Minder werkstress & meer vitaliteit op de werkvloer

Laatst was ik op een congres over duurzame inzetbaarheid van medewerkers, georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Aanleiding voor dit congres: van alle werknemers in Nederland heeft 41% last van werkstress en 13% een burn-out. Dat maakt dat het verbeteren van veerkracht, weerbaarheid en mentale en lichamelijke vitaliteit bij veel organisaties op de agenda belandt.

Nu hoor ik je denken, duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, wat heeft dat met burn-out te maken? Alles. Bij Bye Bye Burnout geloven we namelijk in de Kracht van Mensen. Wij willen mensen helpen hun volle potentie te ontwikkelen en het optimale uit hun talenten te halen. Mensen helpen groeien waardoor vervolgens ook het bedrijf groeit. Nu doen we dat door mensen beter met elkaar te laten samenwerken en kennis te delen. Maar wil je een vitale organisatie zijn die kan inspelen op veranderende (markt)omstandigheden dan heb je naast technologie om beter samen te kunnen werken, ook vitale mensen nodig. Alleen als je vitaal bent kan de creativiteit, kennis en het talent optimaal stromen.

Op het congres maakte Jochem Uytdehaage een leuke vergelijking met de topsport. Daar traint men veel, speelt een wedstrijd om vervolgens weer te herstellen en te trainen voor de volgende wedstijd. In het bedrijfsleven zijn we voornamelijk bezig met het spelen van de wedstrijd en weinig met trainen of met herstellen.

En door Het Nieuwe Werken vervagen die grenzen nog meer. Gelukkig droeg Jochem een aantal oplossingen aan, waar ik me helemaal in kan vinden:

1. Ga mediteren: we kunnen namelijk niet waarnemen en denken tegelijk. Dus denk je te veel, ga dan terug naar je waarneming op dat moment.

2. Zorg voor tijd met ongestoorde aandacht. Als je aandacht wordt getrokken, duurt het 7-10 minuten voordat je weer met je aandacht terug bent bij waar je mee bezig was. Dit kost erg veel energie.

3. Eet goede voeding die je lijf voedt in plaats van vult en zorgt voor meer energie.

4. Zorg voor voldoende slaap.

Ik wil daar zelf nog drie tips aan toevoegen:

5. Zorg voor een doel in lijn met je bezieling, dan verspil je weinig energie.

6. Ga op zoek naar positieve berichten en humor: lachen en positief denken verminderen stress en zorgen voor meer vitaliteit.

7. Maakt een lijstje met jouw top 10 prioriteiten, waar je je tijd en aandacht aan wilt besteden. Wedden dat TV kijken niet hoog scoort.

Bedrijven die nu al inzetten op meer vitaliteit & minder werkstress op de werkvloer hebben straks gezonde medewerkers die de uitdagingen van de 21ste eeuw aankunnen.

Bye Bye Burnout geeft vanuit deze gedachte invulling aan diverse programma’s. Dit kan bestaan uit een voorlichtingsbijeenkomst, BedrijfsAPK’s en Workshops. Workshops kunnen bestaan uit verlaging van stress, preventietips, leefstijladviezen en gezonde voeding. 

Bye Bye Burnout ziet net zoals veel andere bedrijven de meerwaarde van gezondheid en een gezond werkklimaat in. Wij helpen werkgevers met het opstellen van een beleid  waar de gezondheid van de werknemer & het bijbehorende werkklimaat voorop staat. Bye Bye Burnout geeft op betrokken wijze invulling aan deze oplossingen. Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar onze website of neem contact met ons op.

Allemaal aan de slag met de gezondheid binnen je organisatie!