Negeer de signalen van je medewerkers niet

Afgelopen week hebben wij een traject van een medewerker bij een wereldwijde A-speler tussentijds geëvalueerd. Ik ben blij dat we met elkaar hebben kunnen realiseren dat de medewerker weer eerste stappen terug maakt op de werkvloer bij dit sportmerk en inmiddels al meerdere uren werkzaam is! We gaan uiteraard nog eind-evalueren, maar toch kunnen we nu al terugkijken op onze samenwerking als een waardevolle investering. 

Wat me alleen nu al opviel is iets wat ik bij veel organisaties zie.

In de paar uur dat de medewerker terug is geweest op kantoor kreeg hij vrijwel van iedereen die hem aansprak te horen dat zij kampen/gekampt hebben met soortgelijke stressklachten. De werkdruk in de organisatie wordt nog steeds als zeer hoog ervaren en het programmamatig werken, heeft tot op heden nog niet bijgedragen in de vermindering hiervan. 

Vooral op de eigen afdeling van de medewerker schijnt de werkstress hoog te zijn, maar dit zou door de desbetreffende collega al bij HR zijn gerapporteerd. Helaas pakt HR deze meldingen en signalen niet op. Ik begrijp dat een corporate omgeving anders werkt dan een MKB-omgeving, maar ik adviseer iedereen met klem deze signalen NIET te negeren! 

Collega’s hebben aangegeven dat ze ook graag zelf meer kennis zouden hebben over burn-out preventie, omdat ze niet alleen beter voor zichzelf willen leren zorgen maar ook zorg willen dragen voor elkaar. 

Ons advies aan de medewerker die bij ons in een hersteltraject zit is om collega’s te begrenzen in het delen van hun eigen ervaringen met de actuele werkdruk/stress, omdat dit uiteraard voor spanning zorgt bij iemand die net terugkomt van een burn-out. Mijn advies naar werkgevers is dus echt om je vooral niet af te sluiten voor deze signalen en ervaringen vanuit de organisatie.

Ik heb al vaker aangegeven dat ik vanuit Bye Bye Burnout graag een bijdrage lever om ieders ziekteverzuim door stress en burn-out verder terug te dringen. Destijds heb ik gewezen op de training voor het MT. Ik denk nog steeds dat dit een waardevolle training voor iedere werkgever in Nederland is. Zeker als je weet dat rendement en de ROI 100% is, is dit bijna een no-brainer. 

De afgelopen weken ontvingen collega’s van de herstellende medewerker bij deze grote corporate bijvoorbeeld laat op de avond (na 23:00u) en in het weekend berichten van diverse collega’s. Je wil dat je medewerkers op deze tijdstippen bezig zijn met opladen en geen werk gerelateerde prikkels krijgen. Zeker niet wanneer ze kampen met burn-out en stress! Het is belangrijk om het bewustzijn omtrent dit soort zaken te vergroten onder leidinggevenden. 

Op basis van de vraag van de collega binnen deze corporate naar een preventie training voor alle medewerkers wijs ik jou graag op: https://www.byebyeburnout.nl/workshop/.

Deze workshop geven wij met veel succes bij diverse organisaties om de medewerkers stressvrij te krijgen.

Ik kijk ook graag met je naar de mogelijkheden voor een maatwerkpakket dat binnen het budget past. Hoewel ik uiteraard altijd tot ieders beschikking sta wanneer er een medewerker uitvalt door burn-out ben ik van mening dat voorkomen beter (en stukken goedkoper) is dan genezen! 

Uiteraard besef ik dat bovenstaande wellicht enigszins dwingend overkomt, maar het gaat me echt aan het hart om zoveel schrijnende situaties te horen. En nu staan we wederom machteloos toe te kijken. Het is zonde dat zoveel mensen niet tot hun volle potentie kunnen excelleren vanwege werkstress. Laat ons daarom alsjeblieft helpen. 

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!