Terugkeer in eigen functie na burn-out. Kan dat?

Vaak heerst er het vooroordeel dat mensen die een burn-out gehad hebben, niet meer kunnen terugkeren in hun oude functie. Mensen doen de aanname dat de burn-out een teken is dat iemand de verkeerde functie had. Maar, het is juist belangrijk dat iemand die hersteld is, het werk weer gaat doen wat hij ook deed voor de burn-out. Als mensen goed voor zichzelf leren zorgen – en een burn-out bevordert dat proces – dan worden ze juist alleen maar geschikter.

Re-integratie in de oude functie heeft ook de voorkeur bij Bedrijfsartsen en veelal ook bij werkgevers en werknemers. Binnen Bye Bye Burnout hebben wij daar ook de focus op. Mede omdat er al zoveel speelt bij mensen die een burn-out hebben. Een extra verandering van werkomgeving is dan helemaal niet bevorderlijk voor het herstel. Let wel: in het geval er een arbeidsconflict speelt, geld er een andere strategie!

Oorzaak Burn-out

Waarom iemand een burn-out krijgt, is wisselend. Dat kan allerlei oorzaken hebben en je moet de signalen wel herkennen natuurlijk. Het kan ook zijn dat de oorzaak buiten de werksfeer ligt. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een overbelasting omdat er een echtscheiding speelt of een ernstig ziek kind. Een burn-out kan ook komen omdat je werknemers te maken hebben met een reorganisatie met de bijbehorende angstige periode of mensen hun baan wel kunnen behouden. En als er veel mensen ziek thuis zijn of de afdeling is onderbemand, dan kan de werkdruk in zeer korte tijd oplopen. Mensen doen dan veel meer dan ze eigenlijk aankunnen. Het is bijna een gegeven dat burn-out dan niet kan uitblijven. Tot slot is een slechte sfeer op de afdeling, onderwaardering vanuit het Management of mot met een collega ook een goed recept om een burn-out te krijgen.  Deze situaties hebben allemaal niet echt iets te maken met de inhoud van iemands functie, maar wel met de randvoorwaarden er omheen

Een burn-out zorgt er echt niet voor dat je medewerker ongeschikt is voor zijn/ haar werk. Mensen keren namelijk in het merendeel van de gevallen gewoon terug in hun oude functie. Ten tijden van de burn-out leren mensen om beter voor zichzelf te zorgen, goed te begrenzen, duidelijk aan te geven wat ze wel en niet kunnen, nee zeggen en dingen uit handen durven geven.  Dit alles maakt ze eigenlijk alleen maar geschikter voor hun functie. De burn-out leert mensen kwaliteiten waar ze op het werk juist veel voordeel uit halen. En niet alleen degene die de burn-out heeft gehad heeft voordeel, ook de collega’s eromheen. Duidelijkheid is namelijk heel erg belangrijk als we het over stresspreventie hebben.

De getallen

Al je kijkt naar de getallen, dan is grof gezegd de helft van alle burn-out gevallen persoonsgebonden. Het heeft te maken met karakter, gevoeligheid en in feite hoe iemand dus is qua persoon en in het leven staat. De andere helft van alle gevallen is werk gerelateerd. Dit heeft te maken met factoren zoals werk sfeer en werkdruk, maar ook reorganisaties trekken een zware wissel op iemand. Als er op zo’n moment meerdere mensen heftige stress ervaren, dan moet de werkgever daar dus wel iets aan doen om verdere uitval door burn-out te voorkomen.

Helaas is het in sommige gevallen wel zo dat mensen na een burn-out toch niet geschikt blijken voor hun eigen functie of werkzaamheden. Dit zou bijvoorbeeld kunnen komen doordat de werknemer onvoldoende kennis heeft of niet in het bezit is van de juiste vaardigheden om de functie naar behoren te kunnen uitoefenen. Dit kan dan wederom leiden tot overbelasting met het risico op een volgende burn-out. Dan is het wel goed om het gesprek aan te gaan met je werknemer om te kijken of hij of zij elders niet beter op zijn of haar plek is. Bij ons 100 dagen herstel traject nemen wij bijvoorbeeld altijd mee of iemand wil en kan terugkeren in de eigen functie. Dit is namelijk belangrijk om te weten voor het verdere herstel en ook voor de afspraken die er met de werkgever gemaakt kunnen worden.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben dan verneem ik ze graag. Wij zijn meer dan bereid om je te helpen met het voorkomen en oplossen van de problematiek rondom werkstress.

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!