Hoe kan een arbeidsrechtadvocaat helpen bij burnout

By 22 January 2020#Burnout, #byebyeburnout

In dit artikel wil ik je een beetje meenemen wat Bye Bye Burnout op juridisch vlak vaak hoort waar werkgevers en werknemers behoefte aan hebben. Wij werken namelijk niet voor niets samen met arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers.

Hieronder heb ik uitgewerkt waar wij weleens mee te maken hebben en hoe jij daar eventueel iets mee zou kunnen:

Ten eerste:
Onze coach Els heeft onlangs een Burn-out Battle
afgerond; een 10 weken durend begeleidings- en hersteltraject. Na afronding hiervan stonden werknemer en werkgever voor een keus: een vervolgtraject of afscheid nemen van de werknemer. Er is op relationeel vlak de afgelopen twee jaar e.e.a. beschadigd en veel negativiteit ontstaan tussen werkgever en werknemer. De werkgever wil nu een vaststellingsovereenkomst aanbieden en zo afscheid nemen van de werknemer. De werknemer is echter niet bekend met de procedure en inhoud, ze heeft behalve veel vragen en onzekerheden ook veel spanning hiervan. Graag zou zij juridische uitleg willen over de vso (en zo nodig ook tijdens het proces van overeenkomen) wat dit voor haar betekent, waar ze op moet letten bij het lezen en eventueel tekenen ervan, welke rechten en plichten zij heeft, etc. 

Ik heb deze casus voorgelegd bij Suzanne en gevraagd hoeveel tijd zij hiervoor ongeveer nodig heeft en wat de bijbehorende kosten zijn. Het idee is dat Suzanne haar ondersteuning eenmalig bij de werkgever kan worden gedeclareerd. Dit is vrij gangbaar en dat is mede om op een goede manier en in goed overleg met een werknemer tot een goede oplossing te komen zonder een lang juridisch getouwtrek.   

In veruit de meeste gevallen vergoedt de werkgever de kosten van Suzanne, zeker als het initiatief uit zo’n traject voortkomt. Het is afhankelijk van de vraag hoe ingewikkeld de situatie is, hoeveel tijd er gaat zitten in de uitleg en eventueel ook in de onderhandelingen. Meestal komt het uit op een bedrag tussen de € 750,– en € 2.000, — ex BTW. Dit eerste bedrag is als het overzichtelijk is en een passend voorstel is en dat laatste bedrag als het een vervelende strijd wordt. Uiteraard kan er met de werknemer een uurtarief afgesproken worden als het niet duidelijk is of de werkgever het vergoedt. Het is vrij uitzonderlijk als dat niet gebeurt. Overigens is de opdrachtgever van Suzanne altijd de werknemer in dit geval ook als de werkgever Suzanne haar factuur vergoedt.

Voer je liever geen procedure, maar wil je wel het dienstverband met je werknemer beëindigen? In Suzanne haar blog over de vaststellingsovereenkomst geeft zij aan werkgevers 10 tips waar je aan kunt – of zelfs moet – denken bij het opstellen van zo’n overeenkomst. 

Ten tweede:
‘De zieke werknemer bestaat niet. Elk geval is weer anders. En dat maakt het vaak zo lastig. Hoe ga je om met zieke werknemers die iets meer hebben dan alleen een griepje? Wat kan je als zieke werknemer doen als je werkgever niet doet wat hij moet doen aan re-integratie? In dit gratis e-book belicht Suzanne de perspectieven van werkgevers en werknemers en plaats ze in begrijpelijke taal in de juridische context. Als je versie 2019 nog niet hebt gedownload, download dan nu via deze link editie 2020 om volledig up-to-date te zijn. En dan lees je gelijk drie interviews met andere verzuimexperts waaronder een interview met mijzelf. Heb je daarna nog vragen over zieke werknemers? Benader Suzanne gerust voor een kort vrijblijvend telefoongesprek.
Dit is de link: https://suzannemeijersarbeidsrecht.nl/gratis-tips/

Ten derde:
Weet je alles al over het nieuwe arbeidsrecht dat 1 januari 2020 in is gegaan? Nee, dan is de WAB Huiskamertraining misschien wel wat voor jou. Suzanne geeft de volgende op donderdagmiddag 13 februari a.s. In slechts twee uur tijd praat ze je in een kleine setting met andere ondernemers bij, zodat je alle tijd hebt om je vragen te stellen. Daarna krijg je ook nog één uur gratis nazorg voor als je in de praktijk net andere gevallen tegenkomt dan die behandeld worden tijdens de training. Meer info en opgeven doe je via deze link: https://suzannemeijersarbeidsrecht.nl/blog/wab-training-geef-je-nu-op/

Dit zijn korte highlights van hetgeen Suzanne voor je kan betekenen. Als je nog vragen/opmerkingen hebt, hoor ik deze graag en koppel ik ze met liefde terug aan Suzanne.