Voorkomen is beter dan genezen – een millenial aan het woord

By 19 November 2021#Burnout, #byebyeburnout

En dan werk je ineens als millennial met een overvolle werk- en sociale agenda voor de Nederlandse Koningin van de burn-out; Mascha Mooy. Dit lijkt misschien niet zo’n goeie combinatie, maar in werkelijkheid werkt dat zeker goed. Voor mij in ieder geval. 

Ik zal voor de duidelijkheid even bij het begin beginnen. Mijn naam is Marco Dreijer en sinds januari 2020 werk ik voor Mascha, Bye Bye Burnout en Burn-out-Herstel.nl en beheer ik de sociale media van al deze labels. Daarnaast werk ik ook als Cultuurvlogger en presenteer ik de Ding-A-Dong songfestival Podcast en de Pruikentijd Podcast over de Drag-queen Race Holland. Dat betekent een volle agenda en een nog vollere sociale agenda. Het was ook niet zo gek dat Mascha en ik elkaar leerde kennen op de officiële afterparty van de Amsterdam Fashion week begin 2019. 

Toen ik begon voor Mascha en Bye Bye Burnout wist ik nog niks over burn-out. Althans. Ik dacht dat ik wist wat het was, maar dat blijkt achteraf wel wat anders te liggen dan ik in eerste instantie dacht.

Ik denk dat de grootste les die ik het afgelopen half jaar heb geleerd is ‘voorkomen is beter dan genezen’ en nog heel makkelijk ook! Dagelijks deel ik de tips en kennis die Mascha geeft via sociale media zoals de Instagram en LinkedIn daar pik ik zelf natuurlijk ook het één en ander van op!

Dit zijn de tips die ik zelf heb toegepast:

1) Ik plan tegenwoordig sociale activiteiten eigenlijk niet meer verder dan een week vooruit. Zo kan ik beter voelen of ik ergens energie voor heb. Vroeger plande ik etentjes en dergelijken soms wel 3 of 4 weken vooruit. Als het dan tijd was ergens voor en ik had net een drukke week achter de rug voelde ik soms toch een verplichting om te gaan en zo raak je dus langzaamaan uitgeput. 

2) Ik check mijn mail op gezette tijden. Aan het begin van een werkdag en aan het einde van een werkdag. Dit zorgt ervoor dat ik de rest van de dag rustig kan werken zonder dat ik afgeleid word door andere mails. Natuurlijk hou ik wel een oogje in het zeil als er echt wat belangrijks is!

3) Ik heb mijn Whatsapp ingeruild voor de zakelijke variant van Whatsapp; Whatsapp Business. Dat is voor iedereen die veel contact heeft met klanten of zelfs vrienden een echte tip! Daar kun je namelijk een auto-reply instellen en zelfs openingstijden! Zo kun je aan je contacten laten weten dat er een kans bestaat dat je niet altijd direct reageert en dit zorgt ervoor dat je minder vaak ‘aan’ hoeft te staan. Whatsapp Business is gratis en al je oude chats en foto’s worden automatisch overgezet! 

Voorkomen is dus beter dan genezen. Ik heb geen zin om een burn-out te krijgen. En ik neem aan dat jij dat ook niet wilt voor jezelf of je personeel. Dus wees een beetje kritisch op jezelf en bescherm je eigen energie dan hoeft Mascha en het team van Bye Bye Burnout je niet als klant te verwelkomen! 

Mijn naam is Marco en ik ben Dé Cultuurvlogger van Nederland en tevens de sociale media man van Bye Bye Burnout. Mijn droom is om iedereen minstens 1 keer cultuur te laten beleven. Dit wil ik graag omdat ik geloof dat je ontzettend veel inspiratie, motivatie en wijsheid uit de creativiteit van een ander kan halen. Daarnaast wil ik dat niemand in Nederland nog gestrest of burn-out raakt en daarom deel ik de missie van Bye Bye Burnout om goede stresspreventie en burn-out adviezen voor iedereen beschikbaar te stellen.

Mijn naam is Mascha Mooy, zelf een zware burn-out gehad in 2011 en ik herinner me 18 augustus 2011 nog als de dag van gisteren. Ik had een gerespecteerde baan als headhunter op de Zuidas – het zakendistrict in Amsterdam – met bijpassend salaris. Toch ging ik dagelijks met tegenzin naar mijn werk, omdat ik al langere tijd werkzaamheden moest verrichten die niet bij me paste. Toen ook nog mijn relatie op de klippen liep, kreeg ik last van paniekaanvallen, huilbuien en slapeloosheid. Mijn toenmalige manager zag dat het niet goed ging en nam me op die bewuste 18 augustus apart. Nog diezelfde dag was ik ontslagen. Inmiddels zijn we bijna 10 jaar later en ben ik bekend als de Nederlandse burn-out expert en oprichtster van Bye Bye Burnout & burn-out-herstel.nl Ik kom vaak in de media en ben ik de auteur van HET burn-out managementboek: Bye Bye Burnout, uitval op de werkvloer voorkomen en aanpakken en ben ik de winnares van diverse awards.

Inmiddels heb ik mijn stresspreventie-sporen internationaal onder meer verdiend bij Google USA in Silicon Valley en diverse bedrijven op Wall Street in New York maar mijn thuisbasis blijft Nederland.

Ik weet waar ik het over heb en zeg je wat je moet weten. Daardoor bespaar je met het inzetten van Bye Bye Burnout met gemak 100.000 euro per werknemer met langdurig verzuim door burn-out.