Boek review: Het Relax dieet van auteur Jacqueline van Lieshout

Afgelopen voorjaar kreeg ik Het Relax Dieet van Jacqueline van Lieshout opgestuurd om te reviewen. Dit gebeurde echt vlak voor een lang verblijf van mij in Australië voor een onderzoek naar burn-out en stress. Vanwege de volledige focus op dat onderzoek heb ik aangegeven dat ik later dit jaar dit boek ging reviewen.

Ik vindt het extra leuk om dit boek te reviewen omdat ik een fan ben van het werk wat Jacqueline onder andere betekent heeft voor mensen in mijn directe omgeving. Tevens doorbreken wij allebei taboes. Ik door burn-out bespreekbaar te maken in het bedrijfsleven en zij door te praten over de alcohol inname van volwassenen in hun leven.

Aangezien ik zelf een druk leven leid (o.a. met het schrijven van mijn eigen eerste boek) en veel dingen tegelijkertijd moet doen voor mijn groeiende onderneming Bye Bye Burnout, ben ik niet alleen zelf de doelgroep voor dit boek, maar de mensen voor wie Bye Bye Burnout uitkomst biedt ook. De mensen met wie onze coaches werken zijn vaak burn-out, overwerkt, ervaren een hoge mate van stress, leven hierdoor ongezonder en hebben problemen met een goede nachtrust en ontspanning an sich.

Dit boek van Jacqueline is een boek met tips over stress, mindful leven en dit in combinatie met eten. In deze review schrijf ik in het kort wat je van dit boek mag en kunt verwachten en hoe het eventueel kan helpen bij het verlagen van stress. Wat ik nu wel alvast wil aangeven is het volgende: Dit boek is mij opgestuurd voor een review. Ik review alleen boeken die passen bij Bye Bye Burnout. Mijn reviews zijn nooit  beïnvloed doordat ik producten krijg. 

Dieetboek ja of nee?

Dit boek is absoluut geen dieetboek. Het staat niet vol plannen met hoe je moet eten. Eten en drinken komt maar in 1 hoofdstuk aan bod. De overige hoofdstukken gaan over ontspannen, je lichaam, je mind en natuurlijk nog veel meer! Het fijne aan dit het 6 weken stappenplan een goede basis legt voor een ontspannen en stress gereduceerd leven. Hierdoor krijg je een betere balans en leef je naar alle waarschijnlijkheid een stuk gezonder. En daar bedoel ik niet mee dat je dus direct kilo’s gaat afvallen.

Het boek is dus niet een dieetboek maar het kan goed bijdragen aan een gezonder leven in een stressvolle samenleving.

Het eerste deel in het boek gaat over diëten en afvallen. In dit gedeelte deelt Jacqueline persoonlijke verhalen uit haar eigen leven. Zij geeft aan dat mensen gestrest zijn en zich ongelukkig voelen. Ze vergeten hun gezondheid en hebben niet meer de focus op wat het lichaam nou echt nodig heeft om fit en vitaal te zijn.

Het tweede deel van het boek heeft de focus op stress in combinatie met onze gezondheid.
In dit deel (en dit spreekt mij ook het meeste aan) gaat het over gezondheid en stress. Vooral wat stress voor gevolgen heeft voor iemands gezondheid. Uiteraard is een slechte gezondheid een trigger om je geluk niveau te zien dalen. Dit deel leert ons hoe je de gezondheid kunt verbeteren, maar met name in het derde deel krijg je praktische tips en tools.

Het derde deel is tegelijkertijd het laatste deel. Dit is een toepasbaar 6 wekenprogramma.
Iedere week volgt er een nieuw hoofdstuk met een bepaalde focus. Je krijgt per week tips en extra informatie over het week onderwerp. Je leert eigenlijk in zes weken om gezonder te leven en met name ook liever voor jezelf te worden.

Het 6 weken programma

week 1 – rust, reinheid en regelmaat
week 2 – (nieuwe) rituelen
week 3 – eten en drinken
week 4 – je lichaam
week 5 – mind over body
week 6 – review (een soort terugblik/samenvatting)

Wat heb ik zelf aan het boek gehad? 

Zelf heb ik het zes weken programma niet helemaal tot in detail gevolgd. Deels omdat ik al veel wist, maar ook vanwege drukte rondom Bye Bye Burnout. Ik heb wel veel plezier gehad door het boek alleen al te lezen en e.e.a. wel toe te passen. Dor het boek te lezen creëer je op een laagdrempelige manier al rust en een moment voor jezelf. Dat is al een eerste stap.

Adviseer ik het de lezers van mijn Bye Bye Burnout blog?

Uiteraard heb ik gekeken of ik de adviezen kon toepassen binnen Bye Bye Burnout. Veel van de adviezen passen wij al toe, maar voor mensen die niet met ons werken hierbij toch een aantal nuttige adviezen uit het boek:

Een opgeruimd huis geeft rust. Dit klinkt als een open deur, maar het is wel waar! Als je je lichaam gaat voeden i.p.v. vullen voel je je beter. Ook hier weer een open deur die wel waar is. Het merendeel van de adviezen uit dit boek komen over als open deur, maar de truc zit hem nou juist in het toepassen van deze adviezen. Want er alleen over lezen gaat je niet het resultaat geven want je zoekt of nodig hebt.

Steuntje in de rug

Als je momenteel stress ervaart, dan is dit boek een handige steun op een laagdrempelige manier. De persoonlijke informatie die Jacqueline deelt zijn herkenbaar. Dat geeft dit boek het gevoel alsof je haar al kent en ze een vriendin van je zou kunnen zijn.

De schrijfstijl is vlot, leuk en veel herkenbaarheid. Het is een feest van herkenning en prachtig vormgegeven! Veel mooie afbeeldingen, foto’s en goeie quotes. Erg Instagram waardig vorm gegeven. Licht en zacht! Het is overigens absoluut geen boek met ruimte voor zweverigheid. In mijn geval ervaar ik dat als bonus want ik ben zelf ook no-nonsens en realistisch. Het is gewoon een nuchtere invalshoek van iemand die weet waar ze het over heeft.

Jacqueline haalt naast haar eigen ervaringen ook onderzoeken aan en dat geeft het boek een extra meerwaarde.

Conclusie:

Ja, ik raad het boek zeker aan om te lezen, maar niet om uit een burn-out te komen. Daar is echt meer voor nodig en daar zijn wij bij Bye Bye Burnout dan weer in gespecialiseerd. Dit boek is een leuk idee om op je cadeaulijst te zetten omdat alle vrouwen in Nederland hier wel een stuk herkenning in zullen vinden! Dank Jacqueline voor een kijkje in je leven. Ik wens je veel succes met alle mooie dingen die er vast ook van je gaan verschijnen!

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!