directies een waardevolle nieuwe workshop in de markt gezet. Deze is in de maand september met 50% korting te boeken. Wij garanderen je na het volgen van deze workshop een besparing op je verzuimkosten en alleen al daarom zou je e.e.a. serieus moeten nemen!

Meer informatie over deze workshop, klik hier.

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!