Dit artikel is voor iedereen met een bepaalde grenzeloze ambitie. Leg jij de lat ook altijd hoger dan een ander en moet jij ook altijd van alles van jezelf en is stil zitten zo’n beetje jou grootste frustratie? Dan is dit artikel een must-read voor jou!

Volwassen keuzes

Hoe ouder we worden, hoe volwassener onze keuzes worden. We stellen meer eisen aan onszelf, maar ook aan onze omgeving. We vragen (mede door onze perfectionistische inslag) steeds meer van onszelf en we willen overal aan meedoen en ook in uitblinken. Doordat we veel willen, “moeten” we ook veel. Maar het gevolg is dan wel dat we ook dingen moeten laten. Dat is nou juist de moeilijkheid want we willen niets laten want we moeten zoveel! Snap je het nog? Maar, we MOETEN eigenlijk niets, we WILLEN echter alles.

Mentale ballast

Wij creëren zelf in ons hoofd een bepaalde mentale ballast. We zitten als het ware gevangen in ons hoofd volgens een eigen gecreëerd plaatje. Het zou namelijk zoveel simpeler zijn als je van jezelf alles mag wat je wilt en dus ook alles kunt doen en laten wat je wilt! Niets moet!

Verplichting of niet?

In het leven ben je nergens toe verplicht en kun je doen wat je wilt. Er is echter wel zoiets als een oorzaak en een gevolg als je iets wel of niet doet. Je woorden en daden zullen resultaten veroorzaken en dus ook teweegbrengen.

Heel simpel voorbeeld: Moet je werken? Nee, je hoeft niet te werken, dat is een vrije keuze, maar het gevolg is wel dat je dan niet kunt leven zoals je dat wilt, je geen huis kunt betalen, geen eten en dus niet in je levensonderhoud kunt voorzien, met als gevolg dat je dus ongezond gaat worden en uiteindelijk je leven met de dood moet bekopen. Dat klinkt heel hard en cru, maar ik stip hier wel een kern van waarheid aan. Natuurlijk geld dit niet voor iedereen, maar in principe moet je wel werken om jezelf te kunnen voorzien van een woning en voedsel. Het hangt er dan ook nog eens vanaf HOE je wilt leven. Daar heb je dan weer een volgende keus te maken. Wil je een baan met vaste werktijden of wil je liever een bepaalde mate van flexibiliteit zodat je vrijer ben en misschien daardoor wel gelukkiger omdat deze keuze beter bij je past. Wellicht slaap je dan een stuk beter!

Andere keuzes

Wat zou er nou gebeuren als je bijvoorbeeld een andere keuze zou maken en e.e.a. anders gaat aanpakken? Wat zouden de gevolgen dan zijn? Niet onbelangrijk: wat levert het je dan op?

Mijn advies aan jou is niet zo moeilijk: Vraag jezelf af of het echt “moet” of dat je ervoor kiest omdat je het “wilt”. Laat denkbeeldige alarmbellen afgaan zodra je dingen “moet” van jezelf, blijf kritisch en objectief. Je hebt namelijk altijd een keuze in het nemen van een beslissing. Er is altijd een alternatief ook al voel en ervaar je dat niet direct zo. Keuzes maken genereren een bepaalde mate van vrijheid, besef dat!

Voor nu wens ik je vanuit Amerika “weinig moeten & veel willen!”

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!