Direct na ontslag bij medewerker: wel ziek of niet ziek gemeld?

Zeg stel, je medewerker is ontslagen. Jij hebt die mededeling gedaan. Het volgende wat er gebeurd is dat de medewerker zich direct ziek meld. Dat is absoluut vervelend en ik heb er eerder al over geschreven. Kan burn-out leiden tot ontslag?  Tevens heb ik ook weleens geschreven dat een werknemer een burn-out verzint en dat dit dan ook weer kan leiden tot een arbeidsconflict. Schakel absoluut direct een bedrijfsarts in en zorg dat je een goede route gaat lopen in het kader van Wet Poortwachter.

Mocht een medewerker zich niet meteen ziek melden, maar je vermoed wel dat diegene dat van plan is (en ja dat is een lastig en precair speelveld) schakel dan direct professionele juridische hulp in. Want dit is van groot belang & dat weten niet veel mensen! Ik adviseer echt iedereen om direct een mediator in te schakelen. Een mediator kan naast het besparen van een hoop kosten waar je mee te maken krijgt als iemand zich ziek meld met een burn-out (of dit nou wel of niet terecht is doet er eigenlijk helemaal niet toe) ook helpen bij het oplossen van het eventuele echte conflict wat er speelt.

Wij werken binnen Bye Bye Burnout met onze eigen advocaat / mediator. Zij is binnen Bye Bye Burnout vooral actief om werkgevers te adviseren op het gebied van arbeidsconflicten, mediation en hoe dient men nou op juridisch vlak om te gaan met langdurig verzuim. Een mediator analyseert snel & werkt volgens een duidelijk & strategisch plan. Zij volgen een aantal stappen om tot het gewenste resultaat te komen. Mediators hebben namelijk een hoge mate van betrokkenheid en zijn zeer transparant.  Onduidelijkheden worden weggenomen en er kan gefocust worden op een goede regeling om op een correcte manier uit elkaar te gaan.

Mocht je nou wel besluiten om alsnog het ontslag niet door te zetten, dan moet er wel gefocust worden op een goede re-integratie.  Believe me ik heb gekkere dingen meegemaakt. Tevens geloof ik in het behouden van goed personeel i.p.v. ze te ontslaan. Dus mocht er een dergelijke situatie spelen, is dat echt niet makkelijk, maar moeilijk hoeft het ook zeker niet te zijn. Heb je onze hulp nodig of die van onze mediator? Neem dan  voor meer informatie contact op: info@byebyeburnout.nl

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!