Hoe ga ik om met een medewerker die burn-out klachten heeft?

Hier een handig stappenplan om in de buurt te houden als je werknemer stress ervaart. Misschien een tip om het uitgeprint op te hangen bij je bureau!

1) Herken de burn-out signalen
De eerste stap is natuurlijk om in gesprek te gaan met je medewerker. Dit zodat je
de burn-out signalen herkent.

2) Medewerker ziekgemeld?
Als de medewerker ziek is, heb je de medewerker ook daadwerkelijk ziekgemeld? Dit om
boetes vanuit het UWV i.v.m. Wet Poortwachter te voorkomen. Je bent en blijft namelijk verantwoordelijk voor de re-integratie zolang de medewerker bij je in dienst is. Concreet betekent dit je verantwoordelijk bent voor controle, verzuimbegeleiding & re-integratie. Dit is allemaal vastgelegd in de Wet Poortwachter. Samen met de zieke werknemer werk je aan een goede re-integratie.

3a) Inschakelen Bedrijfsarts of Arbodienst
De volgende stap is om de Bedrijfsarts in te schakelen als de werknemer ziek thuis zit. De Bedrijfsarts moet namelijk ingeschakeld worden bij ziekte. Als je een zieke werknemer hebt, schakel je een arbodienst of bedrijfsarts in. Zij helpen je bij het verzuimbeleid. Geef daarom zo snel mogelijk door aan je arbodienst of bedrijfsarts dat je werknemer ziek is. Met deze dienst zijn er afspraken gemaakt over hoe en wanneer je als werkgever een ziekmelding doet over je werknemer.

3b) Maak de signalen bespreekbaar
Zit de werknemer niet ziek thuis, maak dan
de signalen bespreekbaar. Vraag wat de klachten zijn. Vraag waar iemand behoefte aan heeft. Ga in ieder geval het gesprek aan met je medewerker en geef diegene het gevoel dat je de klachten serieus neemt.

4) Werk gerelateerde stressoren
Eigenlijk wil je weten of de stressoren wel of niet werk gerelateerd zijn. Dit omdat je in dit stadium wil weten wat er aan de hand is om een correcte begeleiding aan te kunnen bieden.

4a) Elimineer de stressoren
Elimineer de stressoren waar mogelijk als ze WEL werk gerelateerd zijn. Bijvoorbeeld wat vaker buiten de files om naar kantoor aanbieden, workload verlagen, vaker thuiswerken, taken overdragen etc.

5 ) Privé stressoren aanwezig
Als er
privé stressoren aanwezig zijn, dan kun jij daar als werkgever vaak niet veel aan doen behalve begrip tonen en meedenken met een oplossing. Begrip tonen en je wat flexibeler opstellen (indien mogelijk) helpt de medewerker al een heel eind op weg.

5a) Adviseer begeleiding vanuit een professional
Indien er in het privé leven van je medewerker heftige dingen spelen, dan adviseren wij vanuit
Bye Bye Burnout altijd om een professional in te schakelen. Een stuk coaching vanuit een onpartijdig iemand werkt vaak heel erg goed. Mensen kunnen dan zonder drempel hun verhaal gemakkelijker vertellen. Bij voorkeur dus iemand die niet bij het werk of thuis hoort.

6) Maak afspraken ter preventie van een burn-out
Als iemand momenteel stress ervaart, maar nog wel aan het werk is, dan is
het voorkomen van een burn-out de hoogste prioriteit! Wij helpen je graag met goede en gerichte preventie tips die werken. In deze fase is het namelijk belangrijk dat de stress daalt omdat je anders het risico loopt dat iemand alsnog uitvalt met langdurig verzuim met een burn-out. De kosten van een burn-out zijn gemiddeld € 120.000. Die kosten wil je natuurlijk vermijden en wij weten hoe. Schroom dus niet om contact met ons op te nemen via info@byebyeburnout.nl

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!