Burn-out en medicatie

By 16 June 2015#Medicatie

Hoe ontstaat een burn-out?

Genetische aanleg, karakter en omgevingsfactoren zijn voor een belangrijk deel bepalend voor hoe iemand omgaat met druk, spanningen en stress. Wanneer deze componenten niet goed met elkaar samenwerken, dan kan er kortsluiting ontstaan tussen gevoel en verstand en kunt u last krijgen van fysieke klachten. Op den duur kan dit leiden tot een burn-out, depressie, angst- en paniekaanvallen, oververmoeidheid en andere ernstige stressklachten.

Slaapproblemen

Door langdurige ervaring van extreme stress komt er veel van het stresshormoon cortisol vrij. Normaliter heeft u ‘s ochtends een hoge cortisolwaarde om u wakker te maken. In de avond is de cortisolwaarde juist verlaagd, zodat u in slaap kan vallen. Doordat u de hele dag stress ervaart is het cortisol nu in de avond verhoogd en de cortisol’piek’ in de ochtend blijft achterwege. Overmatig cortisol leidt dus tot een verslechterde nachtrust (moeilijk in slaap vallen, moe wakker worden), een verminderde weerstand, etc.
Wanneer het functioneren overdag wordt verstoord door slecht slapen ’s nachts is er sprake van een slaapstoornis. Bij een burn-out komt een slaapstoornis regelmatig voor.

Burn-out en Medicatie

Of er medicijnen worden voorgeschreven bij een burn-out en zo ja welke, is per situatie verschillend. Medicijnen werken alleen ondersteunend bij het herstel, een burn-out is niet te genezen met medicijnen. Vaak worden medicijnen in combinatie met psychotherapie aanbevolen.
In verband met de bij een burn-out regelmatig voorkomende slaapproblemen worden in sommige gevallen slaap- en/of kalmeringsmiddelen, ook wel benzodiazepinen genoemd, voorgeschreven.
Deze middelen helpen u wanneer u slaapproblemen heeft en/of wanneer u zich onrustig, opgejaagd of angstig voelt. In de onderstaande tabel ziet u welke medicatie veel wordt voorgeschreven.

Slaapmiddelen

Kalmeringsmiddelen

Merknaam

Stofnaam

Merknaam

Stofnaam

Normison

Temazepam

Temesta

Lorazepam

Mogadon

Nitrazepam

Valium

Diazepam

Dalmadorm

Flurazepam

Seresta

Oxazepam

Slaapmiddelen zorgen ervoor dat u in slaap kunt komen of dat u kunt doorslapen. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De kalmeringsmiddelen zorgen ervoor dat u rustiger wordt, gevoelens van stress, angst en onrust minder worden, uw lichaam voldoende tot rust kan komen en kan herstellen.
Nadelen van deze medicijnen zijn dat u er onverschilliger van kunt worden en dat u eraan gewend kunt raken, wat inhoudt dat u op den duur meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Deze middelen moeten daarom bij voorkeur niet langer dan 1 à 2 weken achter elkaar worden gebruikt. Het is dan beter om het gebruik enige dagen of weken te onderbreken en dan opnieuw te beginnen, doe dit altijd in overleg met uw arts.
Depressie en burn-out hebben vaak dezelfde symptomen. Bij een depressie worden er antidepressiva voorgeschreven, deze werken echter niet bij een burn-out.

Conclusie

De conclusie hiervan is dat medicatie in sommige ernstige gevallen van burn-out tijdelijk verlichting kan bieden. Meestal werken medicijnen echter averechts. Ze hebben invloed op de chemische stoffen in de hersenen, waaraan u een tekort zou kunnen hebben. Meetbaar is dit niet, dus de arts kan het niet van tevoren vaststellen. Zodra u echter met de medicijnen stopt, volgt er een periode van aanpassing die opnieuw veel tijd kost en vaak een terugval veroorzaakt.