Nederland is massaal burn-out en we maken er een zooitje van

In Nederland is momenteel enorm veel aandacht voor het fenomeen burn-out. Erg belangrijk, maar als ik het vergelijk met Amerika – en dan specifiek Silicon Valley – voeren we momenteel een verkeerde discussie. Want hoe kan het dat stresspreventie daar wel goed op de werkvloer geïmplementeerd is en wij hier in Nederland momenteel het hoogste percentage langdurige verzuim door burn-out ooit hebben in ons land?

Overwerken

Vijftig tot zestig uur per week werken is voor medewerkers in Silicon Valley in Amerika de normaalste zaak van de wereld. Neem Google als voorbeeld. Google is niet alleen een snelle, hippe en dynamische werkgever maar scoren ze ook hoog op werkplezier, motivatie en werkgeluk. Hier hebben ze wel degelijk veel middelen voor, o.a. om voor het personeel een goede en gezonde werk-privébalans te realiseren en een open werkcultuur is daar standaard in tegenstelling tot bij ons in Nederland.

Energie

Officieel hebben de medewerkers bij deze Tech-reus een 40-urige werkweek, maar iedereen werkt bijna altijd meer. Meer werken is geen verplichting, maar de werknemers zien hun werk als leuk, uitdagend en het geeft energie. Een promotie is (mede door het maken van meer meters en werkuren) dan ook eerder binnen handbereik. Dit geld voor een groot aantal medewerkers waar de interne concurrentie toch wel aan de orde van de dag is.

Creëer een leuke werkomgeving

Dat het vele werken prima bevalt is opvallend. Maar, Google doet er ook wel alles aan om de werkomgeving leuk te houden! Er is een eigen bowlingbaan, alle denkbare sporten kun je beoefenen en er zijn superveel mooie werkplekken. Er is altijd gratis gezond ontbijt en lunch en er zijn meerdere sportpaleizen in het gebouw. Dit in combinatie met een riant salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden, maakt dat werknemers zich gewaardeerd voelen. Google moedigt een gezonde lifestyle ook echt aan. Dit zie je overal terug op het immense terrein. Gelukkig kan hard werken en gezond leven ook prima samengaan.

Bevlogenheid is key

Iemand die bevlogen is, die zal waarschijnlijk minder snel met een burn-out te maken krijgen, mits diegene wel in balans is. Als je genoeg dingen doet die de bevlogenheid op een goede manier stimuleren, dan is het risico op uitval helemaal nihil. Iemand die positief en optimistisch van aard is, een goed gevoel over zijn eigen handelen heeft en erkenning krijgt vanuit de werkomgeving functioneert vaak alleen maar beter. Dit zie ik ook veel bij Google. Mensen willen graag zelf hun eigen leven bepalen en hun autonomie behouden.  Ze willen – net als iedereen – de vrijheid hebben om keuzes te kunnen en mogen maken. 

Nederland maakt er een zooitje van

In Nederland pakken we het mijns inziens verkeerd aan. We ontnemen onze medewerkers autonomie & zelfleiderschap, we beperken medewerkers in het volgen van cursussen en bepalen graag waar we ons personeel willen hebben binnen de organisatie. Uiteraard logisch maar werkgevers en werknemers zien daardoor niet altijd meer of iemand nog wel op de juiste plek zit en elders – binnen of buiten de organisatie – beter tot zijn/haar recht komt en weer met plezier naar het werk gaat. Dit alles signaleren en erkennen is wel een uitdaging omdat we het steeds drukker krijgen, maar het aantal burn-outs neemt toe en langdurig verzuim als gevolg dus ook. We zullen dus wel moeten. Mensen moeten echt weer leren om af en toe een stap terug te zetten en te kijken of ze nog wel op het goede pad zitten.

Balanceren moet je leren

De belangrijkste vraag die je moet stellen is en blijft wel: Bedenk waarom je zo hard werkt en of je wel op de goede plek zit. Doe je dit omdat het moet of omdat je er echt plezier in hebt? Als je het leuk vindt om hard en veel te werken, denk dan aan je balans. Werk je hard omdat het moet of omdat het niet anders kan? Dan is een nieuwe baan of een ander soort carrière misschien toch een betere oplossing op de langere termijn…

Denk jij na het lezen van bovenstaande dat er bij jou op de werkvloer ook wel iets aan de toenemende stress gedaan moet worden, maar je weet niet hoe? Plan dan een MT Training of een stresspreventie workshop in. Dit kan via deze link en ik garandeer je dat je verzuimkosten significant dalen! Vertrouw je me niet? Laten we dan even bellen: 0850479858 en ik vertel je wat we voor je kunnen doen wat WEL direct werkt en impact heeft.

Bye Bye Burnout is de burn-out & stressbegeleider voor het MKB & corporate Nederland. Onder andere het unieke, multidisciplinaire 100-dagen programma streeft naar een duurzaam herstel van medewerkers met een burn-out. Het gezicht achter Bye Bye Burnout is oprichtster Mascha Mooy (1979). Toen zij door een burn-out afscheid moest nemen van een succesvolle financiële carrière, kwam zij erachter dat een gestructureerde aanpak voor de begeleiding van medewerkers met een burn-out ontbrak. Ze liet zich omscholen tot burn-out specialist en richtte Bye Bye Burnout op. Bye Bye Burnout heeft een landelijk dekkend, sterk groeiend netwerk aan coaches en helpt honderden bedrijven per jaar om stressvrije organisaties te creëren. Mooy is tevens spreker binnen haar vakgebied.