Ademhalen

By 6 January 2017#Ademhaling, #Tips

Ademhalen doen we allemaal en we doen dit non-stop. Het is de reden dat we kunnen bestaan en een zeer vanzelfsprekende handeling. Maar, als we op de verkeerde manier ademhalen, dan kunnen we honderden lichamelijke en psychische klachten krijgen. Dat moeten we dus zien te voorkomen en daarom dit artikel!

Klachten die je wellicht zult herkennen zijn gapen of duizeligheid. Wellicht heb je weleens pijn op je borst gehad of pijn in je nek & schouders. Dit is een kleine greep uit de klachten die voortkomen uit een verkeerde ademhaling waarvan ik de inschatting maak dat je die zelf wel eens hebt meegemaakt.

Mocht je nou best wel vaak “vage” klachten ondervinden en je weet niet wat de oorzaak is, dan zou ik je ademhaling niet onderschatten. Bij een “foute” ademhaling kunnen er op lichamelijk en mentaal niveau zoveel dingen getriggerd worden dat het belangrijk is om terug te gaan naar je basis en te beginnen met het aanleren van een juiste ademhaling. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen leren bij “ademhalingstherapie”. Dit klinkt zwaarder dan het is hoor, don ’t worry! Je mag het ook “adem-sport” noemen als je daar een prettiger gevoel bij hebt.

Wat wel van belang is, is dat je er wel iets aan gaat doen aan al die vage klachten. Je wilt namelijk niet jarenlang rondlopen met allerlei “dingetjes” en het van kwaad tot erger maken. Zodra je er iets aan doet, ben je dus als het ware al bezig met je herstel. Dit klinkt logisch, maar vaak zijn de meest voor de hand liggende dingen het moeilijkste om op te pakken!

Wat is ademhalingstherapie dan eigenlijk vraag je jezelf nu vast af? Eigenlijk is dat heel simpel gezegd je ademhalingsfrequentie naar beneden brengen. Je neemt per minuut gezien minder ademhalingsteugen. Je kunt als richtlijn 40% aanhouden t.o.v. je huidige inademteugen. Als je rustiger ademt, dan bevorder je allerlei herstel in grote mate.

Bij ademhalingstherapie wordt je begeleid door een therapeut. Eerst vindt een oriënterend gesprek plaats waar je gaat praten over je achtergronden en je klachten. Vaak komen er uit zo’n gesprek nog veel meer klachten naar boven, maar daar moet je niet van schrikken. Het is een oriënterend breed ingezet gesprek. Tevens kijkt de therapeut naar je persoonlijke situatie en andere bijzonderheden. Eventueel moet je nog naar een specialist of huisarts als er bijzondere dingen uit het gesprek naar boven komen, maar dit is allemaal situationeel en persoonsgebonden.

Na het intake gesprek krijg je een uitleg van het ademhalingsprogramma en worden de ademhalingsoefeningen uitgelegd. De ademhalingssessies vinden iedere week plaats en je gaat thuis dagelijks oefenen om er op die manier een gewoonte van te maken. De kracht van herhaling is ook hier ontzettend belangrijk! Tevens is het belangrijk om de oefeningen correct uit te voeren zoals de therapeut het heeft uitgelegd. Je wilt het namelijk niet verkeerd aanleren! Na een aantal sessies zal je al verbeteringen merken en ook dat het gemakkelijker gaat. Hoe vaker je herhaalt, hoe beter je resultaten zijn, dat is echt key bij ademhalingstherapie.

Wat verder nog van belang is het aantal ademhalingsteugen per minuut en ook hoeveel lucht je steeds in- en uitademt. Als er bij deze bovenstaande punten iets niet goed gaat, kun je al klachten ontwikkelen. Daarom is ademhalingstherapie ook zo belangrijk, want hier leer je dus goed en correct ademhalen en kun je allerlei klachten voorkomen!

Ademhalingstherapie is ongeveer 10 sessies, maar dit is een gemiddeld getal. De trainingen zijn best wel intensief, maar na een training ervaar je een bepaalde mate van ontspannenheid. Het merendeel van de deelnemers ervaart een sterke daling van de klachten. Vermoeidheid vermindert, ze ervaren een toename van hun energie, zelfvertrouwen verhoogt, sommige vallen wat kilootjes af. Burn-out en stressklachten verminderen en spanningen worden ook aanzienlijk minder.

Al met al is ademhalingstherapie een goed toepasbare manier om klachten te verminderen en gebalanceerd door het leven te gaan.